reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modely orgánů s rakovinou vyrobené 3D tiskem zachraňují životy

27.6.2016, Milan Šurkala, aktualita
Modely orgánů s rakovinou vyrobené 3D tiskem zachraňují životy
3D tisk je technologie, která se dá použít téměř kdekoli. Jedním z příkladů může být nedávné použití pro vytištění modelu ledviny napadané rakovinou pro usnadnění provedení a přípravy náročné operace odstranění tumoru.
V posledních měsících se dozvídáme o velmi zajímavých možnostech, kde všude se dá použít 3D tisk. Velmi zajímavé je např. použití v medicíně pro tisk 3D orgánů. To se týkalo např. Lindy Greenové, která měla nádor na své ledvině. Poměrně dlouhou dobu byl stabilní, ale poslední dobou začal růst a operace začala být skutečně nutná. Doktoři se do té doby věnovali jiným nádorům, které byly akutní.


3D model ledviny


Není moc těžké odstranit nádor, který je v nějaké krajní části ledviny, to ale nebyl Lindin případ. Rakovinové buňky měla v horní části ledviny velmi blízko tepen a žil. Doktor Jay Bishoff a jeho tým doktorů v Intermountain Medical Center udělali CT skeny a nechali podle nich v Intermountain Transformation Lab vytisknout model postižené ledviny na 3D tiskárně.

Nebyla to sice první 3D-vytištěná ledvina na světě, byla ale první, která posloužila k přípravě i provedení samotné operace. Jak je vidět na obrázku, modře jsou žíly a černou barvou je zobrazen samotný nádor, který je skutečně nebezpečně blízko. Díky vytištěnému průhlednému modelu mohli doktoři lépe připravit celou operaci a dokonce objevili výstupek nádoru, který nebyl vidět na CT skenech. Model použili i u samotné operace, kdy měli názornou ukázku toho, jak to vevnitř v postižené ledvině vlastně vypadá. Také díky tomu zkrátili dobu samotné operace a minimalizovali krvácení.

Linda Greenová tak nyní má v podstatě nepoškozenou ledvinu bez nádoru a z nemocnice byla propuštěna hned následujícího dne. Na tiskové konference s doktory pak dostala 3D-vytištěný model své ledviny jako dárek.

Zdroje: extrahw.com, sltrib.com, intermountainhealthcare.org
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama