reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NAS a vlastní multihosting zdarma?

12.2.2013, Radan Tuhý, návod
NAS a vlastní multihosting zdarma?
Domácí NAS lze mimo jiné využít jako hosting pro webové stránky, případně i multihosting pro více webů. Na rozdíl od klasického hostingu vás ale nebude stát nic navíc. V dnešním článku se dozvíte, jak na to.
Dalším neméně důležitým krokem je nastavení routeru, které je paradoxně asi nejjednodušší. Router (směrovač) považujeme za aktivní síťové zařízení, které tzv. routováním přeposílá datagramy směrem k jejich cíli. V praxi lze říct, že spojuje naši lokální síť a venkovní síť, tedy internet.

Po dokončení celé konfigurace (včetně následujících kapitol) budou z internetu přicházet požadavky na zobrazení naší internetové stránky. Takový požadavek se ovšem zastaví na routeru, který musí být správně nastavený, aby proběhlo zobrazení webu (standardně je využit port 80), respektive aby byl požadavek na odpovídajícím portu přeposlán do NASu.





Toho dosáhneme tak, že v routeru přejdeme do nastavení přesměrování portů, v angličtině Port Forwarding. Zde nastavíme patřičné údaje. Jednotlivé modely routerů mají jednotlivé kolonky různě pojmenovány, ale principiálně jde o přesměrování portu 80 u obou protokolů (TCP i UDP, ačkoli TCP by měl stačit) na lokální IP adresu NASu (v našem případě 192.168.1.7) s cílovým portem 80.

Provedená nastavení je potřeba uložit a u některých routerů bude potřeba router restartovat. To je vše, router je nakonfigurován. Pokud byste měli v plánu provozovat web na jiném portu, je potřeba stejným způsobem přesměrovat i další vámi zvolený port.


Úprava DNS u registrátora domény


Jedním z posledních kroků je úprava DNS. Pokud nemáme vlastní DNS server (což většinou nemáme) a využíváme jakoukoli formu vedení DNS záznamů přímo u registrátora domény, stačí vlastně akorát upravit A záznam (záznamy) tak, aby cílová IP adresa byla ta naše.




Výchozí nastavení (klientská sekce společnosti Web4U s.r.o.).


Na obrázku výše vidíme příklad toho, jak by mohlo vypadat výchozí nastavení po nové registraci domény - MX záznam vede na poštovní server registrátora a záznamy typu A jsou nasměrovány na výchozí webový server registrátora, který většinou zobrazuje nějakou formu informace o tom, že doména byla zaregistrována, ale nebyl zatím zprovozněn žádný web.

Úprava v rámci takovéto webové administrace je poměrně jednoduchá, stačí změnit IP adresy odpovídajících A záznamů, a eventuálně odstranit ty, které nejsou (zatím) potřeba. Výsledek by tedy mohl vypadat přibližně takto (IP adresu pochopitelně zadávejte svou vlastní).





Pokud máte jiný typ hostingu, který nedisponuje takovýmto webovým rozhraním, případně je z jakéhokoli důvodu potřeba manuálně upravit konfigurační soubor, záznamy budou vypadat přibližně následovně:

; A records
vlastnidomena.cz. IN A 83.240.84.176
www IN A 83.240.84.176
* IN A 83.240.84.176

IP adresu opět nahraďte tou vaší. Při manuální editaci zónového souboru nezapomeňte na úpravu verze (serial - nachází se na začátku zónového souboru), jinak se změny neprojeví.

V závislosti na konfiguraci TTL (Time To Live, neboli doba platnosti záznamů) bude nejspíš chvíli trvat, než se změny projeví, ale ve většině případů není nutné čekat nějak výrazně dlouhou dobu. Pokud by se třeba ani následující den změny neprojevily, pravděpodobně jste udělali někde v konfiguraci DNS záznamů chybu.

V tento okamžik již je nakonfigurováno vše potřebné a zbývá již pouze jeden krok, kterým je nahrání samotného webu a jeho otestování v praxi.
reklama