reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Multifunkční nástroje - průřez trhem

24.10.2008, Michal Učeň, článek
Multifunkční nástroje - průřez trhem
Probíhající téma se zaměřuje na laserové tiskárny, od kterých už to není daleko k multifunkcím. Ty jsou často velmi dobrým nástrojem zajišťujícím tisk, skenování, kopírování i faxování. Díky poměru ceny a výkonu se tak stávají oblíbeným pomocníkem i při domácím použití nebo v menších firmách. Dnes se podíváme, co nám český trh nabízí.
Výrobců tiskáren je na trhu celá řada, ovšem těch, co nabízejí laserové multifunkční tiskárny, je méně. V přehledu si u každého z nich popíšeme modelové řady a vybrané modely, které nabízí.


Brother


Společnost Brother je mezi výrobci kancelářského vybavení stálicí. V produktových řadách najdeme jak tiskárny, tak i skenery, faxy nebo psací stroje. Ve většině případů je zaměření spíše na firmy, ale v nabídce jsou i modely pro domácnosti.



Multifunkční zařízení se dělí do třech kategorií - barevné inkoustové, barevné laserové a černobílé. Nás zajímá především laserový typ tisku, a tak jsme jako příklad vybrali levný model s černobílým tiskem DCP-7010L. Za cenu cca 2700 Kč s DPH můžete získat velmi dobrého pomocníka. Nemůžete čekat příliš dobrou kvalitu nebo rychlost tisku, ale pro použití v doma nebo v kanceláři je toto zařízení určitě postačující. Mezi modely s černobílým tiskem najdeme i podstatně dražší a lepší kousky, nejvyšší cena je ale cca stále přijatelných 10000 Kč s DPH, za které pořídíte třeba zařízení MFC-8860DN.


- Multifunkční laserové zařízení DCP-7010L a MFC-8860DN s černobílým tiskem -

Barevná multifunkční zařízení má Brother v sortimentu čtyři. Jedná se samozřejmě o dražší modely, než jsou ty černobílé, nejlevnější DCP-9040CN pak stojí cca 13500 Kč s DPH. Ostatní čtyři zařízení pak stojí lehce pod dvacet tisíc Kč, například MFC-9840CDW koupíte za cca 19700 Kč s DPH. Kvalita i rychlost tisku je už velmi dobrá a tyto modely už poslouží i pro větší skupiny, jejich použití v domácnosti bude spíše výjimkou.


- Multifunkční laserové zařízení Brother DCP-9040CN a MFC-9840CDW s barevným tiskem -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti Brother.


Canon


Canon patří v tiskárnách k absolutní špičce a v nabídce mívá celou řadu produktů od těch nejlevnějších až po profesionální modely. Co se týká multifunkčních laserových zařízení, můžeme si aktuálně vybírat z 16 modelů, z nichž čtyři tisknou barevně a zbytek černobíle. Označení řady je pak i-SENSYS a to shodně u obou typů tisku.



Běžným uživatelům přístupné multifunkční zařízení od Canonu je třeba MF4010 s cenou cca 4100 Kč s DPH. Nejde sice o žádnou profesionální tiskárnu, ale všechny potřebné funkce má. Tisk je samozřejmě pouze černobílý. Pro firmy je připraveno mnohem více produktů, jako příklad můžeme uvést MF6580PL za 22400 Kč s DPH, která zvládne 22 černobílých stránek za minutu.


- Multifunkční laserové zařízení Canon i-SENSYS MF6580PLa i-SENSYS MF6580PL s černobílým tiskem -

Podstatně hlouběji do kapsy budete muset sáhnout v případě, že vyžadujete barevný tisk. Nejlevnější model MF8180C stojí už 20600 Kč s DPH, na druhou stranu je připraven pro každodenní využívání i s možností připojení do sítě. Pokud jste hodně nároční uživatelé, pak vás jistě uspokojí zařízení MF9170. Za cenu lehce pod 40000 Kč s DPH nabízí nejen kvalitní tisk, skenování, kopírování a faxování, ale také třeba 3,5" barevný TFT displej, zabezpečení proti nežádanému využívání nebo kontrolu nákladů na tisk.


