reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Napadení malwarem se meziročně zdvojnásobilo

2.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Napadení malwarem se meziročně zdvojnásobilo
Mezi roky 2013 a 2014 vzrostl počet napadení malwarem, podle analytiků byla nejvíce zasažena Čína, naopak Evropa se mohla těšit poměrně slušnému bezpečí. Nadvládu si stále udržují trojské koně.
Podle analytiků z PandaLabs, společnosti, která stojí za jedním z rozšířenějších antivirů, není nárůst dílem náhody, ale i v dalších letech se předpokládá růst. To vyplývá z toho, že je dnes celý svět propojený skrze internet a o svá data se nemají bát jen firmy, ale i uživatelé. Protože klíčová otázka už není, zda bude uživatel napaden, ale kdy a jak bude jeho bezpečnost ohrožena.

Nejvíce byla tedy postižena Čína. Naopak Švédsko se umístilo nahoře v tabulce nejbezpečnější zemí. Třeba Velká Británie skončila na čtvrtém místě.

Mezi malwarem vládnou trojské koně s 70 % na podílu mezi novými nákazami. Naopak viry jsou nejčastější příčinou infekce počítače, ale tvoří pouze 12,3 % nového malware a 2,7 % veškerého malware, což jsou poměrně nízká čísla.





Celkem bylo zjištěno 75 milionů nového malware za rok 2014, což činí něco málo přes 200 tisíc hrozeb každý den! Zde se ale neřadí jen hrozby pro Windows a Linux, ale i pro Android, na který míří největší podíl hrozeb.

Ale i do počítačů se mohou hrozby přenést pomocí aplikací s bezpečnostními chybami, jako byla nedávná kauza Lenova. Proto je důležité dbát na pravidelné aktualizace - například u webových prohlížečů. Další novinkou, na kterou bude malware mířit, je internet věcí. Ani zde by se na bezpečnost nemělo zapomínat.

Zdroj: betanews.com
reklama