reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NAS a vlastní multihosting zdarma?

12.2.2013, Radan Tuhý, návod
NAS a vlastní multihosting zdarma?
Domácí NAS lze mimo jiné využít jako hosting pro webové stránky, případně i multihosting pro více webů. Na rozdíl od klasického hostingu vás ale nebude stát nic navíc. V dnešním článku se dozvíte, jak na to.
Prvním krokem je konfigurace přímo v rámci webového rozhraní našeho domácího NASu. Předtím, než začneme konfigurovat přímo webový server, si řekneme něco málo o tom, jakým způsobem by bylo dobré mít NAS nastavený ze síťového hlediska.

Všeobecně platí, že IP adresa NASu by se neměla měnit. Je to jednak z důvodu konfigurace dalších možných služeb v mobilních zařízeních (laptop, tablet, mobil), ale především proto, že s touto IP adresou bude počítat router, v jehož nastavení budeme v dalším kroku provádět určité úpravy. V praxi je navíc rozhodně jednodušší, pokud má NAS stále stejnou IP adresu, protože ji lze využít třeba pro trvalé připojení sdílené složky jako síťové jednotky (disku).

Nejlepším způsobem, jak tohoto dosáhnout, je buď nastavit na NASu pevnou IP adresu v rámci našeho lokálního subnetu, případně na routeru provést rezervaci u serveru DHCP - to samozřejmě za předpokladu, že router umožňuje rezervaci provést. Pro úplnost tedy zmíníme krátce obě varianty.


Konfigurace pevné IP adresy


Nejprve si vybereme nějakou IP adresu z našeho lokálního subnetu, která není (a ani nebude) použita žádným dalším zařízením. Pokud bychom tedy měli doma například subnet 192.168.1.0/24 a pár použitých adres, vybereme nějakou volnou, v našem případě třeba 192.168.1.7 (s maskou 255.255.255.0 odpovídající subnetu), a údaje zadáme do příslušné sekce konfigurace síťového rozhraní NASu.





U našeho použitého modelu Synology DS413 se do této sekce nastavení dostaneme přes Control Panel, sekce Network, záložka Network Interface.

Jakmile budeme mít IP adresu a masku podsítě zadány, nastavení uložíme. Od této chvíle má náš NAS napevno nastavenou IP adresu. Je třeba se v budoucnu vyvarovat jejímu použití na jiném zařízení, protože by pak korektně nefungovalo ani jedno.


Rezervace IP adresy na routeru


Druhou alternativou je již zmíněná rezervace. Naprostá většina routerů je vybavena DHCP serverem pro dynamické přidělování IP adres (z anglického Dynamic Host Configuration Protocol), přičemž velká část z nich umožňuje také rezervace IP adres. To znamená, že dané zařízení (bez ohledu na platnost přidělovaných adres) vždy dostane přidělenu stejnou IP adresu, a to na základě MAC adresy tohoto zařízení.

Je tedy zapotřebí zjistit MAC adresu síťového rozhraní našeho NASu, kterou následně použijeme při konfiguraci rezervace. Obvykle stačí zadat MAC adresu a příslušnou IP adresu, volitelně také hostname zařízení, viz obrázek.





Po uložení (a případně také restartu) routeru se pak můžeme připojit k NASu, u kterého pak můžeme ověřit, že skutečně došlo k přidělení správné IP adresy, a to buď pomocí odpovídající sekce webového rozhraní, nebo třeba pomocí SSH a odpovídajícího příkazu.






Spuštění a nastavení webserveru


Jakmile máme správně nakonfigurovanou síťovou část, přejdeme ke spuštění a následnému nastavení webového serveru na NASu. U našeho modelu Synology stačí otevřít Control Panel a kliknout na ikonku Web Services, kde pomocí checkboxů vybereme potřebné nastavení. Všeobecně je asi vhodné povolit jak webový server, tak databázi MySQL.





Totéž platí o záložce nastavení parametrů PHP, kde je potřeba provést takové úpravy, aby nám požadované stránky fungovaly. To je již značně individuální a podrobným popisem bychom se dostali k úplně jinému tématu, nicméně pro bezproblémový běh většiny stránek vesměs stačí ponechat výchozí nastavení, možná s povolením display_errors a vypnutím safe_mode_exec_dir.






