reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft z Windows Phone 7 odstranil hlavní výhody Windows Mobile, uživatelé podepisují petici

17.3.2010, Pavel Bureš, aktualita
Microsoft z Windows Phone 7 odstranil hlavní výhody Windows Mobile, uživatelé podepisují petici
Na letošní konferenci MIX 2010 úpěnlivě čekala nejen odborná, ale i laická veřejnost, Microsoft měl totiž představit další informace o novém operačním systému Windows Phone 7. Jak si redmondský gigant naplánoval, tak se také stalo, bohužel...
Na letošní konferenci MIX 2010 úpěnlivě čekala nejen odborná, ale i laická veřejnost, Microsoft měl totiž představit další informace o novém operačním systému Windows Phone 7. Jak si redmondský gigant naplánoval, tak se také stalo, bohužel většina novinek budí spíše rozpaky nežli nadšení.

O tom, že WP7 nedovolí současný běh více aplikací, se šuškalo již dlouho, Microsoft tedy jen potvrdil kolující fámy. Podle nyní dostupných informací povolí Microsoft současný běh několika programů jen za předpokladu, že k tomu bude mít daný software důvod. Nabízí se tedy řešení, které se snažil do použitelného stavu dovézt Palm OS, který před ukončením aplikace uložil její stav. Problémem tohoto řešení je, že vyžaduje zásahy ze strany vývojářů a jak jsme viděli v případě Palm OS aplikací, ne vždy jsou k něčemu takovému programátoři svolní. Mluví se rovněž o push notifikacích, které již nějakou dobu relativně úspěšně používá iPhone OS, přístroje s Windows Phone 7 se však ještě neprodávají, takže na závěrečné soudy a hodnocení zvoleného řešení je zatím brzy.

Další novinkou je absence kopírování textu, tj. známé funkce Copy & Paste. Racionální argumenty pro takovou restrikci člověk hledá jen těžko, zlí jazykové tvrdí, že se Microsoft inspiroval u Applu až příliš. Význam tohoto „vylepšení“ nabývá na síle ještě více, neboť podle dostupných informací nebude sice Microsoft blokovat alternativní webové prohlížeče, ale neumožní je nastavit jako výchozí. Pokud tedy bude chtít člověk otevřít odkaz přijatý např. v SMS (či třeba zaznamenaný v poznámkách) ve svém oblíbeném browseru, bude nejspíš třeba ho opsat na papír, spustit kýžený webový prohlížeč a vepsat do adresního řádku. Malou útěchou je, že kopírování zůstalo zachováno alespoň v případě telefonních čísel, kdy by měl WP7 poznat, o jaký druh informace jde a nabídnout její vložení v jiném programu.


Ukázka existujících Windows Mobile 6.x přístrojů

Již několik hodin po oficiálním odhalení Windows Phone 7 se internetové diskuse začaly plnit nesouhlasnými reakcemi spokojených uživatelů Windows Mobile přístrojů. Podle nich Microsoft sice řadou omezení a novým uživatelským rozhraním osloví technicky méně zdatné jedince, současně však znepříjemní používání WP7 všem, kteří vyžadují od mobilního zařízení možnost volby způsobu práce i aplikací, tj. těm, kteří chtějí přizpůsobovat smartphone svým potřebám, nikoli naopak. Vyvrcholením projevů nespokojenosti je internetová petice, pod kterou se můžete podepsat i vy.

Na hodnocení Windows Phone 7 je příliš brzy, již nyní je však jasné, že nový OS nebude mít na růžích ustláno. Pokud se potvrdí spekulace, že Apple plánuje v iPhone OS 4.0 neomezený běh více aplikací v takové podobě, jak ho známe např. z Windows Mobile či ze Symbianu, bude paradoxně Windows Phone 7 tím zastaralejším systémem, přestože Microsoft OS s plnohodnotným multitaskingem nabízel několik let.

Zdroj: WMPoweruser
reklama