reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI má nové desky řady Carbon s X99 a Z170

4.1.2016, Jan Vítek, aktualita
MSI má nové desky řady Carbon s X99 a Z170
Společnost MSI ukázala zbrusu nové desky X99A Godlike Gaming Carbon a Z170A Gaming Pro Carbon. Podívejme se tedy na to, co nám tyto modely pod označením Carbon nabídnou krom osvětlení Mystic Light RGB.
Využití barevných LED pro osvětlení je bohužel jednou z hlavních novinek, které nabízí moderní desky pro procesory Skylake. Bohužel proto, že LED systémy jako Mystic Light RGB nemají žádný praktický význam a přichází v době, kdy trend kolotočově osvíceného PC je už několik let na ústupu. Další z ne moc potřebných novinek jsou "okované" sloty PCI Express, jež sice mají sloužit k jejich ochraně před poškozením, ale s tím se opravdu málokdo setká. I když majitelé obrovských a těžkých karet mohou alespoň získat lepší pocit.





Co tu tedy máme nového v podání firmy MSI? Jednak je to další model do rodiny desek s čipsetem Intel X99, a to MSI X99A GodLike Gaming. Takových desek jistě uvidíme více, neboť na trh se pomalu chystají nové Core i7 Extreme vyráběné 14nm procesem, které patří do generace Broadwell. Je třeba podotknout, že obě nové desky již mají na trhu svůj ekvivalent, který pouze nenese označení Carbon.

Z pohledu na obrázky je zřejmé, že toto označení se zrcadlí v designu chladičů, jejichž povrch připomíná právě materiál z uhlíkových vláken. Naštěstí ale nejde pouze o to. Najdeme tu jistý Turbo socket s 12fázovým napájením, které využívá 8+6pinový konektor. Paměti v celkem osmi slotech pro DDR4 (až 128 GB RAM) můžeme monitorovat multimetrem pomocí pinů Voltage Check Points a nechybí ani vyhrazená tlačítka pro přetaktování, což je ale pouze jiný způsob k jeho dosažení vedle využití prostého BIOSu. Co se týče patice Turbo, ta má nabídnout více spojů pro přivedení napájení, což se má odrazit v lepších možnostech pro přetaktování.

Tuto desku můžeme osadit více grafickými kartami, neboť sama nabízí čtyři PCI Express 3.0 x16 a pak tu je také jeden M.2 pro moderní SSD. Vedle toho můžeme využít deset SATA 6 Gbps tvořících i dva SATA Express. Nakonec můžeme zmínit Audio Boost 3 PRO, USB 3.1 (Type-C), Killer Doubleshot-X3 Pro a Mystic Light se 16 různými LED efekty.





MSI Z170A Gaming Pro Carbon už je deska pro řadové desktopové procesory generace Skylake. Její napájení je posíleno standardně jedním 8pinovým EPS a využito je 8fázové napájení, čili nic výjimečného. I zde máme Mystic Light pro různobarevné podsvícení s mnoha efekty. Výbava paměťových slotů je standardní, dva plechem obložené PCI Express 3.0 x16 se mohou podělit o linky z procesoru a pak je tu ještě jeden dlouhý slot napojený na čipset stejně jako čtyři krátké PCI Express x1. Také tu máme jeden Turbo M.2 pro rychlá SSD, MSI Audio Boost, šest SATA 6 Gb/s plus jeden SATA Express a funkce jako Game Boost či LAN Protect.





MSI zatím neuvedlo ceny a ani dostupnost na trhu, ale lze předpokládat, že ceny budou vyšší než u základních verzí a vypuštění na trh nic nebrání.

Zdroj: KitGuru
reklama