reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.3.2013, Radan Tuhý, návod
Primární funkcí NASu, tedy síťového úložiště dat, je ve většině případů ukládání dat a práce s dokumenty a soubory. Aby bylo možné tuto funkcionalitu využít co nejlépe, připravili jsme článek, který se zabývá pokročilými funkcemi a možnostmi.
kashe (1) | 15.12.201512:00
Ahoj, může mi někdo prosím poradit jak na synchronizaci celého disku ?
Ještě nedávno jsem to tak měl nastavené, ale musel jsem přeinstalovat systém a teď už nevím jak na to a nikde to nemohu dohledat :­(
Budu vděčný za každou radu..
Odpovědět0  0
roman999 (2) | 3.10.201320:54
Předem díky za dobrý článek do problematiky ukládání dat.

Chtěl bych touto cestou požádat o radu. Mám doma týden Synology 213+ s dvěma 3T disky. Mám ovšem problém s připojením sdílené složky jako síťové jednotky, respektive s opětovným automatickým připojením po restartu počítače. I přes veškerou mou snahu systém síťovou jednotku automaticky nepřipojí a vyžaduje ode mě znovu zadat heslo. Což je ....
Mám NTB s Windows Vista Home Premium.
Díky moc za radu.
Odpovědět0  0
Radan Tuhý (44) | 3.10.201321:54
Dobrý den,
hodně problémů tohoto charakteru je způsobeno tím, že v okamžiku pokusu systému o namapování disku není ještě k dispozici síťové připojení. Zkuste před nalogováním do systému chvíli počkat ­(cca 10­-20 vteřin­), případně zkuste, zda se stejný problém objevuje v případě použití kabelového připojení ­(u DHCP tomu před samotným přihlášením opět dejte 10­-20 vteřin­).
Odpovědět0  0
roman999 (2) | 3.10.201322:24
V tom bohužel problém není. Nejspíš je to ­"něco­" s Windows, po přihlášení do Windows vyskočí hláška ­"Opětovné připojení některých síťových jednotek se nezdařilo­".

Odpovědět0  0
Yco (9) | 5.4.201311:21
Už roky sa teším na to, kedy si doprajem NAS. A už roky sú riešenia pre mňa cenovo nedostupné. Zatiaľ posledný check po prečítaní Vašich komentárov ukázal, že by som potreboval cca. 900 EUR na riešenie s 2 4GB diskami, ktoré by mali byť v pomere cena za bite najvýhodnejšie, viď ­http://diskove-polia.heureka.sk/synology-ds213-plus/ a ­http://pevne-disky.heureka.sk/western-digital-4tb-sataiii-64mb-wd4000fyyz/.
Ale stále ma to láka, kúpiť si aspoň ten NAS a vložiť do neho 2x 1TB disky, ktoré už doma mám v HTPC. ;­)
Otázkou je, či v čase, kedy budem mať aj na tie veľké disky, nebude ten NAS už technologicky za zenitom tak, že budem musieť kupovať nový... Ale to je ako s tou sliepkou a vajcom, že. :)
Odpovědět0  0
Sněgulák (4) | 10.3.201322:12
Mezi kapitolou 2 a 3 bych si rád přečetl ještě jednu kapitolu... Nazvěme ji třeba konfigurace disků v NAS v praxi..
Hodnotím kladně orientaci na Synology, neb se mi zdá že poměr cena­/výkon je pro náročnostně pokročilé uživatele best of. Doma mám 4diskový ds411j..
Když jsem začal a nic moc o tom nevěděl tak jsem koukal.. Měl jsem pocit, že zastrčím disk, zrobí se tam NTFS oddíl a valím. Zapůl roku třeba dokoupím další disk, přidám ho a zapnu RAID1... Dnes už ani nevím jak to bylo, ale myslím, že jsem musel s dalším diskem data ­(1TB­) zazalohovat z toho prvního disku a pak starý i nový ­"inicializovat­" do RAID1 s tím, že synology je oba zformátoval atd... Celá tato procedura data do zálohy a zpět je opruz a navíc, když se doma neválí další teráč hdd navíc i problém...
Dodnes jsem nenašel čas zkusit disk z nasu vytáhnout a dát do PC.. Neb vím, jen toliko, že synology má asi ­"svůj­" file systém.. Uvidím data na disku v oknech??
Když odkráčí v 2diskovém RAID1 1disk ­- koupím nový, budu muset zase zformátovat oba, opět si mám shánět další teráč hdd na zálohu??
Co bude třeba vše udělat jestliže se rozhodnu přejít z 2diskového RAID1 na 3diskový RAID5..??
To jsou otázky na které jsem nenašel nikde odpovědi... A dle mě celkem podstatné.... A nebo je ještě možnost, že jsu lama a vše se dělá jinak ?oD
Odpovědět0  0
Sněgulák (4) | 10.3.201322:19
Ještě doplním, koukal jsem teď a zjistil, že v RAID1 mám každý disk s jiným firmware.. Má to nějaké úskalí?
Díky za článek ev. odpověď..
Odpovědět0  0
Radan Tuhý (44) | 10.3.201322:43
RAID je nutné všeobecně vytvořit na začátku, jelikož je obecně tvořen na úrovni řadiče, který předává operačnímu systému informaci pouze o výsledném oddílu ­(volume­). To samozřejmě neplatí v případě, že je tvořen softwarový RAID na úrovni OS. Na oddílu je následně vytvořen souborový systém ­(v případě synology ext4­).

