reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní MediaTek Dimensity 9300 má mít údajně 4 výkonná jádra Cortex-X4

16.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Mobilní MediaTek Dimensity 9300 má mít údajně 4 výkonná jádra Cortex-X4
Drtivá většina mobilních procesorů pro smartphony má dnes 8 jader, mezi nimiž je je omezený počet těch extrémně výkonných. U vlajkových lodí je to zpravidla jen jedno, MediaTek Dimensity 9300 by si ale měl troufnout rovnou na čtyři.
Společnost MediaTek chystá nový mobilní procesor Dimensity 9300 (nástupce modelu 9200) a uniklé informace o něm jsou dosti podivné. Většinou se u procesorů pro mobilní telefony setkáváme se dvěma typy konfigurací, a to se dvěma nebo třemi typy jader. Pokud jsou dvě, obvykle tu máme 2 nebo 4 výkonná jádra a zbytek jsou úsporná. U třech typů jader je obvykle jedno z výkonných nahrazeno extrémně výkonným jádrem, dnes jde o řadu Cortex-X. Dimensity 9300 by ale podle úniků měl mít takových jader mnohem více, hovoří se o čtyřech. Mělo by jít o jádra Cortex-X4 a už zde se zvedá první otazník. Jak chce toto MediaTek uchladit?
 
MediaTek Dimensity
 
Aby toho nebylo málo, zbývající čtveřice nemá být složena z úsporných jader (obvykle Cortex-A5xx), ale z těch výkonných (Cortex-A7xx). Úniky totiž hovoří o jádrech Hunter-ELP (to má být nástupce Cortex-X3, tedy patrně Cortex-X4) a Hunter (což jsou nástupci Cortex-A715, tedy pravděpodobně Cortex-A720), vůbec se tedy nemluví o úsporných jádrech. A tady se první otázka opakuje, jak to chce MediaTek rozumně uchladit? Už dnešní konfigurace jako 1+3+4 a podobné jsou hodně žravé a žhavé, a co teprve 4+4+0?
 
Něco takového tedy zní pro telefony spíše nepravděpodobně, protože by to kvůli teplotám bylo patrně často omezováno throttlingem a výdrž telefonů by i při nízkém zatížení dost klesla. Pokud už by se takový procesor měl představit, spíše bych ho viděl ne jako Dimensity 9300, ale pravděpodobněji spíše jako Kompanio do chromebooků a jiných notebooků postavených na architektuře ARM. Jak to nakonec bude, to se ale teprve ukáže a zatím můžeme jen hádat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama