Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft ukončil moderní verzi Skype, zůstane jen ta desktopová

12.6.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft ukončil moderní verzi Skype, zůstane jen ta desktopová
Microsoft odstřelil moderní aplikaci Skype z Windows 8. Bude pokračovat pouze ve vývoji desktopové verze. Ale nedávalo by teď větší smysl vytvořit pro Windows 10 Skype v podobě univerzální aplikace (Windows App)?
Přestože Microsoft láká vývojáře, aby vytvářeli pro Windows 10 nový typ aplikací – Windows Apps, dříve univerzální aplikace – sám „zařízl“ vývoj moderní verze aplikace Skype, která byla součástí Windows 8 a 8.1. Tedy předchůdce toho typu aplikací, který teď sám intenzivně prosazuje.


Logo Skype


Přestože jsem modernímu Skypu na chuť nikdy nepřišel a nevím ani o nikom takovém ve svém okolí, očekával bych, že společnost ho postupně přetvoří do podoby (univerzální) Windows aplikace. Jediný a jednotný Skype od mobilu po Surface Hub by dával naprostý a zcela logický smysl. Aplikace by se na jedné přizpůsobovala konkrétnímu zařízení, na druhé straně by Microsoft vyvíjel jen jedinou aplikaci pro všechny typy zařízení. Prostě ukázka toho, jak má ideální Windows aplikace vypadat.

Místo toho dostala dosavadní moderní verze Skypu stopku. Od počátku července společnost začne vyzývat uživatele moderního Skypu ve Windows 8 a 8.1 k přechodu na desktopovou verzi. Konec, game over… Pikantní na tom je skutečnost, že tím nejenže Microsoft jde proti tomu, k čemu láká vývojáře (vývoj Windows Apps), ale on při uvedení Windows 8 navíc prohlašoval, že moderní verze Skypu bude tou preferovanou větví vývoje.


Logo Skype for Business


Tedy on vlastně proti trendu Windows aplikací nejde trvale, jen teď aktuálně. Univerzální Skype zabudovaný do Windows 10 podle blogu Microsoftu totiž není v delším horizontu úplně mrtvou myšlenkou. Na nějaké řešení toho druhu si prý počkáme do konce roku. Takže odladěná verze snad bude nejdřív v příštím roce. Podle všeho to vypadá, že v Redmondu teď dost věcí nějak nestíhají.

Možná je to takhle to nejlepší řešení. Desktopová verze (v nové terminologii Windows desktop app) Skypu je to nejlepší, co na dané téma v tuhle chvíli Microsoft může (na desktopu) nabídnout. Má nejvíc funkcí, je stabilní a většina dosavadních uživatelů Windows všech verzí je zvyklá právě na ni (pokud tedy Skype vůbec používají). Paul Thurrott soudí, že bude trvat dlouho, než se Redmondu podaří vytvořit srovnatelnou univerzální aplikaci pro Windows 10.

Ještě je tu otázka, co bude se Skypem pro firmy (Skype for Business). Očekával bych, vzhledem k preferencím desktopu v podnikovém prostředí, že v dohledné době zůstane v podobě desktopové aplikace. Co bude časem, to uvidíme. Ale univerzální aplikace od mobilu po desktop by zřejmě dávala smysl i v podmínkách podnikových organizací.

Zdroj: Skype.com, Thurrott