reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.7.2014, Jan Vítek, aktualita
Očekává se, že společnost Microsoft u svého chystaného operačního systému Windows 9 radikálně předělá systém pro jeho aktivaci. Cílem je, jak jinak, zamezit provozování pirátských kopií. Co to tedy bude znamenat?
pcmaker (263) | 21.7.201421:35
Nevite jakym zpusobem, jestli vubec, se zmeni instalace a aktivace Windows9 u velkych vyrobcu PC? U XP stacilo dat do DMI oblasti retezec, ktery si kontrolovala instalace OS. S Vistami prisla aktivace OA2.0, Win7 OA2.1 a Win8­/8.1 OA3.0. U osmicek se uz nelepi COA label, jak jej vsichni znali a product key se uklada do MB. Nahradila jej nalepka s okennim logem.
Mimochodem, MS asi vubec neresi stav u Win8­/8.1, kdy vam odejde MB a s nim i product key. Pokud je PC v zaruce, neni co resit. Prodejce at se stara. Ale co po zaruce? Zavolate na MS a ten vam rekne at se obratite na OEM vyrobce PC se kterym ma smlouvu. Zavolate OEM vyrobci PC a ten vam slusne sdeli, ze PC uz ma po zaruce a narok na reklamaci vam nevznika. Nekteri z vas si rikaji, ze jste si zavcasu zjistili product key z MB. Ale zrejme zbytecne. Tento klic totiz pravdepodobne nepujde zaktivovat ani pokud jste si koupili zcela identickou novou zakladni desku. Proc? Nova MB ma totiz jinou MAC adresu LAN ze ktere se mimo jine vyrabi kontrolni soucet, ktery je prirazen vasemu product key a odeslan do databaze MS. PC s timto product key nepujde aktivovat ani po telefonu, protoze se jedna o klic OEM vyrobce a neni tudiz vubec databazi pro telefonickou aktivaci. Tady je zrejme mala trhlinka v jinak dokonalem systemu aktivaci a proto by mne zajimalo, zda i tady dojde k nejakym zmenam k lepsimu.
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 21.7.201423:53
To teď asi nikdo přesně neví, ale předpokládám, že to bude podobné jako dosud, kdy se změny vyhodnocovaly a pokud jich bylo moc najednou, nebo se jednalo právě o MB, tak bylo potřeba zavolat na podporu, která po pár otázkách licenci odemkla. Jestli bude vadit jiná MAC adresa nevím, ale předpokládám, že ne.
Odpovědět0  0
Tominospk (37) | 9.7.201418:48
A co když uživatel nemá přístup k Netu. Má to na hry, nebo jen pro zábavu všeobecně. Mnoho lidí nemá přístup k Netu a už vidím, jak cca 5 % lidí škemrá souseda, aby se mohl přes jeho ­"IP­" připojit:­-D
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 9.7.201419:35
A jak to dělaj lidi, co nemaj přístup k internetu teď?
Odpovědět0  0
Tominospk (37) | 10.7.20147:44
Mají aktivované Windows už v Recovery výrobcem, že. A nebo po čisté instalaci a opisování ošoupané nálepky zespod notebooku, zvedne uživatel telefon a volá­- zadá pár čísel, dostane také pár čísel, naťuká je do PC a je aktivováno.
Ale to přece všichni víme, tak kam směřovala otázka?
Dodám
Moje máma má PC, hraje si obyč hry, poslouchá hudbu, přehrává video z výletů atd­- nemá Internet, ani ho nechce, proč?
Soused na svém PC výhradně pracuje jako ing, projektant, nepotřebuje Internet. Jemu dodaný soft za několik set tisíc má veškeré věci v sobě. Také nepřistupuje k Netu, protože se bojí, že by ho někdo mohl ­"vysát­" :­) jeho informace, nápady atd, před samotným odevzdáním práce, hotové. Říkám to snad dobře...
A tak stále bla bla bla
Odpovědět1  0
Eskymak (1057) | 10.7.201411:40
Směřuju přesně k této odpovědi. Že se na způsobu aktivace v podstatě nic nemění. Aktivuje se po internetu samo nebo po telefonu.
Odpovědět1  0
pkolcun (75) | 9.7.20148:55
Tak to by ma zaujimalo ako tymto sposobom nistalujem system na kompletne novy HW. Dufam ze to nepojde ako pri W8 od W7 upgrade W8 upgrade W8.1 Upgrade W9 :(
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 9.7.201410:40
Úplně stejně jako doposud. Připojíš médium a z něj nabootuješ a v průběhu instalace budeš vyzván k příhlášení MS účtu, kde máš tuhle Windows licenci vedenou. Pokud takový účet nebudeš mít, určitě dostaneš šanci si ho vytvořit a linceci tam přidat nebo rovnou koupit.

