reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vstoupil do Linux Foundation

18.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft vstoupil do Linux Foundation
Už napršelo a uschlo, protože Microsoft sám oznámil, že vstupuje do organizace Linux Foundation. Ovšem nemůžeme být ani tak překvapeni, neboť Microsoft už dávno nerazí pouze cestu podpory vlastního systému. Nyní mu jde především o služby.
Můžeme si v souvislosti s tím vzpomenout, jak Steve Ballmer před patnácti lety označil Linux za rakovinu. A hle, nyní se Microsoft chce na šíření této rakoviny také podílet, ale opravdu překvapivé to rozhodně není. Však už nové Windows 10 Anniversary Update nesou linuxový Bash a Microsoft se také snaží své služby nabízet i v jiných systémech, jako je Android nebo iOS. Nyní ale bude působit v organizaci, která spravuje celý linuxový ekosystém a také zařizuje financování opensourcových projektů.





Krom toho také Microsoft přišel s betaverzí SQL Serveru pro Linux a uživatelům Mac OS X nabízí verzi Visual Studia založenou na platformě Xamarin. Samsung má také k dispozici předběžnou verzi Visual Studia pro systém Tizen, což umožní vyvíjet aplikace .NET pro jeho hardware založený na daném systému. Na druhou stranu, Google se zase připojil k .NET Foundation.

Máme tu tak nový Microsoft, který se už nemůže těšit z takové dominance jako před oněmi patnácti lety. Pravda, ve světě počítačů x86 jeho Windows jednoznačně vládnou, ale dnes už svou nadvládu pomalu ztrácejí samotné počítače x86, a to ve prospěch mobilních zařízení. No a tam zase s obrovským náskokem vede Android založený na Linuxu, po něm Apple iOS a pak tu je skomírající Windows Phone, jehož dny jsou zdá se sečteny. Není divu, že se Microsoft snaží být multiplatformní, tedy alespoň tam, kde musí. Co se týče takových počítačových her pro PC, zde jde tolerance stranou, a to i ke vlastním starším systémům, neboť nové DirectX pracují vždy jen na Windows, a to na těch nejnovějších.

Finální verze SQL Serveru bude pro Linux dle aktuálního plánu k dispozici v polovině příštího roku, ale co se týče tzv. spotřebitelských platforem, zde zatím není žádná indikace toho, že by se Microsoft snažil být multiplatformní. Mluvíme právě o DirectX pro Linux a je otázka, zda se něčeho takového vůbec dočkáme. Je zřejmé, že by to znamenalo odklon od Windows, a to těch uživatelů, které u tohoto systému drží už jen hry.

Zdroj: Extremetech
reklama