reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mimozemské izotopy byly nalezeny na dně oceánu

18.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Mimozemské izotopy byly nalezeny na dně oceánu
Sama naše Země skrývá poklady pro astronomy, kteří mohou díky nim zkoumat, čím prošla v relativní nedávné minulosti a co se odehrálo v její blízkosti. Mluvíme zde samozřejmě o vesmírných měřítcích. 
Sluneční soustava je společně s ostatními hvězdnými systémy na cestě kolem galaktického jádra a vesmír, jímž prochází, nelze považovat za vyloženě prázdný. Spíše naopak, z pohledu vědců z Australian National University, kteří zkoumají izotopy nalézající se na oceánském dně, se často ocitneme uprostřed materiálu, jenž naše Země zachytí a obohatí se o něj. 
 
pozůstatek exploze supernovy zachycený teleskopem Chandra
 
Jedná se tu o konkrétní izotopy a především pak železo-60, které má poločas přeměny pouze 2,6 milionu let, což jednoduše znamená, že veškeré železo-60, jež mohlo být na Zemi v době jejího vzniku, už dávno neexistuje a zbyl po něm jen stabilní nikl. Daný izotop tak musí pocházet z jiného zdroje, přičemž v úvahu přicházejí právě exploze supernov, které po sobě zanechaly materiál, jímž Sluneční soustava poté prošla. A že bylo železo-60 nalezeno na dně oceánu v místech izolovaných od případného dopadu lidské činnosti, je zřejmé, že pochází z oblastí mimo Zemi i naši soustavu. 
 
Vrstvy sedimentů na dně oceánu přitom slouží jako časový záznam, v němž australští vědci nalezli dva výrazné nárůsty koncentrace železa-60, které ukazují na relativně blízké exploze supernov, jejichž pozůstatky bychom nyní mohli nalézt ve vzdálenosti několik set světelných let. Právě v místech vyšší koncentrace tohoto izotopu se rozhodli pátrat dál a objevili také menší, ale zřetelný objem izotopu plutonia-244. Jde o relativně stabilní izotop s poločasem přeměny 80 milionů let. 
 
Právě s ohledem na plutonium-244 se přitom vědecká obec neshodne na jeho původu, čili zda na jeho tvorbu stačí exploze supernovy, anebo zda to chce mnohem divočejší událost, jako je třeba kolize nějakého objektu s neutronovou hvězdou. Nicméně právě objevení plutonia-244 v místech koncentrace železa-60 je první pádný důkaz podporující to, že vzniká explozí supernov. Ovšem i to může být dílo náhody, neboť plutionium-244 už mohlo být mezihvězdném materiálu dříve, aby se do něj jen vmíchaly pozůstatky exploze supernovy, čili jako obvykle musí přijít ještě další důkazy, než budeme moci mluvit o přesvědčivé teorii.  
 


reklama