reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MIPS začne vyvíjet své procesory na architektuře RISC-V

10.3.2021, Jan Vítek, aktualita
MIPS začne vyvíjet své procesory na architektuře RISC-V
Společnost MIPS Technologies známe i díky jejím procesorům s architekturou RISC, a tak ani není divu, že nástupce této zkrachovalé firmy se zaměří na novou nadějnou architekturu RISC-V, na níž chce stavět. 
MIPS Technologies, která patřila pod Wave Computing, už neexistuje a namísto ní tu máme firmu s prostým názvem MIPS, která využije odlišný obchodní model. Vzdá se dalšího vývoje své vlastní architektury MIPS (rovněž verze RISC) a namísto toho se bude dle Electronic Engineering Journalu věnovat vývoji procesorů s architekturou RISC-V, která je i hlavní stavební kámen pro European Processor Initiative.
 
 
Ve vyjádření společnosti se píše přímo to, že ta se zaměří na vývoj nové architektury 8. generace, která bude založena na otevřené RISC-V. Její odkaz podobě architektury MIPS tu ale zůstává dál a je stále využíván ve stamilionech prodávaných mikrokontrolerů, v čipech pro spotřební elektroniku, komunikačním vybavení a v jiných produktech. Nicméně oproti architektuře ARM jde spíše jen o okrajovou záležitost, pokud jde o celkové rozšíření. 
 
A právě firmě Arm společnost MIPS Technologies dříve konkurovala i svým obchodním modelem, v jehož rámci rovněž licencovala své technologie, architekturu a hotová procesorová jádra jiným firmám. Byla tak odpovědná za vývoj celého hardwarového a softwarového ekosystému, což v pozici proti mnohem více rozšířené architektuře ARM nakonec neustála. 
 
Nově bude MISC rovněž vyvíjet procesorová jádra a licencovat je jiným firmám, ovšem k tomu už využije otevřený standard RISC-V, což znamená, že se nebude muset starat o podporu celého ekosystému a bude mít celkově užší zaměření. Využít také bude moci své rozsáhlé portfolio patentů a znalosti ve vývoji CPU, takže to je jistě dobrá zpráva i pro samotnou RISC-V. 
 


reklama