Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MiTAC Mio 338 Plus - První dojmy

13.6.2003, Petr Hájek, článek
MiTAC Mio 338 Plus - První dojmy
MiTAC Mio 338 Plus je založen na stejném hardwarovém návrhu, jaký byl k vidění u ViewSonicu V35 a také jeho předchůdce ze stejného rodu, přístroje MiTAC Mio 338. Ač je ve většině svých vlastností identický, má jako novější typ řadu důležitých vylepšení - a většinou opravdu k lepšímu.

Design

Kosmeticky vzato, ViewSonic V35 i MiTAC Mio 338 Plus jsou v podstatě stejné: LEDky, i další prvky nalezneme na obou PDA stejně umístěné. Jako V35, i MiTAC Mio 338 Plus je malý, s hladkým povrchem a velice tenký. Namísto pouze stříbrného provedení sáhli u MiTACu k návrhu podobnému HP Jornadě 56x s dvoutónovým plastickým pláštěm. Bledě kovový kolem displeje a tlačítek, vzadu stříbrný (jako stylus) - celkově působí oproti černo-stříbrným Jornadám poněkud uměle až lacině.

Displej opět vypadá, jako by to byl ten sám použitý u ViewSonicu, s dobrou jasností i vyvážením barev.

Jak již bylo řečeno, na stejných místech, jako u ViewSonicu V35, nalezneme i další funkční prvky - power button nahoře, jog a record button vlevo a 4 aplikační tlačítka uprosřed spolu s ovládacím kurzorem. Dá se na to vcelku zvyknout, je ale škoda, že ovladač ani zde nepodporuje potvrzovací stisk. MiTAC s přístrojem Mio 338 Plus představil jednu neobvyklou vlastnost - všechna 4 aplikační tlačítka mají za sebou vesavěné jasné modře svítící LEDky, takže když PDA spustíte, matně jej podsvětlují. Pokud by Vám tato vlastnost snad připadala jako příliš křiklavá až nápadná, dá se deaktivovat změnou v systémových nastaveních. Signalizační LEDky jsou opět stejné jako u ViewSonicu V35.

Kolébka je USB-only a poněkud velká, ale na druhou stranu je její samotná existence u levného PDA příjemným bonusem. Patrně jako gesto flexibility, Mio 338 se dodává i se synchronizačním kabelem, který sice není schopen zárovň přenášet data a dobíjet, aspoň se o něm ale dá říct, že je mnohem přenosnější než kolébka.

Jak se dalo očekávat, tak i po audio stránce jsou přístroje V35 a Mio 338 Plus naprosto nerozlišitelné, i u 338 nalezneme výstup v postačující kvalitě a hlasitosti, jack je opět vpravo dole, což někomu nemusí tak docela sedět.

Konektivita

MiTAC nabízí SD/MMC slot, zde přakvapivě bez interní plastové krytky. Zatímco u V35 nalezneme SDIO, MiTAC se rozhodl tuto vlastnost vynechat, což je docela frustrující s ohledem na to, že se zde pochopitelně nenachází ani CompactFlash slot, který by umožňoval rozšířit přístroj o patřičné periferie. Vestavěný Bluetooth a WLAN modul lze v této cenové skupině očekávat jen stěží, infraport musí stačit.

Specifikace

Co se týče "vnitřností", tak zde se MiTAC Mio 338 Plus konečně odlišuje, jak od lowendového HP iPAQu série H1900, tak již mnohokrát zmíněného ViewSonicu V35, zejména výborným procesorem Intel PXA255 na 400 MHz. I pod neoptimalizovanými Pocket PC 2002 je výkon dostatečně velký na to, aby si velice dobře poradil s jakýmkoliv programem - hry, tabulky, texty, není tu nic, co by Mio 338 Plus nezvládl.

Na druhé straně, díky použité NAND Flash RAM je uživateli přístupných pouze omezných 36,45 MB RAM, zato "My Flash Disk" zde nabízí celých 36,43 MB místa v ROM, když už ne RAM, aspoň že tak.

LiIon akumulátoru obvyklé kapacity 900 mAh, který je opět nevyměnitelný, dělá společnost Smart Battery applet měnící rychlost pracovní frekvence a celková spořivost procesoru Intel PXA255. Identicky jako u V35 je výdrž pouze přijatelná.

Software

Navzdory všem zažitým klišé o převládajícím trendu mizerného nebo rovnou žádného software u lowendových Pocket PC, MiTAC nabízí pěknou řádku dodatečného softu: předinstalované applety pro ovládaní LED a management akumulátoru, zálohovací program EBackup, prohlížeč obrázků E-Viewer a trochu pomalejší eMenu. Na dodávaném CD je k nalezení několik testovacích a také pár plných verzí programů Zio Pocket Gambler, Metalion, CETravelMate, CEZip, CEBook, EzTran a EZDiet.

Dostupnost

Brzy za cenu kolem 300 USD.

Závěr

V řadě aspektů je MiTAC Mio 338 Plus skvělý, při zachování miniaturních rozměrů nabízí oproti HP iPAQům řady H1900 a ViewSonicu V35 silnější procesor a také má u sebe mnohem více dodávaných programů. Na druhé straně, je tu nepříliš pohledná kastle, chybějící SDIO a totální ignorace bezdrátové komunikace.

Malé rozměryPůsobí poněkud "levně"
Silný procesorMálo RAM
Dobrý displejNezáživná kastle
My Flash DiskBez SDIO, BT i WLAN
Zdroj: infoSync