Zde bude nepochybně záležet, jak si Windows koupil. Pokud si ho koupil s Microsoft Store, tak už ho máš na MSA a můžeš se jen přihlásit. Pokud ho koupíš v krabici, tak tam stejně bude nějaký kód, který pak přidáš na svůj MS účet.

U nových Office to takhle funguje a je to bez problému.

Co máš za problémy s upgrade? Proč hovoříš o novém HW a pak do toho pleteš upgrade? Pokud provádíš upgrade tak to přece není nový HW...
Odpovědět2  0
Lien (1) | 9.7.201410:48
U office je to úplně na houno, protože pokud chystáme počítače koncovým uživatelům, tak musíme vytvářet účty MS, které se NIKDY nepoužijí ­(kromě aktivace­). Je to naprostá debilovina.
Odpovědět2  1
Eskymak (1057) | 9.7.201411:53
U nového Office ten MSA využijí minimálně na OneDrive.

Ty učty se navíc využijí i pro instalaci v budoucnu na další zařízení.
Odpovědět0  0
Petroman (119) | 8.7.201420:19
Jo, zrovna dneska jsem to řešil u Office. To je pošušňáníčko. Nevyřešil. Nechci žádné blbé ID. Po panáku na uklidněnou zvažuji nekoupit Office. Jsem rád, že všechno jede tak, jak má a ještě někdo bude otravovat s mračným ID.
Odpovědět1  0
Jura2 (184) | 8.7.201420:04
Koniec nelagálnym kópiám môže urobiť iba dobrá ­(rozumej primerane nízka­) cena.
Cena pri ktorej sa uživateľom neoplatí mrhať energiou, aby to získali z iného zdroja.

Podľa mojich skúseností sú zákazniíci ochotný za software zaplatiť tak maximálne 15 ­- 25,­- €. Som si istý, že aj pri tejto cene a tom obrovskom množstve licencií, by mal z toho Microsoft krásnu ­"ryžu­". A nemusí zákazníkov ďalej obťažovať blbinami s pochybnou účinnosťou.

Všetko ostatné je zbytočné plytvanie časom, energiou a nakoniec aj peniazmi :­-­).

Ale fakt už neverím v zdravý rozum ­(v prípade licenčnej politiky Mrkvosoftu­), takže je možne, že sa zase vyberú hlavou proti múru, ako v prípade nemožných dlaždíc a tlačítka štart u Win.8.

A možno chcú dospiť k rozšíreniu Linuxu :­-­).
Ktorý je už mimochodom, skutočne priateľský a udivujúco dobre funkčný aj pri použití laikom.

Odpovědět3  1
Nobodyz (20) | 8.7.201418:09
Nutnost odinstalování SW před jeho instalací na nové­/upgradované­/opravené PC má jednu vadu. Neřeší instalaci nové kopie OS či SW po havárii systému, kdy počítač klekne naprosto neočekávaně, ať už proto, že odejde disk nebo šťoural amatér nějakým zásahem ­(třeba v registru­) rozhodí OS. Už jsem tuto situaci zažil, potupné doprošování se nové aktivace na podpoře, kde si myslí, že jim to chcete upirátit...
Odpovědět1  0
Eskymak (1057) | 8.7.201419:19
Na podpoře se Vás pouze zeptají, zda jste měnil HW a jaký. Následně Vám bez řečí aktivují. Je jim to totiž úplně jedno zda si vyměníte disk nebo grafiku.

Aktivace po telefonu netrvá déle než pár minut, většinou je to do minuty.

Pokud potřebujete přeinstalovat systém, protože ten starý uživatel zrušil a to na jednom a to samém PC, projde i aktivace přes internet zcela automaticky a opět zde není problém ­(jedná se o ten samý HW­).

Odinstalaci SW nikdo neřeší, jde o to, aby se ten SW s Vaší licencí, která se použije u dalšího PC nepoužíval jinde. Protože pak se budou oba počítače hádat o jedno právo k aktivaci.

SW ale není třeba odinsntalovat, stačí z něj odstranit Váš produktový klíč a následně ho můžete třeba prodat a kupec může po aktivaci se svým PK počítač dál používat bez přeinstalace.
Odpovědět2  0
doug (107) | 8.7.201410:25
lenze toto je absolutne nepouzitelne pre velke podniky, tam stale bude existovat KMS aktivacia, co je momentalne najpouzivanejsi sposob aktivacie piratskych windowsov, kedze netreba nic crackovat a system sa tvari ako plne legalny a aktivovany.
Odpovědět1  1
Eskymak (1057) | 8.7.20148:54
"Store vám pak poskytne příslušný speciální image pro instalaci systému, který si pak posléze omaká hardware ­(obvykle základní desku­), což použije k registraci vašeho počítače a aktivaci systému. Pokud budete chtít zakoupený systém instalovat na jiný počítač, budete muset na serveru Microsoftu nejdříve zrušit registraci na starém, takže jednu kopii budete moci v jeden čas provozovat pouze na jednom počítači.­"

Takhle to už ale funguje, pokud nainstulujete Windows s jedním klíčem na více PC tak se Vám aktivuje jenom jeden.

"uživatelský účet pro Microsoft Store, což tedy nemusí být nutně to samé jako účet Microsoft Account.­"
Ne? Jaký je v tom rozdíl? Do MSS se nepřihlašujete MSA ale jinak?


Jediné co se tedy mění je aktivační model převzatý z Office 365, kde nepotřebujete žádný klíč a místo toho se přihlašujete svým MSA, ke kterému je Office 365 přidružen.

Po integraci MSA do W8 je to v celku očekávatelný krok.
Odpovědět2  0
Eskymak (1057) | 8.7.20148:45
PK k Windows má 25 míst ­- pět skupin po pěti znacích.
Odpovědět2  0
Jan Vítek (3360) | 8.7.20148:54
opraveno
Odpovědět0  0
shasler (318) | 8.7.20148:41
To nic neřeší. Je to jako u her, které musí být neustále on­-line, a které se stahují postupně během hraní. Jistě se najde nějaká skupina ­"šikulů­", kteří vytvoří ­"virtuální­" aktivační server, na který se pak umístí úplná verze instalace ­(zcela záhadně uniklá­) se všemi soubory bez ohledu na hardware daného počítače a následné instalace se pak provedou vůči tomuto serveru... Je to jenom další krok k tomu, jak se zlepší šíření virů, protože si nebudeme nic nalhávat a ti co si chtějí daná SW ­"ukrást­", ti jej budou krást pokud budou mít příležitost bez ohledu na možná bezpečnostní rizika...
Odpovědět3  0
Eskymak (1057) | 8.7.20149:07
Těžaři virtuálních měn už se těší na přísun nových těžařů... :­-­)

Opravdu se velice vyplatí ­"pirátit­" OS, ušetřil pár tisíc a pak si nechat vyluxovat bankovní účet, osobní kontakty, rozesílat spam, být součástí botnetu a ještě těžit virtuální měny.

Pokud Windows někdo opravdu potřebuje, tak si ho jednou za pár let koupí. Stejně to dělají lidé, kteří potřebují k životu návykové látky.

Pro ty, co jsou opravdu chudí, že si nemohou dovolit Windows je tu linux.

Nejnovější Windows k životu nepotřebujete, bohatě vám stačí jedna z předchozích verzí nebo linux.

Většina BFU si nakonec koupí co nejlevnější počítač s předinstalovaným systémem od OEM, s cenou bude spokojen ale na barevná Windows bude nadávat.

Všichni nadávaj jak je to k ničemu, jak je to hnusný, ale stejně to každej při první příležitosti ukradne a ještě se tím chlubí...
Odpovědět6  3
šarik. (58) | 8.7.201414:35
Pro ty, co jsou opravdu chudí, že si nemohou dovolit Windows je tu linux. Tato věta měla znít: ­" Pro ty, co jsou opravdu chudí DUCHEM, je tu Windows, ale není pro ně Linux.­" :tlemící smajl:
Ano, Macroshit vám osahá desku, trochu se porozhlídne po disku, nainstalí backdoor NSA a pak už jen vás bude dojit a buzerovat. :blicí smajl: Až mi z toho Heartbleed.
Odpovědět5  4
Pavel Matějka (1578) | 14.7.201413:35
Paranoia se dá léčit, debilita ne.
Odpovědět0  0
Tominospk (37) | 14.7.201414:23
Toto byl názor pana Matějky, ano. To že podělané USA ve spojení nejen s MS, FB a jinýma společnostma dělá z amíků nejinformovanější instituci na světě, ještě neznamená, že někdo tady je DEBIL. Já osobně mám zakázané některé své práce tvořit pod Windows 8 a vyšší. Tak asi proč? Kdyby Win 8 v PC nešpehovaly a neodesílali zašifrovaná data z PC někam ven, tak by se takto nemluvilo... Pěkný den
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.