Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na cestě jsou první 500Hz herní monitory

31.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Na cestě jsou první 500Hz herní monitory
Je zřejmé, že výrobci LCD monitorů se už mohou těšit na další vlnu novinek, kterými si obohatí svou nabídku. Čínská společnost BOE totiž představila svůj dosud nejrychlejší panel pro herní monitory. 
BOE (Beijing Oriental Electronics Group Co., Ltd) je jeden z největších výrobců LCD/LED a OLED panelů na světě. Své výrobní kapacity má především doma v Číně, ale technologie vyvíjí v centrech po celém světě. Nyní se pochlubila svým prvním panelem, který zvládne obnovovací frekvenci 500 Hz a dle doprovodného obrázku to může být i více. 
 
 
Přesně jak bychom očekával tu jde o panel s rozlišením Full HD, neboť vyšší rozlišení by při takové obnovovací frekvenci už mělo pramalý smysl. Úhlopříčka měří 27 palců a dále se dozvíme o 1ms odezvě, pravých 8bitových barvách a využití 8linkového rozhraní eDP, které má zvládnout tento monitor nakrmit. 
 
Dnešní herní LCD s rozlišením Full HD už zcela běžně nabízejí obnovovací frekvence 144 či 165 Hz a dále tu máme i 240Hz modely a ty úplně nejrychlejší jako ASUS ROG Swift 360 či Acer Nitro s krásným označením XV252QFbmiiprx nabízí 360 Hz. Panely s obnovovací frekvencí 500 Hz jsou tak jen další krok v celém vývoji, ovšem nyní už skutečně narážíme na dilema, zda zákazníci neocení spíše vyšší rozlišení než 500Hz panel. Takový jistě najde své uplatnění třeba na herních turnajích, kde se v případě FPS her stále běžně využívá rozlišení Full HD a jde tu spíše právě o rychlost a co nejnižší latence. 
 
Pro domácí využití ale už může být lepší alespoň střední cesta, čili Quad HD či Wide Quad HD panel se zvýšenou obnovovací frekvencí (144 či 165 Hz) pokud už ne rovnou Ultra HD. To je ostatně už na vkusu každého jednotlivce. 
 
Zdroj: VideoCardz