reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobileeye od Intelu, Moovit a Sixt spustí elektrické robotaxi v Mnichově

10.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
Mobileeye od Intelu, Moovit a Sixt spustí elektrické robotaxi v Mnichově
Další projekt testování autonomního řízení bude spuštěn v německém Mnichově. Bude ho mít na svědomí společnost Mobileeye, kterou nyní vlastní Intel, autopůjčovna Sixt a projekt Moovit. Využije elektrická SUV od firmy NIO.
Budoucnost přináší mnoho změn v dopravě. Vozy přechází na elektrický pohon, čím dál častěji se nabízí formou pronájmu či sdílení, obsahují také stále více a více autonomních funkcí. A právě autonomní řízení se bude od příštího roku testovat v Mnichově. Pokud jde o autonomní funkce, ty bude mít na starosti společnost Mobileeye, kterou nyní vlastní Intel, a která dodává systémy ADAS (jízdní asistenty) desítkám různých automobilek.
 
Moovit Mobileeye Sixt robotaxi NIO ES8
 
Jednou z nich je i čínské NIO, jehož elektrická SUV ES8 budou použita k novému projektu robotaxi v Mnichově. Vedle Mobileeye se na projektu podílí také autopůjčovna Sixt a aplikace Moovit. Přes aplikace obou těchto služeb pak bude možné si autonomní taxík přivolat. Cílem projektu je nabídnout řešení pro nejrůznější potřeby, ať už pronájem za předplatné, jednorázové půjčení takového auta, tak i krátkodobé sdílení aut nebo služba taxi. Prozatím ale půjde jen o testovací provoz, který naběhne na komerční až tehdy, pokud firmy dostanou povolení od německých regulátorů (a začít musí až příští rok, kdy vůbec testovací takový testovací projekt povolí nová německá legislativa).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama