reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nadšenci i profesionálové s drony se zapojili do ukrajinského válečného úsilí

8.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Nadšenci i profesionálové s drony se zapojili do ukrajinského válečného úsilí
Řízení vrtulových dronů je disciplína, kterou může zvládnout i zcela nezkušený člověk, ale opravdu dobře létat s RC vybavením zvládne jen člověk s dlouhým tréninkem. Právě i takoví se ale na Ukrajině rekrutují do boje proti okupantům. 
Nejde tu pochopitelně o pilotování vojenských strojů, které mohou i likvidovat obrněné jednotky nepřítele. Jde o civilní drony od známých společností jako DJI, které mohou být využívány pro poskytnutí přehledu nad bojištěm a všeobecný průzkum. V době míru přitom byly ty lepší civilní drony na Ukrajině prodávány především zemědělcům či výškovým pracovníkům včetně energetiků, ale nyní slouží k nebývalému účelu. 
 
 
Takové drony také poskytují záběry, s jejichž pomocí lze potvrdit i sestřely nepřátelské vojenské techniky, jako je třeba ruský Mi-24 na následujícím videu. Právě to bylo nejspíše pořízeno právě z dronu s otočným objektivem.
 
 
Své služby na Ukrajině začala vojákům poskytovat také Kyjevská firma DroneUA a jistý podnikatel rovněž z Kyjeva, který má obchod s drony firmy DJI, jich poskytl na tři sta, přičemž ze zahraničí jsou poptávány další stroje. DJI je ovšem čínská společnost a objevily se již obavy o to, zda by ta nemohla ruské straně poskytovat citlivé informace. 
 
Nezkušený operátor dronu DJI by se tak mohl vystavovat nebezpečí, a to vzhledem i k existující platformě, která umožňuje přesně zaměřit jeho pozici. Jedná se o platformu AeroScope právě od DJI, která měla původně zajistit, aby policie či úřady měly v ruce nástroj, jak odhalit drony a jejich operátory v blízkosti letišť, jaderných elektráren a jinde, kde je třeba dodržovat bezletové zóny. AeroScope má dosah až 50 kilometrů a klíčové informace může získat v řádu sekund, přičemž mluvčí firmy DJI k tomu sdělil jen to, že nasazení ve vojenských konfliktech při vývoji systému AeroScope vůbec nebylo bráno v úvahu. Dle majitele firmy DroneUA se ale proti tomuto systému lze jistými způsoby bránit. 
 
Ukrajina má přitom řadu odborníků na drony, z nichž někteří studovali letectví na Kyjevském polytechnickém institutu a poté začali zakládat své firmy včetně robotických startupů. Jde rovněž o amatérské nadšence, a to také z řad těch, kteří s drony závodí, což jsou pak i mimořádně zdatní piloti využívající FPV brýle. Nicméně někteří z nich raději svou výbavu darovali armádě, než aby se ji sami snažili používat, čímž by se sami vystavovali nebezpečí, pokud by byli zaměřeni, proti čemuž by bylo veškeré letecké umění k ničemu. 


reklama