Synology umožňuje vytvořit ještě tzv. Hybrid RAID, což je právě ta druhá varianta, takže dle počtu aktuálně vložených disků dochází k nastavení RAIDu automaticky. Já osobně bych ovšem raději volil první variantu, tedy explicitní specifikaci RAIDu.

Pokud odejde disk v RAIDu 1, koupíte nový a vložíte jej místo původního. Při přechodu na RAID 5 bude potřeba data zazálohovat a následně je nahrát zpět.

Odlišný firmware nevadí.
Odpovědět0  0
Radan Tuhý (44) | 10.3.201322:45
Pro upřesnění, vytvořením RAIDu vzniká logický disk ­(Logical Drive­) a na něm se pak tvoří oddíl­(y­).
Odpovědět0  0
user 411 | 11.6.201312:37
mám rovněž 411j , 4x2TB v RAID 5 a nedávno mi disk odešel. On teda neumřel úplně, ale odezvy NASU se brutálně zhoršily a SMART toho disku vykazoval chyby. Koupil jsem nový, vypl jsem NAS, vyměnil disky, zapl NAS, nabídlo to inicializaci nového disku a zařazení nového disku do stávajícího pole. Po potvrzení začne obnova pole, u mě to trvalo přes 20 hodin. Ale během té obnovy jsou data normálně přístupná, jen je to tak nějak celkově pomalejší. Rozhodně se vyplatí během obnovy povypínat co není potřeba, třeba download station, indexaci obrázků atp.
Odpovědět0  0
enzo24 (10) | 9.3.201323:38
Radan, v prvom rade vdaka za dobre spracovany clanok.

mam par otazok..
Zaujimalo by ma porovnanie RAID 5+HotSpare a RAID 6. ­(v pripade, ze mam 4x 2TB disky­)
Ak som dobre rozumel tak ulozisko bude mat v oboch pripadoch 4 TB:
- u RAID 6 sa 2 disky ­(4GB­) bude vyuzivat na samoopravne kody.
- u RAID 5 2TB na HotSpare a 2 TB na samoopravny kod

je lepsie pouzit RAID 6 alebo RAID5 + HotSpare?
ma zmysel davat HotSpare aj k RAID 6?

co sa tyka RAID 1 .. napriklad mam 3x 2TB disky.. ma zmysel HotSpare disk u RAID 1? zda sa mi lepsie 2x2TB RAID 1 + 1 disk nechat ako backup..
Odpovědět0  0
Radan Tuhý (44) | 10.3.201312:25
Pokud bych měl vybírat mezi RAID 5 + Hot Spare a RAID 6, volil bych asi první možnost. Hot Spare má smysl i u RAID 6 ­(důvod je prakticky stejný jako u jakéhokoli jiného pole­).

To částečně odpovídá i na poslední otázku, ale je fakt, že v tomto případě by mohlo být OK ponechat RAID 1 bez Hot Spare a mít jeden disk jako backup. Ale vše je otázka priorit a poměru cena ­/ výkon.
Odpovědět0  0
enzo24 (10) | 10.3.201314:54
Dakujem za odpoved..

Rano som cital clanok od Scotta Alana Millera o Hot Spare, z hladiska dostupnosti:
http:­/­/www.smbitjournal.com­/2012­/07­/hot­-spare­-or­-a­-hot­-mess­/

V skratke tvrdi toto: RAID 10 without a “hot spare” is almost always a better choice than RAID 6 with a “hot spare.” RAID 6 without a “hot spare” is always better than RAID 5 with a “hot spare.” RAID 1 with additional mirror member is always better than RAID 1 with a “hot spare.”

precital som si par clankov na webe, aj celu diskusiu k clanku.. Ked na to pozeram tak laicky z pohladu domaceho pouzivatela:
RAID 1 sa oplati kvoli bezpecnosti .. vyuzitelna kapacita 1 disku, bez problemov s paritou
RAID 10 dobry vykon pri zapise.. vyuzitelne 50% kapacity diskov.. , bez problemov s paritou
RAID 5 ak chcem vyssiu kapacitu.. ma dobry pomer cena­/vykon­/spolahlivost pri 3 diskoch..,ochrana pri vypadku 1 disku
RAID 6 ak chcem vyskladat vyssiu kapacitu a mam aspon 4 disky.., ochrana pri vypadku 2 diskov, ale pomalsi zapis
Odpovědět0  0
Logout (91) | 17.3.201312:10
RAID 5 má stejně jako RAID 6 pomalej zápis. Pro domácí použití ­(pokud nejde o write once zálohy dat­) se naprosto nehodí.
Odpovědět0  0
destiny (12) | 9.3.201318:00
Článek je celkově super, jen bych chtěl podotknout, že RAID 0 a JBOD nejsou to samé. Pouze podobné tím, že nemají redundanci.
Odpovědět2  0
Martin Suchánek (20) | 8.3.201314:00
Takže ještě jednou Radanovi tuhému za jeho přínosný článek. Musím se přiznat, že se stále neorientuji v některých oblastech:
- práva: to je spíš jen poznámka ­- lze zakázat uživateli přístup do adresáře ­(např. ženě do adresáře XXX :­-­), ale nemohu říci ­"do tohoto adresáře uživatel globálně přístup nemá krom tohoto vnořeného adresáře­".
- vzdálený přístup na data: pro iOS je aplikace DS file kterou občas použiji, na síti samozřejmě SMB­/CIFS, nevím ale jak uchopit webdav.....
- streaming videa na mobilní zařízení: tady plavu v tom kdy je třeba transcoding a aplikace třetích stran, zadání je sledování vdea uloženého na nasu na iOS zařízení
- záloha dat z mobilních zařízení: když přijdu domů tak potřebuji, aby se mi data z iOS zařízení typicky foto, video automaticky nalila do nasu ­(ds cloud?­)
- verzování dokumentů: potřebuji toto: ­"verzuj v úložišti tyto typy dokumentů příp. o takovéto maximální velikosti­". Co potřebuji je to, že na nasu mám kompletní dokumentaci a je třeba zajistit, že když např. v excelové tabulce, do které sahám každý den spáchám nějakou chybu, abych se v rámci její verze dokázal vrátit o několik uložení zpět.
Odpovědět0  0
Radan Tuhý (44) | 8.3.201315:04
Dobrý den,
díky za reakci. Pokusím se postupně reagovat na jednotlivé body ­(oblasti­).

- oprávnění: v konečném důsledku to takto nastavit určitě lze, jenom je potřeba to brát tak, že pokud globálně zakážete přístup do adresáře pro uživatele ABC, tak tam prostě uživatel ABC přístup nemá ­(bez dalších podmínek­). Pokud chcete uživateli zpřístupnit jeden vnořený adresář, tak pak je nutné povolit do nadřazeného adresáře přístup ­(alespoň pro čtení­) a zakázat adresáře ostatní. Na druhou stranu je teoreticky možné, že by se dal zakázat přístup do nadřazeného adresáře a povolit přístup pro jeden vnořený adresář, ale v takovém případě by musel uživatel znát přesnou cestu, nemohl by se k němu ­"proklikat­". Alespoň takto to funguje ve Windows, u Linuxu jsem to netestoval.
- vzdálený přístup na data: pro mobilní zařízení je aplikace DS File, to je pravda. Nejsem si nyní uplně stoprocentně jistý Vaší otázce ohledně protokolu WebDav. Každopádně aplikace DS File jej tuším využívá pro přístup k datům a práci s nimi.
- streaming videa: sledování videa na iOS zařízení je určitě možné pomocí aplikace DS Video. V každém případě tomuto tématu ­(multimediální aplikace a funkce­) bude věnován samostatný článek.
- zaloha dat: tady se jedná spíše o synchronizaci, což je možné zrealizovat pomocí Cloud Station ­(mimo jiné podporuje také verzování dokumentů­). Cloudové funkce u NASu jsou poměrně komplexní téma, proto jsem se rozhodl této oblasti věnovat samostatný článek.
- verzování dokumentů: viz předchozí bod
Odpovědět0  0
Ljudvik | 8.3.201313:59
Dobrý den,
jsem rád, že zde vznikají hodnotné články a autorovi děkuji. Nicméně si myslím, že tento článek je přesně opakem toho, co je v nadpisu ­- toto je článek pro začátečníky.
Protože vše co je zde v článku popsáno musí člověk udělat a nastavit, aby vůbec NAS rozchodil a mohl ho vůbec jako úložiště používat. Navíc mnoho z těchto věcí, jako např. popis RAID verzí bylo již popsáno tolikrát, že je snad skoro zbytečné to sepisovat znovu.

