Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mohlo LIGO už zachytit kolizi objektů gravastar?

27.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Mohlo LIGO už zachytit kolizi objektů gravastar?
Zařízení Laser Interferometry Gravitational wave Observatory (LIGO) už prokazatelně zachytilo gravitační vlny, přičemž se mluvilo především o srážkách černých děr. Nyní byl ale proveden test s hypotézou, že už mohlo detekovat i srážku gravastar.
LIGO, které letos v únoru zachytilo srážku nejspíše dvou černých děr, má potenciál zachytit až 1000 takových událostí ročně. Výzkumníci se přitom mohou probírat velkým množstvím nasbíraných dat a přitom narazili na jisté nesrovnalosti mezi svými předpoklady a výsledky pozorování, které napovídají, že se mohlo srazit i něco jiného. Proveden byl test s hypotézou, že se ve skutečnosti srazily dva objekty, které známe jako gravastar (mohli bychom říci gravahvězda, ale tento termín není vžitý). Teorie nebyla potvrzena a ani vyvrácena, ale rozhodně se můžeme podívat na to, o čem to všechno je.





Gravastar je hypotetický astronomický objekt, který se má skládat z koule exotického materiálu vykazující známky jako temná energie a z vnější skořepiny z běžného hvězdného materiálu. Exotické jádro tohoto hybrida, které prošlo fázovým přechodem, má zabránit dalšímu hroucení hvězdy do podoby černé díry a zcela uvnitř něj se má nacházet "GRAvitační VAkuum" (z toho tedy Grava). Jde o zatím spíše jen okrajovou teorii, která konkuruje černým dírám. Gravastar by mohl z vnějšku vypadat podobně jako černá díra, ovšem postrádat má horizont událostí, což znamená, že fotony by mohly být zachyceny v téměř nekonečném oběhu, aby vytvořily světelný prstenec.

Takové objekty by se pak přirozeně lišily i svou dynamikou srážky. První dvě fáze, a to spirálovité přiblížení a spojení by zůstaly víceméně stejné jako u černých děr, ale pak je tu fáze "ringdown", kdy veškeré známky srážky postupně utichají a právě v tomto ohledu se gravastar mají lišit. Astronomové tuší, jakým způsobem, a tak zkusili své předpoklady aplikovat na data získaná zařízením LIGO.

Výsledek této zkoušky je, že analyzovaná data nepodporují teorii srážky gravastarů a daleko větší pravděpodobnost je, že šlo o "prosté" černé díry. Nicméně zachyceny byly i jiné gravitační vlny a i na ty se astronomové zaměří se svými testy a předpoklady. V ruce již mají testovací procedury, které mohou být snadno využity pro jiná data poskytnutá zařízením LIGO. Ostatně je tu velká otázka o jasných záblescích záření gama, které bylo pozorováno po boku gravitačních vln, přičemž srážka černých děr by teoreticky neměla nic takového způsobit. Takže existuje i další hypotéza, že nešlo o srážku černých děr, ale o jejich zrod, který má být právě doprovázen zábleskem gama záření. Teorie je to neméně zajímavá jako v případě gravastarů.





Představit si můžeme dvě hvězdy spirálovitě se přibližující k sobě, zatímco každá je dost velká na to, aby se z ní samotné stala osamocená černá díra, ale to jim nebylo souzeno. Když se k sobě přiblížily na takovou vzdálenost, že se v podstatě spojily, jejich rychlost oběhu se stala tak velkou, že jejich těžká jádra se protáhla tak, až se nakonec roztrhla a vytvořila dvě samostatná jádra, celkově tedy čtyři. Tato jádra pokračují v rotaci, dokud výsledná megahvězda nezačne umírat a z jader se stanou černé díry. Jejich spojení v jednom okamžiku následně proběhne ještě uprostřed umírající hvězdy, jejíž materiál výsledná velká černá díra nasaje a část jej vytryskne ven v podobě vysoce energetických záblesků.

Zdroj: Extremetech