reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft umožnil hot-swap karet AMD v linuxových systémech

7.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Microsoft umožnil hot-swap karet AMD v linuxových systémech
Termín hot-swap dobře známe a používáme jej především v souvislosti s úložnými zařízeními. Ovšem Microsoft nyní umožnil, aby bylo možné to samé provádět s grafickými kartami firmy AMD, a to v linuxových systémech.
Pokud se řekne hot-swap, většinou jde o možnost výměny úložného zařízení za provozu počítače, NAS serveru či jiného zařízení. Zvláště v podnikových zařízeních jde už v podstatě o nepostradatelnou funkci, neboť z představy, že výměna vadného SSD či HDD by vyžadovala byť jen dočasné vypnutí příslušného systému, by měl jistě nejeden správce osypky. 
 
Hot-swap se ale hodí i leckterým běžným uživatelům, kteří také mohou potřebovat připojit a odpojit nějaké úložné zařízení za běhu počítače, který potřebují mít stále v provozu. Pokud ale má jít o hot-swap grafické karty, pak ten by asi mohli ocenit asi leda recenzenti pro ušetření času, ovšem zde se bavíme o serverovém hardwaru. 
 
 
Jak do toho ale zapadá Microsoft? Ten stejně jako řada jiných firem provozuje datová/cloudová centra založená na hardwaru firmy AMD, na nichž běží v tomto případě konkrétně Linux. V případě velkého centra si pak můžeme snadno představit, že občas je nutné některou z karet nainstalovat či vyměnit, což z hardwarového hlediska není takový problém a jde spíše o to, jak se s tím popasuje software. 
 
Dosud tak Microsoft musel pro manipulaci s grafickými kartami či akcelerátory daný systém prostě na potřebnou dobu vypnout a není třeba nijak zvlášť zdůrazňovat, že takový čas mimo provoz je drahý. Vyvinuty tak byly ovladače pro OS Linux, které umožní provést potřebnou akci za běhu zařízení zapojených do Microsoft Azure, přičemž dle popisu se jedná o GPU od AMD. 
 
Microsoft Research také mluví o "GPU disaggregation technology", která dle jejich mínění má otevřít dveře mnoha pokročilým způsobům použití v datových centrech. Zatím nejde o hotovou technologii a také není jasné, jak konkrétně funguje. Nemusí totiž jít o karty, které jsou instalovány přímo v onom stroji, který je využívá, ale které fyzicky běží někde jinde a jsou mu dynamicky přiřazovány, což právě může být základ pro ona mnohá další použití. Více se ale zatím nedozvíme, takže snad někdy příště, až bude podpora hot-plugu GPU připojených přes PCIe opravdu hotova, se Microsoft ještě ozve. 
 
Je ale zřejmé, že nejde o nic, po čem by měli přímo prahnout běžní uživatelé PC.  


reklama