reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nádržka odpadního inkoustu: spolehlivý zabiják tiskárny

3.7.2019, Milan Šurkala, článek
Nádržka odpadního inkoustu: spolehlivý zabiják tiskárny
Mnohokrát se stává, že produkt odejde krátce po ukončení záruky. Tiskárny jsou součástkami, které je zbytečně pošlou na smetiště, doslova proslavené. Podívejte se s námi na čerstvou zkušenost s nádržkou odpadního inkoustu.
Dnes jsme se tedy podívali na opravu jedné ze "závad" typických pro běžné inkoustové tiskárny. Jde o plný zásobník odpadního inkoustu, který obvykle tiskárnu úplně odstaví a výrobce nedává uživatelům možnost si to "opravit" svépomocí, ačkoli je to v některých případech tak triviální operace, že i samotná výměna inkoustů, kterou uživatel může provádět, není výrazně jednodušší. V podstatě nejde o závadu nebo pokažení tiskárny, nýbrž o naprosto normální spotřební záležitost postupně vznikající provozem jako vyčerpání náplní, která by v žádném případě neměla být tak složitě řešena.
 
Nádržka odpadního inkoustu
 
Není důvod, aby tiskárny nebyly uzpůsobeny k jednoduché výměně zásobníku, a pokud už je toto jednoduše proveditelné, není důvod, aby výrobce házel všemožné klacky pod nohy a uživateli znemožnil naprosto triviální výměnu zbytečným softwarem, který by měl být součástí ovladačů. Výsledkem jsou zbytečně drahé servisní úkony, které v drtivé většině případů není třeba dělat, nebo zbytečná koupě nové tiskárny, což je drahé a především neekologické (spousta nejen plastového odpadu, který ještě dlouho nemusí být odpadem). Vzhledem k tomu, jak nám EU v poslední době zakazuje plýtvání plasty a odstaví plastová brčka nebo tyčinky do uší, vypadá být takové plýtvání plastem výrobci tiskáren hodně nepatřičně.
 
Nejhorší na celé záležitosti je, že podobné "finty" má v podstatě každý výrobce tiskáren a v podstatě po negativních zkušenostech velmi oblíbené prohlášení "už nikdy XXX" se málokdy setká s úspěchem. Podobný zapeklitý problém nastane dříve nebo později i jinde a jinak.



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama