reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Floridě zlepšili vlastnosti perovskitů pomocí pigmentu chinakridonu

3.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Na Floridě zlepšili vlastnosti perovskitů pomocí pigmentu chinakridonu
Perovskitové solární panely výrazně zvyšují svou účinnost a snadnost své výroby, a tak je nyní problémem především jejich toxicita a obecně nízká životnost. Obojí by měl o něco zvýšit pigment chinakridon.
Perovskitové solární panely jsou poslední dobou velkým tématem. V podstatě existují jen něco málo přes 10 let a za tu dobu stihly nabrat v účinnosti takový nárůst, který těm křemíkovým zabral půlku století. Od nějakých 4 % jsme se nyní dostali až na zhruba 20-25 % u těch nejlepších. Přesto tu jsou nemalé problémy. Těmi jsou zejména toxické materiály, ze kterých se většina z nich vyrábí (např. olovo) a také mizerná životnost. Účinnost i životnost se rozhodli vyřešit na Florida State University. Tým zdejších vědců vedl profesor chemie Biwu Ma. Výsledkem jejich zkoumání bylo využití pigmentů jako stabilizačních prvků.
 
Solární panely
ilustrační foto stávajících křemíkových panelů, zdroj: Oregon Department of Transportation (Smallman12q) [CC BY 2.0]
 
Jedním z těch slibných je chinakridon (QA), který má růžovofialovou barvu. Ten použili na solární perovskitový panel založený na sloučeninách jodu a olova, který měl ve výchozím stavu účinnost 18,9 %. Nejlepší verze využívající tento pigment se dostala na 21,1 %, což sice není revoluční zvýšení, ale rozhodně potěší. Pokud jde o životnost, o vysoké stabilitě se bohužel ani nadále nedá mluvit. T90, tedy 90 % z maximální efektivity (v tomto případě to znamená 19% efektivitu) si drží po 1000 hodinách svícení (patrně AM1.5G), což by v našich podmínkách odpovídalo jednomu roku bez pár týdnů. A to je stále ještě velmi málo. Připomeňme, že japonskému týmu se v létě podařilo přijít s perovskitovými solárními panely, které na 90 % maxima spadly až po 1570 hodinách. Jenže v jejich případě bylo maximem jen 16,6 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama