reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft: Windows 10 na ARM poběží téměř bez penalizace výkonu

15.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft: Windows 10 na ARM poběží téměř bez penalizace výkonu
Už nějakou dobu víme, že Microsoft spolupracuje s firmou Qualcomm na tom, aby mohly plnohodnotné Windows 10 i s aplikacemi pro x86 fungovat i na zařízeních s procesory ARM. Microsoft se nyní o tom více rozpovídal.
Microsoft nyní říká, že kód napsaný pro procesory x86 bude pod Windows 10 na procesorech ARM běžet téměř stejně rychle, jako kdyby byl psán nativně pro ně. Můžeme to považovat za dobrou zprávu na cestě k mobilním zařízením, na nichž si budeme moci spustit cokoliv ze světa desktopových Windows 10, na co budou jejich hardwarové prostředky stačit. Odstraní se tak hlavní překážka, která stála v cestě systému Windows RT. Microsoft totiž toužebně chce dostat Windows 10 na ARM, což by mu umožnilo protlačit se mezi mobilní hardware, ale nechce opakovat chyby minulosti. Dnes mu totiž velice záleží na tom, aby se právě Windows 10 co nejvíce rozšířily do světa a v dohledné době se dosáhlo kýžené miliardy provozovaných kopií. Můžeme to tak vidět jako náhradu za telefony s Windows Phone, ale i mnohem více. Však si představme mobilní telefon, k němuž připojíme monitor a periferie a budeme z něj mít v podstatě desktopový počítač.





Windows 10 tak budou na procesorech ARM emulovat hardware architektury x86, takže vývojáři aplikací nebudou muset dělat nic, neboť emulaci za ně zařídí samotný operační systém. Aplikace při svém prvním běhu budou přeloženy z x86 do ARM64 s veškerými potřebnými instrukcemi, které se pak uloží na disk pro příští použití. Půjde o speciální knihovny CHPE (vyslovuje se čipí) - Compiled Hybrid Portable Execution DLLs - obsahující kód pro ARM a abstraktní vrstvu WOW (Window on Windows). Ve výsledku by aplikace pro desktopové Windows měly na ARM fungovat stejně dobře, nebo téměř stejně dobře jako na stejně výkonném procesoru x86.





Z toho všeho už také můžeme vynechat Intel, který by se logicky velice bránil těmto snahám, neboť by značně podkopávaly jeho záměr proniknout se svými procesory do mobilního sektoru. Intel však právě z něj už pomalu mizí, a nechce tak už čipům ARM konkurovat, tudíž jej v podstatě nemusí tento podnik Microsoftu a Qualcommu zajímat. To leda z toho pohledu, že telefony a tablety možná díky tomu začnou ještě více užírat z celkového PC trhu, ale s jeho zmenšováním je ostatně Intel už také smířen, jak dokazuje svou transformací z tzv. "PC-centric company", čili společnosti zaměřené na PC.


Problém pro Windows 10 na ARM je zatím ten, že podpora rozhodně není univerzální a jde aktuálně pouze o jeden čip, a to Qualcomm Snapdragon 835. To se ale může snadno změnit, neboť je tu jistě řada dalších výrobců, kteří by o to samé mohli mít zájem, jako Samsung nebo i MediaTek produkující levnější procesory ARM.

Nezbývá než počkat, co se z toho vyvine a zda půjde o řešení, které se stane významným, nebo naopak zakrátko zanikne.

Zdroj: MSDN.com

reklama