reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na trh přichází ethernetový kontroler Killer E2500

16.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Na trh přichází ethernetový kontroler Killer E2500
Můžeme očekávat, že mnoho z chystaných základních desek pro procesory Intel Kaby Lake a AMD Zen se bude chlubit novým síťovým řešením Killer E2500 od Rivet Networks. A jako obvykle se tento kontroler zaměřuje především na hry.
Není to tak dávno, co byly aktuální síťové akcelerátory jako WinFast Killer Xeno Pro od Leadteku, které slibovaly, že sníží ping při hraní a dokonce jsou schopny i přinést vyšší snímkovací frekvenci. Jak se v různých testech ukázalo, praktický dopad takových řešení byl nulový nebo nezjistitelný, a to ve srovnání s běžným integrovaným ethernetovým kontrolerem stejné třídy a pokud něco pomohlo, pak to bylo řízení provozu na síti. To ale pouze v případě, že ta byla extrémně vytížena třeba stahováním torrentů a v takovém případě mohlo přiřazení vyšší priority packetům počítačových her skutečně zkrátit ping. Jenomže toho jsme mohli docílit i pouze tím, že jsme stahování po dobu hraní omezili, takže jsme si provedli takové ruční nastavení provozu na síti. Mluvíme především o technikách QoS, čili Quality of Service, jak se začly nazývat.





Není divu, že síťové akcelerátory nebyly úspěšné a nerozšířily se. Samotná značka Killer se však rozšířila mezi základní desky, kde ji najdeme v podobě integrovaných ethernetových kontrolerů, a to často po boku moderních intelovských I21x-V. Dnes už techniky QoS podporuje snad každý integrovaný ethernetový kontroler, a tak není divu, že se začaly používat jiné značky. V případě Killer to je Advanced Stream Detect 2.0, kterým je Killer E2500 vybaven. A jak můžeme vidět z následujícího srovnání, konkurence tuto technologii nenabízí, ale to je asi stejné, jako by se Intel chlubil, že AMD nenabízí technologii SpeedStep. Pak si můžeme také přečíst i to, že konkurence nenabízí dokonce ani nový software Killer Control Center se zbrusu novým rozhraním, které je "výkonné, rychlé a jednoduché". To by se jeden i divil.





Srovnání dále uvádí, že je tu vylepšená podpora technologie DoubleShot Pro. Ta nám umožňuje podobně jako při Link Aggregation spojit propustnost dvou síťových rozhraní, ovšem ne dvou ethernetových, ale jednoho plus Wi-Fi. Ve výsledku lze dosáhnout propustnosti až 1,867 Gb/s (1 Gb/s Ethernet + 867 Mb/s Wi-Fi). Pak tu je možnost nastavit, která aplikace má využít zvolené rozhraní a pak tako možnost spojit více širokopásmových připojení. Nicméně to vše je užitečné pouze v případě, kdy propustnost 1 Gb/s pro uživatele znamená úzké hrdlo a ten má třeba k dispozici rychlejší internetové připojení. A je otázka, jestli to vůbec bude fungovat.





Nakonec tu máme malé srovnání, které využívá opět neupřesněnou konkurenci a uvádí, že Killer E2500 při hraní Overwatch se stahováním torrentů v pozadí zařídil ani ne desetinový ping. Vypadá to, že tento udávaný rozdíl se s příchodem další generace značně prohloubil.

Své základní desky se síťovým kontrolerem Killer E2500 Gigabit Ethernet připravuje už přinejmenším MSI a Gigabyte. Můžeme se připravit na to, že půjde o jednu z často zmiňovaných novinek na deskách jako MSI Z170A GAMING M6. My se ale nemusíme moc vzrušovat, však nelze očekávat, že by Killer E2500 nabídl něco opravdu nového nebo byl nesrovnatelně lepší než konkurence.

Zdroj: Hexus.net
reklama