reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI uvádí 12 desek s výkonným USB 3.1

13.3.2015, Jan Vítek, aktualita
MSI uvádí 12 desek s výkonným USB 3.1
Také společnost MSI si připravila novou řadu základních desek, jež jsou vybaveny moderním rozhraním USB 3.1, které oproti staršímu USB 3.0 nabídne především dvojnásobnou datovou propustnost. Jaké desky to tedy jsou?
Nové základní desky s USB 3.1 můžeme tak vidět jako mírně vylepšené modely, které v podstatě krom USB 3.1 a případně i oboustranných konektorů nenabídnou nic nového. Ovšem není na co čekat, však desktopové procesory Broadwell, pro něž jsou čipové sady Intel 9 Series původně určeny, se stále ještě nedostavily na trh a Skylake s novými sadami Intel 100 Series dorazí někdy ke konci tohoto roku.





USB 3.1 je tedy se svou maximální propustností 10 Gbps dvakrát rychlejší než USB 3.0, takže můžeme očekávat reálnou propustnost i přes 1000 MB/s. Zde se ale už musíme zamyslet a uvažovat nad tím, zda něco takového vůbec můžeme využít, však takové propustnosti dosahují ve světě běžných uživatelů snad jen moderní SSD využívající rozhraní PCI Express. Nastala ale doba, kdy se rozhraní USB stalo výkonnější než SATA.

MSI při této příležitosti ale vypouští na trh zbrusu nové modely s čipsety Z97 a X99, tedy ne pouze aktualizované verze starších. Jde o desky Z97A GAMING 9 ACK, Z97A GAMING 7, X99A GAMING 9 ACK a X99A GAMING, přičemž všechny mají tedy USB 3.1, ovšem s konektory typu A. Oboustranný konektor typu C má deska Z97A GAMING 6, pak tu je žlutá OC řada a desky X99A XPOWER AC a X99A MPOWER, série Classic s modely X99A SLI PLUS a X99A RAIDER a jedinou černobílou deskou z řady Krait s USB 3.1 je X99A SLI Krait Edition.

Firma nezapomněla ani na AMD a připravila si dva modely 990FXA GAMING a 970A SLI Krait Edition se sockety AM3+ pro procesory AMD FX. Všechny modely MSI Z97A a X99A nabízí dva porty USB 3.1 typu A kompatibilní s USB 3.0 i 2.0. Využívají k tomu řadič ASMedia ASM1352R, který je propojen s čipovou sadou dvěma linkami PCI Express 2.0, takže jde také o 10 Gbps spojení. Pokud bychom tedy chtěli využít oba porty a očekávali u obou najednou plnou propustnost, pak tu nám desky nenabídnou, ovšem takový scénář těžko nastane.

Zdroj: TZ MSI
reklama