reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI se zbavuje tištěných manuálů desek, budou jen digitální

16.2.2022, Jan Vítek, aktualita
MSI se zbavuje tištěných manuálů desek, budou jen digitální
Dodávat k základní desce manuál, který si lze prohlédnout pouze jako elektronický dokument, by bylo před řadou let nemyslitelné, ovšem nyní je jiná doba a společnost MSI se rozhodla, že je na čase "jít zelenou cestou". 
Mít k dispozici ke své základní desce tištěný manuál bývalo naprosto nezbytné, neboť by se mohlo snadno stát, že bychom se potřebovali nutně podívat na manuál k desce počítače, který potřebujeme zprovoznit a bez něj se na elektronickou verzi přitom podívat nemůžeme. Tato Hlava 22 ale už dnes zrovna nehrozí, když máme běžně k dispozici více počítačů nebo alespoň chytrý telefon. Proto se společnost MSI mohla rozhodnout, že už nebude ke svým deskám dávat manuály na papíře, za čímž je oficiálně snaha jít zelenou cestou a šetřit přírodní zdroje, ovšem pochopitelně jde i o způsob jak ušetřit náklady na výrobu. 
 
 
K deskám se přitom nepřikládají jen tištěné manuály, ale také další materiály, které uživatelé spíše nechají bez povšimnutí ležet. Může jít o různé formuláře pro registraci, informace o záruce a servisech, reklamní materiály (katalogy) na další zboží, ale na druhou stranu také užitečné stručné manuály (quick installation guide) s nejpotřebnějšími informacemi pro instalaci desky. 
 
Uvidíme, zda MSI do budoucna oželí i možnost oslovit své zákazníky pomocí tištěných informací o věrnostních odměnách či katalogů, nicméně v případě manuálů, které představují obvykle nejobjemnější tiskovinu v příslušenství desek, je bude odkazovat na své stránky. Jinak samozřejmě už nic jiného dělat nemusí, protože manuály jsou dávno k dispozici v digitální podobě. 
 
MSI tu ale v podstatě jen sleduje trend, který například v případě notebooků už dávno přinesl značné omezení tištěných materiálů. Dnes je obvyklé i to, že v balení notebooků najdeme jen minimum plastů a že i ochranné výplně byly nahrazeny lepenkou z recyklovaného papíru, přičemž podrobný manuál budeme často také hledat marně. Záleží ale samozřejmě na výrobci i na modelu a stylu jeho balení.  


reklama