- Multifunkční laserové zařízení Canon i-SENSYS MF8180C a i-SENSYS MF9170 s barevným tiskem -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti Canon.


Epson


Sortiment výrobce Epson je zaměřený spíše na samostatné tiskárny, nikoliv multifunkční zařízení. Najdeme zde tedy pouze dva produkty spadající do laserových zařízení se skenerem, faxem a kopírkou.



Oba dva modely AcuLaser CX11N a AcuLaser CX11N poskytují laserový barevný tisk a koupíte je i za podobnou cenu kolem 20000 Kč s DPH. Rychlost tisku je velmi dobrých 25 stran za minutu černobíle a 5 stran za minutu barevně.


- Multifunkční laserové zařízení Epson AcuLaser CX11N a AcuLaser CX11N s barevným tiskem -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti Epson.


Hewlett-Packard


Společnost Hewlett-Packard je známá zejména svými počítači a notebooky, ovšem nesmíme zapomínat také na její produkty zaměřené na tisk. Ve většině případů se jedná o inkoustové tiskárny, ovšem je zde také několik s laserovým tiskem. Mezi multifunkčními zařízeními jsou dvě modelové řady LaserJet 2800 a LaserJet CM4730.



První zmíněná řada zahrnuje dva modely, my jsme si na ukázku vybrali LaserJet 2820 za cenu cca 14900 Kč s DPH. Jedná se spíše o řešení pro menší firmy a domácnosti, nicméně barevný laserový tisk s rychlostí 4 strany za minutu je poměrně dobrý. Naopak úplně z jiné třídy je model LaserJet CM4730fsk z druhé produktové řady. Ten koupíte za cca 107300 Kč s DPH, což už naznačuje, že se jedná o profesionální multifunkční zařízení pro komerční využití nebo pro velké firmy.


- Multifunkční laserové zařízení LaserJet 2820 a CM4730fsk s barevným tiskem -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti Hewlett-Packard.


Konica Minolta


U tradičního výrobce tiskových řešení, společnosti Konica Minolta, nalezneme docela pestrou nabídku multifunkčních nástrojů. V sortimentu jsou samozřejmě i klasické tiskárny a také profesionální produkční stroje.



Multifunkční zařízení se dělí do dvou kategorií na černobílé a barevné. Můžete zde najít jak cenově dostupné, tak i velmi drahé přístroje. My jsme se přeci jen zaměřili na ty levnější a na ukázku vybrali model 1600f s černobílým tiskem. Cena je příjemných cca 5000 Kč a vystačíte si s ním jak doma, tak i v kanceláři. Druhé zařízení magicolor 2590MF pak stojí už přibližně 14400 Kč, zato ale tiskne a kopíruje barevně. Rychlost je potom 5 barevných a 20 černobílých stran za minutu.


- Multifunkční laserové zařízení Konica Minolta 1600f a magicolor 2590MF -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti Konica Minolta.


Kyocera


Společnost Kyocera se zabývá výhradně tiskárnami, přičemž nabídka se dělí do tří kategorií - černobílé tiskárny, černobílé multifunkce a barevná zařízení. Poslední skupina slučuje vlastně barevné tiskárny i multifunkční zařízení dohromady.



Stejně jako u předchozího výrobce i zde je možné si vybrat dražší i levnější modely. Ve většině případů se ovšem jedná o řešení pro firmy, a tak například model FS-1016MFP s černobílým tiskem stojí už poměrně vysokých cca 10500 Kč. Barevné multifunkční tiskárny, mezi které patří třeba níže zobrazený model KM-C2525E u nás nejsou úplně lehce dostupné, pro uživatele by ale určitě mohly být zajímavé.


