reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla po vlně nesouhlasů pozastavila přijímání darů v kryptoměnách

11.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla po vlně nesouhlasů pozastavila přijímání darů v kryptoměnách
Mozilla je nezisková organizace, která vyvíjí např. prohlížeč Firefox. Peníze získává z dohody s Googlem ohledně výchozího vyhledávače nebo z darů. Ty mohly být peněžní i ve formě kryptoměn. A to se setkalo s výrazným nesouhlasem veřejnosti.
Organizace Mozilla stojící za prohlížečem Firefox nemá moc zdrojů příjmů. Vedle prostředků plynoucích ze smlouvy s Googlem, který je výchozím vyhledávačem ve Firefoxu to jsou finanční dary fanoušků a uživatelů. Ty ale mohou být vedle peněz poskytovány také ve formě kryptoměn. Trnem v oku se tak stal tweet Mozilly z 31. prosince 2021, kdy uživatelům připomněla, že přes BitPay umožňuje dary v různých kryptoměnách, jmenovitě šlo např. o Dogecoin, Bitcoin a Ethereum.
 
Mozilla logo
 
Do tohoto se na Twitteru pořádně obul Jamie Zawinski, který nešel pro sprostá slova daleko a jeho odpověď otřásla veřejností natolik, že Mozilla přijímání darů v kryptoměnách pozastavila. Když přeskočíme sprostá slova, řekl především to, že každý, kdo se podílí na projektu, by se za rozhodnutí přijímat kryptoměny měl stydět. Zmínil i spalování planety, což byla narážka na vysokou spotřebu elektrické energie při těžbě kryptoměn, poukázal i na Ponziho (ten nechvalně proslul tzv. Ponziho schématem).
 
 
Proč ale vůbec Zawinskiho slovo tak zamávalo Internetem? Zawinski je totiž jedním ze zakladatelů Mozilly a dokonce stojí za jejím názvem. V organizaci ale působil relativně krátce. Nejprve pracoval v Mosaic Communications, která se později stala Netscapem, z čehož následně vzešla v roce 1998 Mozilla. Z té odešel v roce 1999. Zajímavostí však je, že Mozilla přijímá dary v kryptoměnách už od roku 2014 a dosud to nikomu nevadilo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama