Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Motorola V700 - Zkáza klasických PDA?

28.8.2003, Pavel Bureš, článek
Motorola V700 - Zkáza klasických PDA?
Mobilní telefony, které jsou doplněny o některé funkce kapesních počítačů, vídáme v poslední době téměř na každém kroku. Významným hráčem v této oblasti je Microsoft se svým systémem Smartphone Edition 2002, který některá zařízení používají. Přestože Motorola není komunikátor jako XDA či Hanspring Treo, uživatelé preferující funkce telefonu před PDA nad ní jásají.
Motorola není prvním zástupcem této kategorie víceúčelových zařízení, vzpomeňme např. nedávno uvedený MiTAC Mio 8380 se stejným operačním systémem jako V700. Pokud se podíváme na statistiky prodeje, lze z nich vyčíst, že se daleko lépe prodává Motorola V700 nežli Mio, což můžeme přičítat zvučnému jménu amerického výrobce.




Podle prvních informací měla Motorola V700 používat nový operační systém Smartphone Edition 2003. Bohužel, testování nového systému nepřineslo kýžené výsledky, a tak bylo rozhodnuto, že Smartphone Edition 2003 bude použit až v nástupci modelu V700. Na použití relativně starého, ale osvědčeného a funkčního OS se lze dívat i kladně, protože nevyladěný systém by poškodil jak Motorolu a její produkty, tak zákazníky.

Výrobek Motoroly není v současné době na poli chytrých telefonů osamocen, rovněž se prodává přístroj u nás známý jako Eurotel Smartphone, ani jihokorejský Samsung nechce zůstat mimo hru a tak s nadějí očekává první úspěchy smartphonu E700.





Všechny chytré telefony využívající OS Microsoft Smartphone Edition lze zařadit do stejné skupiny. Mají velmi podobné vlastnosti a liší se prakticky pouze v množství předinstalovaných aplikací, které do značné míry ovlivňuje výrobce a jeho názory, strategie či motivace.

Druhý displej, který je vidět při zavřeném přístroji, není naštěstí barevný. Je monochromatický a zobrazuje jen několik řádek textu a všechny důležité údaje jako datum, čas a indikační ikony.





Jak je u posledních telefonů Motoroly již tradicí, byl použit mini USB konektor (známý např. z digitálních fotoaparátů) a najdeme jej na spodní části přístroje. Infračervený port, zapínací tlačítko a joystick objevíme na levé straně. Některé beta verze telefonu trpěly nefunkčností joysticku při rolování v dokumentech, tato chyba by ale měla být v prodejní verzi již opravena.

Konektor pro hands-free je umístěn vpravo, headset je obsažen ve standardní dodávce a není nutné ho dokupovat. Slot na paměťové karty SD/MMC najdete pod ním.





Hned po otevření telefonu zaujme rozměrný barevný displej nabízející rozlišení 176 x 220 pixelů, 16bitovou barevnost a až devět řádek textu. K ovládání je nutné používat klávesnici, displej není dotekový, ovládání jednou rukou je ale dobře vyřešeno. Všechny klávesy jsou vyrobeny z plastu, dobře se mačkají a jejich popisky jsou vidět jak ve tmě, tak i na přímém slunečním světle.




Hlavním ovládacím prvkem je 4cestná klávesa s potvrzovacím tlačítkem OK. Tento způsob ovládání je pohodlný a zmenšuje počet stisknutí tlačítek na minimum. K dispozici jsou ještě dvě doplňkové klávesy, první slouží k vstupu do menu a druhá vrací o nabídku výše. Smartphone pohání procesor TI OMAP710 s jádrem ARM (použit také u smartphonu AR-11). Jak si můžete všimnout na obrázcích, paměti jsou rozděleny podle typu.






Mimo obvyklého Li-ion akumulátoru v telefonu najdeme i baterii určenou pro zachování dat v případě vybití hlavního aku. Za pomoci této přídavné baterie se nemusíte obávat ztráty dat po celý jeden týden! Synchronizace je bezproblémová a pokud se provádí alespoň jednou týdně, údaje by měly zůstat zachovány.

Rozhraní je obvyklé Microsoftí, na hlavní obrazovce vidíte upomínky, úkoly, nepřečtené textové zprávy a další události. Pro několik položek v menu je možné si vytvořit vlastní zkratky.





Několik zdrojů zpočátku tvrdilo, že Motorola V700 nebude podporovat multimediální zprávy; v současné chvíli to ale vypadá, že prodejní verze MMS obsahovat bude.

Ve chvílích volna si můžete s pomocí vestavěného Media Playeru a paměťové karty přehrávat skladby ve formátu MP3, vášnivým karbaníkům je určen zadrátovaný solitér.

Smartphone Motoroly se někomu může jevit jako ideální zařízení, k naprosté vybavenosti mu přesto něco chybí. Umožňuje přehrávání hudby, čtení e-mailů, editaci textový souborů a tabulek. Kratší pohotovostní doba na baterie je daní za operační systém a rozměrný barevný displej, při aktivním používání přístroj vydrží dva dny.

Smartphone by měl být k dispozici na evropském trhu koncem listopadu za přibližně 400 USD.

Vyplatí se počkat? Podobně jako MiTAC, plánuje Motorola aktualizaci modelu V700 v únoru. Hlavní rozdíly budou v designu, hardwaru a v integrovaném fotoaparátu, který V700 nemá. Největší novinkou bude podpora Bluetooth a OS Smartphone Edition 2003.

Velké části uživatelů dnes stačí jen dostat se na internet a přečíst si elektronickou poštu. Pokud budou Motoroly V700 a podobné přístroje pro spotřebitele dostatečně přitažlivé, můžeme se jednou dočkat doby, kdy se růst prodeje čistokrevných PDA bez GSM modulu zastaví a dokonce se začne výrazně snižovat.