reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Musk byl připraven prodat akcie za miliardy, kdyby tím vyřešil světový hlad

3.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Musk byl připraven prodat akcie za miliardy, kdyby tím vyřešil světový hlad
OSN adresovala nepřímou výzvu nejen Elonu Muskovi k tomu, aby se vzdal malé části svého majetku, a pomohl zásadním způsobem přispět ke snížení nedostatku potravin pro lidi po celém světě. Jak na to reagoval?
Výzva OSN byla určena nejbohatším miliardářům, jako je Bill Gates, Jeff Bezos, ale konkrétně se diskuze rozhořeal kolem Elona Muska, který se dle svých slov takové výzvy nebojí, ale chce, aby byla taková myšlena řádně podpořena fakty a neoblomnou matematikou. A právě dle počtů OSN by mělo 6 miliard dolarů značný dopad na problém světového hladu, čili i přes zjednodušené titulky nepůjde o jeho celkové a úplné řešení, na něž by mohla stačit taková relativně malá částka.
 
Záleží samozřejmě také na tom, k čemu by takové peníze měly být použity a zde nemůže jít jen o nákup potravin pro nejpotřebnější, což logicky vůbec nic neřeší. Leda by v OSN nedokázali dohlédnout dále než na den či dva dopředu.  
 
 
Z OSN dle CNN Business mělo zaznít konkrétně to, že jen "2 % Muskova jmění by mohlo vyřešit problém světového hladu", na což Elon Musk reagoval, že pokud WFP (World Food Program, součást OSN) v onom konkrétním vlákně na Twitteru ukáže, jak přesně může 6 miliard dolarů vyřešit tento problém, sám ihned prodá akcie Tesly v potřebné hodnotě a udělá to. Poté dodal, že vše musí být doloženo v otevřeném účetnictví, aby veřejnost viděla, na co konkrétně budou ony peníze vynaloženy, ale z jeho odpovědi se mezi řádky už dalo vyčíst, že uspokojivou odpověď rozhodně neočekává. 
 
Od Muska je to ostatně reakce inspirovaná komentářem Dr. Eliho Davida, který dříve poznamenal, že 2 % Muskova jmění je asi 6 miliard dolarů, přičemž WFP měl loni k dispozici 8,4 miliard dolarů, čili jak je možné, že už nevyřešil problém světového hladu? 
 
Nakonec se ale ukazuje, že to celé se jako obvykle točí kolem jednoho velkého nedorozumění, respektive kolem značně nepřesného titulku, což jen dokazuje, že i zmíněný Eli David a sám Musk občas čtou jen nadpisy a už se neobtěžují seznámit s obsahem článků. Jak David Beasley, který byl serverem CNN Business zpovídán, později na Twitteru uvedl, informace o šesti miliardách dolarů schopných vyřešit problém světového hladu jednoduše není pravdivá a potvrzuje to i nová verze článku na CNN, v níž už byl titulek alespoň trošku poupraven. Beasley dle svých slov mluvil o 6 miliardách jako o jednorázovém příspěvku adresovatelném cca 42 milionům lidí, kteří jsou nejvíce postiženi aktuální krizí. Tato suma by přitom mohla předejít další vlně migrace a vyvolání nových případů geopolitické nestability. 
 
Čili Musk opravdu nemůže jen dvěma procenty svého majetku ukončit problém světového hladu, a akcie Tesly tak prodávat nebude. Beasleyho ale namísto toho vyzval ke zveřejnění detailního účetnictví, aby lidé mohli vidět, kam konkrétně směřují peníze z rozpočtu WFP, čímž zřejmě naráží na často kritizované cesty zástupců OSN první třídou, atp.  


reklama