- Multifunkční laserové zařízení Kyocera FS-1016MFP a KM-C2525E -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti Kyocera.


Lexmark


Multifunkčním laserovým tiskárnám je v nabídce Lexmark vyhrazena celá produktová řada, ve které v současné době najdeme hned 18 modelů s různým zaměřením od domácích uživatelů až po velké firmy. Jsou zde zastoupeny jak černobílé, tak i barevné tiskárny.



Levnější model Lexmark X340 MFP koupíte za cenu cca 7250 Kč s DPH a kromě tisku, skenování a kopírování se můžete těšit i na zabudovaný fax. Tisk je pouze černobílý, skener ale už samozřejmě snímá barevně. Úplně jinou cílovou skupinu má v hledáčku model X945e, jehož cena je cca 256 000 Kč s DPH. Náklady rovnající se koupi osobního automobilu vyváží vysoká rychlost tisku 40 stran za minutu barevně a 45 stran černobíle.


- Multifunkční laserové zařízení Lexmark X340 MFP a X945e -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti Lexmark.


OKI


Výrobce OKI se zaměřuje výhradně na tisková řešení pro firmy, pro nás jsou důležité tři kategorie týkající se multifunkčních zařízení - barevná a černobílá multifunkční zařízení formátu A4, barevná a černobílá multifunkční zařízení formátu A3 a černobílá multifunkční zařízení formátu A4. Celkem je k dispozici devět modelů.



Jako prvního zástupce jsme vybrali model C5550 MFP, který stojí cca 31100 Kč s DPH. Výrobce se u něj chlubí nejrychlejším tiskem ve své třídě, černobíle zvládá 32 stran za minutu, barevně pak 20. Specialitkou za vysokou sumu cca 230000 Kč s DPH je model C9800 MFP. Výhodou je hlavně barevný laserový tisk ve formátu až A3 a s rychlostí tisku 36 stran za minutu barevně a 40 černobíle.


- Multifunkční barevné laserové zařízení C5550 MFP a C9800 MFP -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti OKI.


Samsung


Samsung známe spíše jako výrobce produktů domácí zábavy, ve svém portfoliu ovšem má i širokou nabídku tiskáren, mezi kterými nechybí ani dvě řady multifunkčních zařízení s černobílým a barevným laserovým tiskem.




První model SCX-4500 působí na první pohled velmi zajímavě. Za cenu cca 4800 Kč s DPH nabízí sice pouze černobílý tisk, ale Samsung musíme pochválit za opravdu netradiční design. Z levnějších je i druhý model CLX-2160, ten za velmi příjemnou cenu 5300 Kč s DPH nabídne už barevný laserový tisk. Výrobce má samozřejmě v nabídce i dražší modely určené pro menší firmy.


- Multifunkční laserové zařízení Samsung SCX-4500 a CLX-2160 -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti Samsung.


Xerox


Zavedená a osvědčená firma Xerox je u nás velmi známá díky kopírkám, k nimž samozřejmě není daleko k tiskárnám nebo skenerům (společnost se zabývá dokonce i LCD monitory). Nabídka multifunkčních zařízení je rozdělena na tři části - barevná, černobílá A4 a černobílá A3.



V sortimentu tohoto výrobce lze nalézt opravdu kvalitní a drahé zařízení pro velké firmy, zároveň jsou zde i levnější varianty pro menší podniky nebo domácnosti. Například model Phaser 3100MFP tiskne sice jen černobíle, ale za cenu cca 4000 Kč je dobrým řešením tam, kde je třeba laserového tisku nebo kopírování dokumentů. To za barevné zařízení Phaser 6110MFP zaplatíte už něco přes 10000 Kč, ale samozřejmostí je pak kvalitní barevný laserový tisk.


- Multifunkční laserové zařízení Xerox Phaser 3100MFP a 6110MFP -

Více informací o produktových řadách a jednotlivých modelech můžete nalézt na stránkách společnosti Xerox.
reklama