reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft už nemusí nabízet alternativní prohlížeče

22.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Microsoft už nemusí nabízet alternativní prohlížeče
Aktualizováno: Tzv. Browser Ballot, čili nucená nabídka alternativních prohlížečů u nově nainstalovaného systému Windows, byla evropská specialitka. Ta ovšem nyní končí, takže Windows již nebudou muset tuto nabídku zobrazovat.
Evropská komise se v roce 2009 rozhodla, že pro zlepšení konkurenceschopnosti vývojářů různých webových prohlížečů donutí Microsoft, aby jeho Windows po instalaci či čerstvém zprovoznění zakoupeného počítače zobrazily nabídku alternativních prohlížečů, jako je například Firefox, Safari, Opera či Chrome nebo i neznámé jako Maxathon. V té době byl Internet Explorer dominantní a uživatele v podstatě nic nenutilo k tomu, aby se poohlédli po nějakém jiném. Však řada z nich ani netušila, že jiné prohlížeče existují, ovšem to se postupem doby změnilo, k čemuž přispěl i nástup chytrých mobilních zařízení.





Však se můžeme podívat třeba na stránky W3Counter, kde ještě v květnu roku 2012 vedl Internet Explorer s téměř 30% podílem, ovšem už se na něj dotahoval Chrome a Firefox. Dnes je situace už naprosto jiná. Vede Chrome s více než 40 procenty a Firefox, Internet Explorer a Safari mají kolem 15 - 16 %. Situace se příliš nezměnila u Opery, jejíž podíl roste jen velmi mírně a dnes přesahuje pouhá 3 procenta. Ovšem dle Netmarketshare je situace značně odlišná a dle statistik tohoto serveru má Internet Explorer stále podíl 60 %. Mezi mobilními zařízeními ale dle Netmarketshare vede se 45% podílem Safari, což tedy vůbec neodpovídá celosvětovému podílu systému iOS.

Vyplývá z toho jediné: tyto statistiky je třeba brát s velkou rezervou a závěrem budiž to, že situace mezi prohlížeči se změnila. Prodeje PC v posledních měsících po létech klesání přinejlepším stagnují, chytrých telefonů se prodává čím dál více a mezi nimi jednoznačně dominuje Android od Google. Jisté je také to, že Chrome a Firefox jsou i na PC s Windows daleko více populární než před lety, i když podíl Firefoxu nejspíše začíná být požírán právě prohlížečem Chrome.

Není tedy důvod, proč by Windows se svým nijak zvlášť zajímavým podílem Internet Exploreru měly nuceně nabízet další prohlížeče ke stažení. Však po firmě Google a jejím Androidu nic takového vyžadováno není, ačkoliv je Chrome dnes velmi dominantní, a to právě díky mobilním zařízením. Microsoft k tomu řekl, že pokud si uživatelé chtějí zjistit více informací o jiných prohlížečích, nebo si je stáhnout, mají si vyhledat přímo jejich stránky. Jinými slovy, už to není jejich problém.

Otázka tedy je, jak se zmizení nabídky alternativních prohlížečů podepíše na podílu Internet Exploreru. Bude záležet pouze na tom, zda se uživatelé na Windows spokojí s předinstalovaným Internet Explorerem jako předtím, nebo si už opravdu stihli povšimnout, že internetový prohlížeč nemusí být pouze to malé modré e na ploše.

Aktualizováno: Další související zpráva hovoří o tom, že Dean Hachamovitch, bývalý šéf skupiny vyvíjející Internet Explorer, pod 24 letech odchází od Microsoftu. Uvedl k tomu, že hlavním důvodem jsou probíhající změny ve společnosti, s nimiž nedokáže držet krok a chystá se užívat si jiného života. V pozici generálního manažera IE týmu byl přitom již od roku 2003, čili deset let, a loni byl přeložen na pozici Chief Data Scientist týmu Windows.





Na výsledky jeho práce každý nenahlíží pozitivně. V době jeho šéfování začal být IE označován za prohlížeč sloužící ke stahování jiných prohlížečů, a to právě především Firefoxu a Chrome. Sám Hachamovitch v roce 2006 na Microsoft Conference uznal, že Internet Explorer za ostatními značně zaostal a vzal na sebe plnou zodpovědnost.

Microsoft tak opouští další důležitý pracovník, a je tak znát, že firma se skutečně snaží nabrat nový dech a směr. V poslední době ji opustil Jon DeVaan (Windows), Tami Reller (Marketing a finance) nebo Antoine Leblond (Windows a Office). A samozřejmě nesmíme zapomenout na Steva Ballmera, kterého nahradil nový CEO Satya Nadella.

Zdroj: Cnet, Hexus
reklama