reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Minimum Viable Computer tvoří hardware za 15 dolarů a dvě AAA baterie

27.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Minimum Viable Computer tvoří hardware za 15 dolarů a dvě AAA baterie
Definovat počítačový low-end je dnes těžké, ale pokud se v tom skutečně nebudeme omezovat, může se jedním z kandidátů na "nejlowendovatější" počítač stát Minimum Viable Computer.  
Ostatně samotné označení Minimum Viable Computer mluví za vše a označuje zařízení, které se ještě jakž takž dá prohlásit za počítač. Ostatně tu máme základní hardware v ceně pouhých 15 dolarů, za něž si můžeme jinak pořídit třeba holý Raspberry Pi Zero. 
 
 
Jakými výkřiky moderní techniky je tedy osazen tento počítač, který vypadá jako starodávný telefon pro teenagery? Založen je dle očekávání na platformě ARM, a sice na SoC Allwinner F1C100s s procesorem ARM926EJ-S na 533 MHz, který má v základu k dispozici svých závratných 32 MB paměti DDR RAM, ale můžeme si zvolit případně i verzi F1C200s se 64 MB RAM. 
 
 
Použitý 2,3" palcový displej je typu IPS s rozlišením 320 x 240, což je téměř ideální pro běh Doomu, který tento počítač zvládne rozchodit, ale to ostatně už platí pro kdejakou kalkulačku. Dále máme na desce slot pro karty microSD coby hlavní úložiště, čistě jen napájecí USB-C a datový USB A verze 2.0. Dvě baterie velikosti AAA tak bude možné dobíjet, čili v takovém případě do počítače nebudeme cpát alkalické, ale NiMH. 
 
 
Pro ovládání se primárně využije 48tlačítková membránová klávesnice (klasická gumová), ostatně displej není dotykový a ani se tu nepočítá se žádným grafickým uživatelským rozhraním, takže kdo si nevystačí na linuxovém systému s příkazovou řádkou, má smůlu. Spustit Doom ale nebude tak těžké. 
 
 
Autor na stránkách GitHubu také podrobně rozepisuje použitý hardware a ukazuje, že jde skutečně o zařízení, které teoreticky lze pořídit za 15 dolarů včetně displeje, klávesnice, pouzdra, baterií a dokonce 64GB karty. Jde tedy přesně o 14,16 USD, což jen trošku kazí fakt, že ceny jsou velkoobchodní v 1000kusových sériích, takže by platily jen v případě, kdyby se někdo rozhodl k hromadné výrobě a samozřejmě nepočítal práci.
 
A když mluvíme o výrobě, s tou se do budoucna počítá, ale nebude to hned a kdo má zájem, může autora oslovit na Twitteru. Nakonec se ani nemusí vyrábět zrovna tato verze, neboť je tu několik věcí, které si zaslouží vylepšit. Je to jednak lepší výbava USB rozhraním, větší displej s vyšším rozlišením, možná větší klávesnice (resp. více kláves) a přístupný header pro zapojení dalších zařízení (I2C, SPI, I2S, UART i IrDA). 


reklama