reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NAS: Práce s daty a sdílení pro pokročilé

8.3.2013, Radan Tuhý, návod
NAS: Práce s daty a sdílení pro pokročilé
Primární funkcí NASu, tedy síťového úložiště dat, je ve většině případů ukládání dat a práce s dokumenty a soubory. Aby bylo možné tuto funkcionalitu využít co nejlépe, připravili jsme článek, který se zabývá pokročilými funkcemi a možnostmi.
Nároky na datová úložiště stoupají, a to nejen ve firmách a podnicích, ale také v domácnostech. Zatímco dříve bylo zcela dostačující mít doma jeden počítač s jedním nebo více pevnými disky, dnes je již situace trošku jiná. Důvodem jsou zejména mobilní zařízení, jejichž obliba mezi uživateli poměrně rychle roste. Druhým důvodem je lepší dostupnost informačních technologií všeobecně, což vede k tomu, že členové jedné domácnosti mají obvykle svůj vlastní počítač (nebo laptop), často v kombinaci ještě s chytrým telefonem nebo tabletem.

Neměli bychom zapomínat ani na oblast multimediální zábavy. Dnešní chytré televize toho umí mnohem více, než jenom naladit televizní stanici. Běžnou funkcí je možnost přehrát další multimediální obsah, a to nejen z přímo připojeného datového média, ale také ze síťového úložiště. Tím může být buď samostatný server, nebo v našem případě třeba NAS.



Úložiště společné pro více zařízení (obrázek pochází z webu Synology).


Všechny tyto aktivity vedou k tomu, že je celkem praktické mít jedno společné úložiště dat, ke kterému se budeme schopni připojit s dalšími zařízeními, ať už se bude jednat o počítač, laptop, tablet, chytrý telefon, nebo nějaké multimediální centrum. Aby takové síťové úložiště (v našem případě NAS) fungovalo co nejlépe, pojďme si společně představit ty nejdůležitější oblasti, které máme v oblasti ukládání a sdílení dat v naší lokální síti k dispozici.


Hlavní výhody NASu jako společného úložiště


Na začátek neuškodí zrekapitulovat ty největší výhody, které nám vlastně NAS jako naše primární datové úložiště dokáže nabídnout.
  • Data jsou přístupna pro všechna síťová zařízení - jedná se zcela určitě o zásadní výhodu NASu. Podobného efektu sice můžeme dosáhnout zprovozněním plnohodnotného serveru, s ohledem na energetickou náročnost však bývá praktičtější menší zařízení.
  • Nízká spotřeba a hlučnost - NAS je obvykle koncipován pro nepřerušovaný provoz, proto není náročný na chlazení, z čehož vyplývá také nízká hlučnost.
  • U vícediskových NASů možnost tvorby diskových polí (RAID) - do NASu lze (dle možností příslušného modelu) vložit více disků, ze kterých můžeme následně vytvořit diskové pole podle toho, jaké řešení preferujeme.
  • Konfigurace oprávnění - na většině NASů lze vytvořit více uživatelských profilů, přičemž jednotlivým uživatelům lze nastavit taková oprávnění, jaká potřebujeme. Pokročilejší NAS bude mít také možnost instalace nějakého typu adresářové služby (directory service), díky čemuž bude možné nastavit oprávnění přímo jednotlivým složkám (případně souborům).
  • Historie verzí - díky vhodné aplikaci (u výrobce Synology se jedná o Time Backup) můžeme nakonfigurovat zálohování našich důležitých dokumentů tak, aby bylo uchováváno více verzí souborů.



Různé platformy, snadná synchronizace (obrázek pochází z webu Synology).


V našem dnešním návodu se zaměříme na práci se soubory v rámci naší lokální sítě a postupně si projdeme jednotlivé kroky, které jsou potřeba pro plnohodnotné využití NASu jako centrálního úložiště dat.
reklama