reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MrBeast na videu na X vydělal za týden přes 263.000 USD, bere to však s rezervou

23.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
MrBeast na videu na X vydělal za týden přes 263.000 USD, bere to však s rezervou
Slavný youtuber MrBeast nedávno odmítl Elona Muska a jeho návrh na publikování videí na sociální síti X kvůli nízkým výdělkům. Přesto to nakonec zkusil a nyní se podělil o výsledky. Za týden na reklamách vydělal přes 263 tisíc USD.
Počátkem ledna se rozhořel menší boj mezi Elonem Muskem a youtuberem MrBeastem, který má druhý nejsledovanější YouTube kanál na světě a který je znám velmi drahou produkcí svých videí, jejichž výtěžek (s dalšími zdroji příjmů) pak většinou putuje na nejrůznější dobročinné projekty. Ostatně Chris Anderson, pořadatel světoznámých konferencí TED, dává právě MrBeasta za příklad moderního způsobu propagace štědrosti, která ovlivňuje i další tvůrce na sociálních sítích. Jedním z příkladů může být např. video, v němž 1000 lidem zaplatil nákladnou operaci očí, která jim vrátila zrak. Vzhledem k systému zdravotního pojištění v USA je pro mnohé lidi taková operace jen a pouze snem. Ostatně i magazín Time ho označil za jednoho ze 100 nejvlivnějších lidí za rok 2023. Předmětem boje se stala monetizace na sociální síti X, kde MrBeast tvrdil, že výdělky jsou tak nízké, že by ani s miliardami zhlédnutí nezaplatily mnohdy milionové náklady na produkci.
 
 
Nakonec ze zvědavosti provedl test a před týdnem uveřejnil video s tím, že se uvidí, kolik vlastně vydělá. Šlo o video $1 Car vs $100,000,000 Car!!!, které po týdnu získalo 156,7 milionů impresí a bylo na něm provedeno téměř 5,2 milionu akcí (lajky, kliky,...). Celkově vydělalo 263.655 USD, což je v dnešním přepočtu téměř přesně 6 milionů Kč. Jde o docela slušné číslo (které bude dále pomalu růst), byť na YouTube má totéž videoběhem 4 měsíců už přes 216 milionů zhlédnutí a výdělky z reklam se zde dají odhadovat spíše na jednotky milionů USD. MrBeast nicméně dodává, že jde "trochu o fasádu", a docela dobrý výsledek přičítá také tomu, že podle jeho názoru video přilákalo pozornost inzerentů a výsledek zkreslilo směrem nahoru. Očekává, že ostatní tvůrci takový výdělek na impresi mít patrně nebudou.
 
 
V jeho případě jde o 0,00168 USD na impresi, což znamená, že tvůrce, který může na X (Twitteru) monetizovat, tedy má minimálně 5 milionů impresí za 3 měsíce, by si vydělal minimálně 2800 USD za měsíc, což víme, že není pravda. Mnoho tvůrců, kteří na monetizaci dosáhnou, si vydělají jen desítky dolarů měsíčně, takže MrBeast je zde o dva desítkové řády jinde. Tak jednoduché to ale není, protože výdělky většinou (alespoň na YouTube) nejsou spojeny jen s počtem přehrání, ale především s dobou strávenou na síti, což ovlivňuje množství zhlédnutých reklam. A právě délka videa tomu mohla také pomoci.
 
@tedtoks What can MrBeast teach us about generosity? A whole lot, says head of TED Chris Anderson. But it’s not just wildly successful content creators using the internet to make the world a better place. In his brand new TED Talk, Anderson tells stories of people around the world who are generating waves of generosity with their acts of kindness big and small. Visit the in our to hear more. #InfectiousGenerosity #TEDTalk #Generosity #Philanthropy original sound - TED Talks
 
Zdroj: techcrunch.com, theverge.com, bbc.com, fotografie (MrBeast, autor: Fidias, CC BY 3.0, přes  Wikimedia Commons, Elon Musk, autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama