reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft uvádí vlastní AI akcelerátor Maia 100 a CPU Cobalt 100 na ARMu

16.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft uvádí vlastní AI akcelerátor Maia 100 a CPU Cobalt 100 na ARMu
Máme tady další procesor na architektuře ARM, o který se nám tentokrát postarala společnost Microsoft. Ta pro svá datová centra vyvinula novinku Cobalt 100. Má však také i nový AI akcelerátor Maia 100.
V posledních týdnech se skoro každý den objevuje nějaká zpráva o alternativních architekturách procesorů k tradiční x86 a čipech na nich založených, zejména jde o ARM. Dnes se nám o takovou zprávu postarala společnost Microsoft. Ta totiž oznámila, že připravila vlastní hardwarová řešení pro svou cloudovou infrastrukturu, a to jak na poli akcelerace AI, kde by mělo jít o alternativu ke GPU Nvidie i AMD, tak i na procesorovém poli, kde její nové procesory využijí architekturu ARM.
 
Pokud jde o procesor, tak ten nese označení Azure Cobalt 100 a využívá architekturu ARM Neoverse N2. Má celkem 128 jader a 12kanálový řadič pamětí DDR5, dle společnosti má nabízet o 40 % více výkonu na watt než nynější procesory postavené na ARMu. Microsoft zapracoval na schopnostech řízení výkonu a spotřeby na každém jednotlivém jádře, dokáže tak lépe řídit tyto parametry pro každý virtuální stroj. Nyní jsou tyto procesory testovány pro Microsoft Teams a SQL, v příštím roce by měly být k dispozici zákazníkům. Je patrné, že si architektura ARM opět brousí zuby na další díl cloudového koláče.
 
Microsoft Azure Maia 100 AI rack
 
Dále tu máme AI akcelerátor Azure Maia 100. Microsoft sice využívá řešení Nvidia H100 a hodlá využít i novou Nvidia H200 nebo AMD Instinct MI300X, nicméně přináší také vlastní čip pro trénování a běh (inferenci) AI modelů. Na těchto čipech poběží některé AI algoritmy v rámci platformy Azure, také ho využije OpenAI. Tento čip má 105 mld. tranzistorů, je vyráběn 5nm technologií u TSMC a podporuje efektivní práci s 8bitovými proměnnými, což má pomoci s výkonem právě v oblasti AI. Microsoft si také vyvinul vlastní širší racky, které využívají vodního chlazení. Přesnější technické údaje o čipech a jejich výkonech nicméně prozatím neznáme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama