Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní GPU Intel Arc A570M se objevilo v záznamu benchmarku

27.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Mobilní GPU Intel Arc A570M se objevilo v záznamu benchmarku
I když nová GPU Intel Battlemage už pomalu klepou na dveře, stále tu jsou GPU první generace Arc, která ještě nebyla představena. Nyní se v benchmarku objevil záznam s mobilní variantou Arc A570M.
Společnost Intel se snaží bojovat na trhu s desktopovými grafickými kartami Arc, které postupem času značně vylepšila z hlediska ovladačů, snaží se ale také na poli mobilních dedikovaných grafických čipů, i když zde stále čekáme na širší nabídku GPU i notebooků, které by je obsahovaly. V databázi benchmarku ke hře Ashes of The Singularity se nicméně nedávno objevil zajímavý záznam, který ukazuje dosud nepředstavené mobilní GPU v nižší střední třídě. Jde o Intel Arc A570M.
 
Intel Arc
 
Notebook jím vybavený měl procesor Intel Core i5-13500H a 16 GB RAM, nicméně o samotném grafickém čipu jsme se mnoho nedozvěděli. Předpokládá se, že ponese 20 Xe jader, což znamená celkem 2560 shaderů. Dále se mluví o 8 GB paměti DDR6 patrně stále podporujících rychlost 14 Gbps a využívající 128bitovou sběrnici. Stále však vyvstává mnoho otázek. Představí se toto GPU vůbec? Pokud ano, jaké budou parametry? Bude-li nové GPU představeno, dostane se vůbec do nějakého notebooku, který půjde koupit?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.