reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Minisforum nabídne malinký počítač ve stylu NUC se samostatnou grafikou

12.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Minisforum nabídne malinký počítač ve stylu NUC se samostatnou grafikou
Minisforum, výrobce malých PC, už dobře známe, neboť ten má ve své nabídce už nejeden zajímavý model ve stylu Intel NUC. Nyní přidává další, a to EliteMini H13G, který je i přes svou prostorovou nenáročnost vybaven samostatnou grafikou. 
Minisforum EliteMini H13G tak přichází v podobě PC s objemem jen 1,3 litru a rozměry 154×153×62 mm. Založen je na platformě Intel s výběrem procesorů Intel Core i5 9400F/i5 9500F/i7 9700F a co se týče grafické karty, pochopitelně nejde o žádný trhač asfaltu. Jedná se o GeForce GTX 1050 Ti, takže pokud jde o AAA hry, ty si asi zahrajeme i ve Full HD, ale budeme muset značně omezovat detaily, a to i kvůli 4GB framebufferu. 
Na tak malé PC jde ale o velice slušnou výbavu s grafickým výkonem, jejž bychom u integrovaných grafických čipů hledali marně. Ostatně celkový příkon tohoto PC tvořený především procesorem a grafikou může dosáhnout 150 W, takže není divu, že zvláštní důraz byl kladen na výkonné chlazení. 
 
 
Výrobce v tiskovce mluví o nabídce procesoru se šesti až osmi jader, a to samozřejmě bez Hyperthreadingu, protože jde ještě o 9. generaci Core, a to v desktopové verzi. Ve spojení s grafiku kalibru 1050 Ti jsou takové procesory ale více než dostatečně výkonné a i tak lze počítat s tím, že chladič vybavený dvěma ventilátory a čtyřmi heatpipe bude mít co dělat. 
 
 
Minisforum EliteMini H13G přicházejí jako barebone, takže paměti (až DDR4-2666 MHz) si musíme sehnat sami, a to v SO-DIMM verzi. Podporována je kapacita až 64 GB a dále tu máme pozice pro 2,5" SATA zařízení, M.2 SATA i NVMe s PCIe 3.0 x4 a také slot pro TF Card. A že tu jsou desktopové procesory, rovněž si můžeme objednat verzi bez CPU.
 
 
Výbava je tak velice slušná a to jsme ještě nezmínili kartu Intel WiFi 6 (802.11ax) se slibovanou propustností až 2,4 Gb/s. Nový počítač je už k dispozici na stránkách výrobce Minisforum,
 přičemž verze bez CPU, RAM i úložných zařízení přijde na 399 USD. 


reklama