reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Morgan Stanley: Elon Musk se asi stane 1. dolarovým bilionářem díky SpaceX

25.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Morgan Stanley: Elon Musk se asi stane 1. dolarovým bilionářem díky SpaceX
Titul nejbohatšího člověka na planetě si opětovně uzmul Elon Musk a podle analytika banky Morgan Stanley by se mohl stát prvním bilionářem v historii. Neměla by to však být Tesla, která na tom bude mít lví podíl.
Žebříčků nejbohatších lidí světa je mnoho a v detailech se mohou lišit. Podle většiny z nich je nyní nejbohatším člověkem na světě Elon Musk, jehož Tesla opět roste nahoru. Ještě v květnu byla hodnota jedné akcie pod 600 USD, nyní se už blíží 910 USD. Není divu, že Muskovo jmění se takto odhaduje na 252 miliard USD (Musk má okolo 22 % akcií Tesly). Z akcií Tesly by tak měl mít lehce přes 200 mld. USD. Analytik Adam Jones v Morgan Stanley si ale myslí, že tahounem jeho jmění se brzy stane něco jiného a Tesla nebude mít takto lví podíl. Tím by měla být společnost SpaceX.
 
Elon Musk
 
Ten odhaduje, že se SpaceX stane nejhodnotnější firmou na světě nehledě na odvětví a pomůže Muskovi se stát prvním dolarovým bilionářem na světě. Její znovupoužitelné rakety snižují náklady na dopravu, přitom jde stále o velmi vysoké částky, obzvlášť pokud půjde v budoucnu o dopravu na Měsíc nebo Mars. Hodnota privátně vlastněné firmy se pohybuje už nad 100 miliard USD (další investiční kolo proběhlo před měsícem) a je druhou největší soukromě vlastněnou firmou na světě za čínským ByteDance. Pro zajímavost, Musk ve SpaceX vlastní 48 %. SpaceX ale pracuje na více frontách a nabízí např. také satelitové internetové připojení Starlink. V jeho případě má už přes 100 tisíc zákazníků ve 14 zemích, čeká dalších 400 tisíc, kteří si ho předobjednali. A prozatím nejde o nic levného.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama