reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI uvádí nový Radeon RX 580, jak daleko jsou Navi 14?

19.11.2019, Jan Vítek, aktualita
MSI uvádí nový Radeon RX 580, jak daleko jsou Navi 14?
MSI uvádí nový Radeon RX 580 ARMOR, na čemž by nebylo nic divného i s přihlédnutím k tomu, že se na trh dostaly již dvě takto označené karty. Podivné je to, že tato novinka je chystaná právě nyní. 
MSI tak připravuje už třetí SKU série ARMOR, které obsahuje čip Polaris 20, čili původní stále 14nm model od GlobalFoundries. Oproti předchůdcům půjde o kartu, která přijde s černým chladičem (starší měly červené a šedé prvky), přičemž oficiálně ohlášena ještě nebyla. 
 
 
Na této samotné kartě není zajímavého v podstatě nic, jde o další Radeon RX 580. Jde však o to, že tyto karty obecně vstoupily na trh v dubnu roku 2017, takže už mají za sebou více než dva a půl roku a my očekáváme jejich náhradu. Nedávno se také objevila část prezentace firmy AMD, která jasně ukazuje, že nové Radeon RX 5500 XT a Radeon RX 5500 mají posloužit jako náhrada dnešních Polaris. 
 
 
Ve výstřižku obrázku s totiž ukazuje nová sestava či nabídka Radeonů, mezi nimiž už výkonnější modely Polaris chybí a jsou nahrazeny zmíněnými 7nm Radeony s čipy Navi 14 a RDNA. Ty byly už v říjnu představeny veřejnosti, ale dosud ne uvedeny na trh, takže by jeden očekával, že na představování nových karet RX 580 už je nyní skutečně pozdě a nejde pouze o starý ARMOR s trošku upraveným chladičem, ale dle fotografií zveřejněných serverem VideoCardz má karta i jiné PCB. 
 
Můžeme se tak ptát, zda dává smysl, aby MSI připravovalo novou kartu, když by RX 580 a RX 570 měly už zanedlouho končit. K tomu ale nemáme dost informací. Jednak nevíme, kdy Radeony RX 5500 (XT) s Navi 14 opravdu dorazí na trh a pak nemáme přehled o tom, kolik starých Polaris 20 ještě spočívá ve skladových zásobách. K tomu je možné říci jen to, že Navi 14 už je v podstatě tu, jen zatím v počítačích firmy Apple a že AMD mělo se svými partnery opravdu hodně času a prostoru připravit se na nástup nové generace, však RX 580 a RX 570 mají výprodejové ceny (zvláště na západě) už pěknou řádku měsíců.
 
Vedle nové MSI tu ale také máme i nový RX 580 od firmy XFX. 
 
 
Karty s Navi 14 by měly dorazit během tohoto kvartálu, čili do konce roku a nic bližšího zatím stále nevíme. Je možné, že to AMD plánuje na 7. prosince, neboť snad všechny ostatní velké novinky byly letos představeny vždy během sedmého dne v měsíci. Anebo může AMD vyčkávat na to, jak se pochlapí NVIDIA s očekávanou GTX 1650 Super, která bude dle všeho představovat výrazný výkonnostní skok oproti starší GTX 1650. Tato karta nejspíše přijde na trh 22. listopadu, takže už tento pátek. Uvidíme, v každém případě kolem konečného uvedení Navi 14 na trh zatím nekolují ani žádné fámy, takže nelze než čekat.  


reklama