reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nádržka odpadního inkoustu: spolehlivý zabiják tiskárny

3.7.2019, Milan Šurkala, článek
Nádržka odpadního inkoustu: spolehlivý zabiják tiskárny
Mnohokrát se stává, že produkt odejde krátce po ukončení záruky. Tiskárny jsou součástkami, které je zbytečně pošlou na smetiště, doslova proslavené. Podívejte se s námi na čerstvou zkušenost s nádržkou odpadního inkoustu.
Když jsem odpadní nádržku na inkoust před několika lety hledal u tiskárny od Canonu, tak tam se opravdu jednalo o totální rozborku tiskárny, kdy tyto zásobníky byly úplně dole a nedalo se k nim nijak jinak dostat. Tam bych i chápal "nutnost" servisu, byť osobně jsem byl schopen tiskárnu složit zpátky a fungovala. Totéž se mi v minulosti podařilo i s tímto Epsonem, který tak neuvěřitelně zasekl papír, že bylo nutné totální rozebrání tiskárny a cáry papíru jsem musel tahat pinzetou z různých zákoutí tiskárny. Jak na tom ale bude výměna vložek do nádržky odpadního inkoustu?
 
Tiskárna vyžaduje opravu
 
Tiskárna vyžaduje "opravu". Přitom jde jen o triviální výměnu součástky a zbytečný softwarový úkon, který zákazník nesmí provádět. V tomto případě blikají obě LED. (klikněte pro zvětšení)
 
Po zhlédnutí pár videí na YouTube bylo jasné, kde tuto nádržku hledat, a odhadnout, jak to bude složité. Ve srovnání s výše zmíněným Canonem je to u Epsonu L210 naprosto triviální postup.
 
Odmontujte šroubek
 
Vrcholem veškeré vyžadované technické zručnosti je odšroubování tohoto jednoho šroubku na zadní straně tiskárny křížovým šroubovákem. (klikněte pro zvětšení)
 
Vezmete tiskárnu (odpojenou od elektřiny), postavíte na přední čelo tak, abyste měli přístup k zadní spodní části. Dále vezmete do ruky křížový šroubovák, odšroubujete jeden jediný šroubek, vytáhnete nádobku (zde posunutím doprava a následně vytažením k sobě), vyjmete z ní vložky nasáklé inkoustem a vložíte nové.
 
Odpadní nádržka inkoustu
 
Odpadní nádržka inkoustu v celé své kráse. (klikněte pro zvětšení)
 
Nyní jen celý proces půjde pozpátku. Nasadit, zašroubovat, tiskárnu vložit na místo a připojit k elektřině. Proces trvá asi 2-3 minuty, složitostí se vyrovná naplnění inkoustu, které uživatel provádí běžně a nikdo po něm nechce, aby kvůli tomu zasílal tiskárnu do servisu.
 
Výměna vložek odpadní nádržky
 
Výměna vložek odpadní nádržky inkoustu. Asi největším problémem je tu se neušpinit. (klikněte pro zvětšení)
 
Jak ale bylo řečeno, tohle zdaleka nestačí. Samotná oprava tiskárny je z mechanického hlediska naprosto triviální a mnohem jednodušší než např. složení nového PC, což uživateli nikdo nezakazuje. Tohle ale výrobce tiskárny nepovoluje, protože počítadlo ovládající tiskárnu nelze resetovat. Tedy lépe řečeno jde, ale tento software vám neposkytne. Co kdybyste to totiž pokazili? Ach jo, pokazit na tiskárně můžete hodně věcí, tak proč zrovna tohle uživatel nemůže udělat?
 
Takže to zkusíme oklikou. Když software neposkytne Epson oficiálně, pokusil jsem se v zájmu tohoto článku i dalšího života tiskárny sehnat software neoficiálně. No, něco by se i na internetu našlo, ale přeci jen jsem přirozeně paranoidní, pokud jde o software z internetu a instalační soubory softwaru jsem pro jistotu prohnal antivirem na virustotal.com. Riziko zavirování je velmi vysoké a v případě originální aplikace od Epsonu se téměř všechny archivy tvářily nebezpečně s nějakými těmi nalezenými infekcemi. Našel jsem sice jeden, který vypadal být méně nebezpečný, ale i tak jsem to vzdal.
 
VirusTotal
 
Tenhle vypadá bezpečně. Jen jsem nepochopil jiný název souboru, než byl uploadován. (klikněte pro zvětšení)
 
Později se ukázalo, že existuje ještě jedna neoficiální utilitka WICReset. Tam už jsem našel i nezavirované varianty a pro jistotu jsem to vzal v linuxovské verzi. Linux mám nainstalovaný na externím SSD a aplikaci jsem po trochu boje rozchodil. Tiskárnu skutečně našla, zjistila, že počet vytištěných stránek překračuje povolenou hranici a nabídla reset počítadla, což je přesně to, co jsem potřeboval a co mi Epson neumožnil udělat oficiální cestou, i když jsem nádržku korektně a opravdu velmi snadno vyměnil.
 
Stinnou stránkou je však to, že i autoři této apliakce chtějí vydělávat, takže úplný reset počítadla bez příplatku není možný. Pokud chcete využít aplikaci zdarma, zadáte heslo "trial", jenže tiskárně bude počítadlo nastaveno na 90 % maxima. To znamená, že v mém případě bude tiskárna schopna vytisknout zhruba dalších 400 stran (cca půl roku), než se opět ohlásí počítadlo stránek s tím, že je nádobka odpadního inkoustu plná. Klíč k úplnému restartování počítadla na nulu vyjde na $10. Celou opravu tak zvládnete za zhruba 400 Kč doma, aniž byste museli tiskárnu posílat do servisního střediska.
 
Pokud by Epson neházel svým uživatelům klacky pod nohy a reset počítadla nabídl normálně v ovladačích tiskárny stejně jako náhradní vložky, mohla by to být oprava s polovičními náklady jak finančně, tak i časově. Časově, pokud nepočítám objednávání nádobek a softwaru, je to práce nanejvýš tak na 10 minut. Takhle je třeba tiskárnu zabalit, objednat dopravu nebo to odnést na poštu, což stojí drahocenný čas uživatele, který může strávit mnohem příjemnějšími věcmi než řešením uměle vyvolaných problémů. Připomeňme však, že dražší kancelářské tiskárny (a to i ty od Epsonu) mívají nádržky uživatelsky vyměnitelné.
 

Zde se můžete podívat na celý proces i ve formě videa a závěrečné slideshow.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama