reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NAS a vlastní multihosting zdarma?

12.2.2013, Radan Tuhý, návod
NAS a vlastní multihosting zdarma?
Domácí NAS lze mimo jiné využít jako hosting pro webové stránky, případně i multihosting pro více webů. Na rozdíl od klasického hostingu vás ale nebude stát nic navíc. V dnešním článku se dozvíte, jak na to.
Posledním krokem k funkční webové prezentaci je umístění internetových stránek do odpovídající složky (nebo složek) na našem NASu. Po nahrání webu může být potřeba vytvořit databázi MySQL. No a v neposlední řadě v této kapitole zmíníme také existenci dalších možností, respektive konkrétních balíčků, které jsou k dispozici pro náš testovací model Synology.


Nahrání webu


Během instalace webového serveru na NASu jsme zmínili vytvoření výchozí složky pro webový obsah. V případě našeho modelu od Synology se jedná o složku web, jejíž umístění je /volume1/web.





Jak je patrno z obrázku, ve složce web se nachází soubor index.html, který obsahuje informace o běžícím webovém serveru. V případě hostování pouze jednoho webu by se mohlo jednat o výchozí složku pro webový obsah, nicméně my jsme se rozhodli vytvořit prostor pro více domén a webových prezentací za pomocí virtual hosts. Proto se ve složce web nachází také další adresáře, které odpovídají hostovaným adresám.

Většina z vás bude pravděpodobně souhlasit s tím, že přístup k této složce (resp. složkám) pouze přes webové rozhraní NASu by nebylo zrovna nejšťastnějším řešením. Pokud se zrovna nacházíme v naší domácí lokální síti, dostaneme se do tohoto adresáře prakticky stejným způsobem, jako k ostatním sdíleným složkám na našem úložišti, tedy buď přes Místa v síti (Networks), nebo si můžeme adresář připojit jako síťový disk (případně zadat odpovídající adresu).





To může (a nemusí) v závislosti na nastavených oprávněních fungovat samo od sebe, takže bude s největší pravděpodobností potřeba upravit oprávnění složky web tak, aby se ve vašem počítači pod vaším účtem obsah zobrazil. Toto nastavení se může lišit dle použitého způsobu autentifikace, proto zde uvádíme pouze jeden z možných příkladů, jak by mohlo nastavení vypadat.





Nyní, když máme přístup do složky přímo z pracovní stanice, můžeme do ní pohodlně nahrát obsah pro danou doménu. My jsme pro testovací účely vytvořili velmi jednoduchou internetovou stránku za použití HTML, kterou jsme pojmenovali index.html. Tento soubor jsme nahráli do složky vlastnidomena.cz.





Po otevření prohlížeče a zadání adresy http://vlastnidomena.cz se nám zobrazila stránka, kterou jsme před chvílí vytvořili. To v praxi znamená, že webový server funguje. Jelikož je aktivován také skriptovací jazyk PHP, stejným způsobem by mělo fungovat zobrazení odpovídajícího obsahu. Je tedy již jen na vás, jaké webové stránky do složky umístíte.






Tvorba databáze


Pokud váš NAS podporuje databázi MySQL a potřebujete takovou databázi vytvořit pro funkčnost vašeho webu (např. WordPress), mělo by být již relativně jednoduché takovou databázi vytvořit. V našem případě (NAS od Synology) to možné je. Je k tomu potřeba aktivovat databázi v nastavení webového serveru, což jsme provedli hned na začátku (Enable MySQL) a nainstalovat balíček s názvem phpMyAdmin. Ten nalezneme v sekci Packages. Kliknutím na Install dojde k instalaci.





Po nainstalování si otevřeme přihlašovací stránku (uživatelské jméno je root, ve výchozí konfiguraci bez hesla) a tímto se dostaneme do administrace. Důrazně doporučujeme heslo pro root nastavit, jedná se jinak o poměrně zásadní díru v zabezpečení.





Následně si již můžete vytvořit libovolný počet databází, které budete potřebovat k provozu vašich webových prezentací. Pamatujte ale na to, že NAS je omezen svým výkonem a operační pamětí.


Další balíčky


V případě NASu od Synology je k dispozici celá řada webových aplikací, které jsou připraveny k instalaci v podobě již připravených balíčků. Namátkou jde například o Asterisk, Drupal, Magento, MediaWiki, WordPress, Webalizer a celou řadu dalších. Pokud jste majiteli tohoto zařízení, projděte si všechny možnosti, mohlo by vám to zjednodušit práci.





V tuto chvíli máme tedy již nakonfigurováno vše potřebné, ale něco nám ještě stále chybí. Jedná se o přístup k námi vytvořeném hostingu z jiných míst, než je naše lokální síť. Přece jenom se může stát, že budeme chtít webové stránky upravit z jiného místa, eventuálně nám NAS nemusí nutně běžet přímo doma. V neposlední řadě bychom mohli třeba chtít vytvořit takový jednoduchý hosting pro kamaráda.

V těchto situacích by asi nebylo příliš praktické mít k datům přístup pouze z lokální sítě. V následující kapitole si povíme, jak na to.
reklama