reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Multi-Modal Mobility Morphobot (M4) umí jezdit, chodit a také létat

13.7.2023, Karel Polívka, aktualita
Multi-Modal Mobility Morphobot (M4) umí jezdit, chodit a také létat
V návaznosti na průzkum povrchu Marsu víme, jaké komplikace představuje členitost terénu. Multi-Modal Mobility Morphobot (M4) je nový typ robota, který se dokáže pohybovat různými způsoby a najde své uplatnění i na Zemi např. při živelných katastrofách.
Vědecký tým z Caltechu, což je institut spolupracující s NASA na vývoji technických řešení pro průzkum vesmíru, demonstroval nový typ robota, který změnou polohy a funkčnosti svých částí (morphováním) dokáže měnit způsoby, jak se pohybovat, pro což byla inspirace (jako obvykle) z říše zvířat. 
 
 
Když je na rovném pevném povrchu, může se chovat jako klasická pojízdná vozítka (rovery), která už známe z průzkumu povrchu Marsu. V momentě, kdy je ale před ním obtížně překonatelná překážka (plocha pokrytá kamením, propast, nestabilní terén), se může změnit na kvadrokoptéru díky tomu, že jeho kola obsahují ve svém středu vrtule, takže jejich pootočením o 90° (z vertikální polohy do horizontální) vznikne dron se schopností létat.
 
 
A jak ukazuje následující obrázek, schopnosti modifikace způsobu pohybu jsou zde ještě výrazně větší než jen dvojice stavů rover/kvadrokoptéra. Je ale potřeba brát v potaz, v jaké vývojové fázi se robot nachází a že jde v tuto chvíli hlavně o demonstraci funkčního konceptu (viz jeho aktuální malé rozměry), než o robota, který by se měl ve stávající podobě vydat rovnou někam do akce. Jeho tvůrci samozřejmě hodlají pokračovat ve zlepšování jeho schopností a využitelnosti v praktických situacích.
 
Zdroj obrázku: Caltech / Nature.com
 
Morphobot M4 může vykonávat následující typy pohybu, které lze vidět v následujících videích:
  • jízda v režimu roveru
  • jízda ve skrčeném stavu, kdy se sníží profil a také těžiště
  • chůze, kdy se ramena s koly pohybují nezávisle na sobě
  • jízda po přední dvojici kol, kdy zadní dvojice je ve vertikální poloze s aktivními vrtulemi, které dodávají tah nahoru pro usnadnění pohybu vpřed, nebo pro překonání konkrétní malé překážky, kterou nelze jednoduše přejet, ale je třeba se přes ni postupnými změnami morphobota překlopit
  • jízda po zadní dvojici kol (MIP, Mobile Inverted Pendulum), kdy je morphobot ve vertikální poloze a přední dvojice vrtulí pomůže k transformaci do této polohy
  • let v režimu kvadrokoptéry
 
 
Takovýto robot najde uplatnění nejen v průzkumu povrchu jiných planet, ale i u nás na Zemi např. při živelných katastrofách, kdy je třeba se při hledání přeživších co nejrychleji dostat do špatně přístupných lokací (robot může pomoci lidským záchranářům zvýšit efektivitu jejich práce a snížit míru jejich vlastního ohrožení, pokud se bude moci snadněji dostat tam, kam by se jinak musel vydávat na průzkum člověk). Následující obrázek znázorňuje příklad uplatnění při záchranné operaci ve výškové budově poškozené zemětřesením.
 
Zdroj obrázku: Caltech / Nature.com
 
Další možnost uplatnění může být prostě při doručování různých zásilek. Pokud Vás koncept tohoto morphobota zaujal, vřele doporučuji se podívat na zdrojovou zprávu publikovanou ve vědeckém magazínu Nature.com (viz odkaz níže), jež obsahuje mnoho dalších technických informací.
 


reklama