Hosting pro více domén


Na začátku jsme hovořili o tom, že pro více domén lze zprovoznit tzv. multihosting, neboli virtuální hosting, přičemž v tomto případě je webový server schopen přijímat požadavky na více (virtuálních) domén. Tato funkcionalita je u Synology k dispozici počínaje DSM 2.0-0722.

V praxi to znamená v záložce Web Applications kliknout na tlačítko Virtual Host, čímž otevřeme samostatné okno, do kterého zadáme potřebné údaje. NAS obvykle vytvoří na disku adresář, do kterého lze nahrát výchozí webový obsah, přičemž konfigurací Virtual Hosts dosáhneme rozčlenění na více podadresářů, přičemž každý virtuální hosting bude mít samostatnou složku.





Virtuální domény je v případě výchozího nastavení httpd.conf od Synology konfigurovat podle následujících pravidel:
  • Sub-folder Name - zde zadáme název složky, která bude následně vytvořena ve výchozím adresáři web (výchozí umístění je /volume1/web). Sem pak budeme nahrávat webový obsah pro tuto doménu.
  • Hostname - jinak řečeno internetová adresa, kterou uživatel bude zadávat do internetového prohlížeče. Pokud sem zadáme vlastnidomena.cz, bude nám fungovat adresa ve tvaru http://vlastnidomena.cz, ale www.vlastnidomena.cz už fungovat nebude, protože jsme ji zde explicitně nespecifikovali. Řešení je vytvořit dvě virtuální adresy, přičemž jednu pak přesměrovat na druhou. Alternativou je samozřejmě buď zcela manuální konfigurace (viz níže), nebo přepsání pravidel ve výchozím konfiguračním souboru (o pár řádků níže), ovšem tuto variantu bychom moc nedoporučovali. Před jakýmikoli úpravami určitě proveďte zálohu editovaného konfiguračního souboru.
  • Protocol - dle názvu jde o použitý protokol, na výběr je HTTP a HTTPS.
  • Port - zde zadáme port, na kterém chceme, aby internetová stránka běžela (listen *). Výchozí je port 80, jakýkoli jiný port je potřeba explicitně zadat do adresy v prohlížeči (pokud není přítomno nějaké odpovídající pravidlo v konfiguraci webového serveru).

Nic dalšího není již potřeba konfigurovat. Je to dáno tím, že je již patřičně nakonfigurován soubor httpd.conf-user, jehož nastavení můžeme zkontrolovat po připojení k NASu přes SSH nebo Telnet, a to zadáním následujícího příkazu:

vi /usr/syno/apache/conf/httpd.conf-user

Webový server je v tento okamžik nakonfigurován. Pokud jste zkušený uživatel, čtěte ještě dále, většina z vás ale může s klidným svědomím přejít na další kapitolu, která se zabývá konfigurací routeru.


Manuální konfigurace pro zkušené uživatele


Zkušeným uživatelům lze poradit druhou variantu konfigurace virtual hosts, která spočívá v manuální editaci konfiguračních souborů. Možností je více, ale jedna z nich je například odkomentování následující sekce:

# Virtual hosts
Include conf/extra/httpd-vhosts.conf

Následovat bude vytvoření příslušného konfiguračního souboru:

vi /usr/syno/apache/conf/extra/httpd-vhosts.conf

No a pak již lze nakonfigurovat cokoli – dle potřeby. Lze použít třeba i jiný port, takže příklad takové konfigurace může vypadat například tímto způsobem:

Listen 8082
NameVirtualHost *:8082
<VirtualHost *:8082>
ServerName <anything>
DocumentRoot /volume1/web/<subdirectory>
</VirtualHost>

Po uložení bude potřeba restartovat server Apache, což provedeme následovně:

/usr/syno/etc.defaults/rc.d/S97apache-user.sh restart

Tímto způsobem je možné nakonfigurovat vše potřebné. Následuje konfigurace routeru v další kapitole.
reklama