Přiznám se, že pro pokročilého uživatele bych čekal návody a rady třeba v následujících oblastech:

- zmínil jste práva ke sdíleným složkám, nezmínil jste vůbec rozdíly mezi uživatelem na NASu a uživatelem ve windows, někdy je to dost matoucí, obzvlášť když lze na Synology zapnout i přidělování práv ke složkám přes windows ­(pravé tlačítko­-zabezpečení­)
- sdílení médií a propojení věcí v bytě­/domě
- jak přistupovat k datům jednoduše a zabezpečeně po internetu, třeba aby si rodiče mohli něco stáhnout, ale aby se nemuseli učit s nějakým novým rozhraním ­(narážím na webdav, sftp­) ­- a jaké použít k tomu použít programy
- jak zajistit, aby kamrádi mohli nahrávat svoje soubory ke mě, aniž by se museli někam přihlašovat
- zmiňované VPN, jak tunelovat přístup na internet přes VPN
- jak zálohovat po internetu třeba na jiný NAS apod.
a další...
Odpovědět0  0
Radan Tuhý (44) | 8.3.201315:24
Dobrý den,
díky za reakci.

Přiznám se, že jsem částečně tušil, že to může tímto způsobem působit. Na druhou stranu je ale všechno otázka úhlu pohledu, což platí i v tomto případě. Jsem naprosto přesvědčený ­(a mám to potvrzeno i z praxe­), že určitě alespoň nadpoloviční většina uživatelů NASů nemá o většině možností a funkcí vůbec žádné informace, případně to neřeší. Výsledkem pak často bývá stav, kdy uživatel vloží do NASu jeden či více disků, prokliká se instalačním průvodcem ve stylu ­"Next, Next, Next, Finish­" a tím veškerá práce končí. O inteligentní struktuře dat, více uživatelích, nastavení oprávnění, zabezpečení nebo zálohování tím pádem nemůže být řeč. Takto nastavený NAS sice může plnit nějaké základní funkce, nicméně právě pokročilejší konfigurace a především pochopení souvislostí osobně chápu jako úkol pro pokročilé uživatele. Druhá věc je, že co je pro jednoho naprostou samozřejmostí, může být pro druhého španělská vesnice. Opakování je matka moudrosti. ;­-­)

Cílem celé série o NASech je postupně se propracovat ke všem vlastnostem, funkcím a možnostem využití. Tématické oblasti jsou poměrně promyšlené a měly by dávat v konečném důsledku smysl. Navíc se tím snažím předejít stavu, kdy vznikne jeden gigantický článek.

K jednotlivým bodům:

- záměrně je popsána pouze konfigurace oprávnění v rámci systému ­(NASu­). Kromě možnosti zapnout přidělování práv ke složkám ve Windows přes zabezpečení je také možné nainstalovat vlastní adresářovou službu ­/ server, k čemuž je na NASu speciální aplikace. Nastavení zabezpečení přes Windows se navíc neaplikuje na uživatele OS X a Linuxu, takže dle mého názoru je rozumnější spíše udělat samostatné téma, které se bude zabývat konfigurací oprávnění ve Windows, např. v kombinaci s instalací adresářové služby ­(Directory Service­)
- multimediálním vlastnostem a funkcím bude věnován samostatný článek, jelikož se jedná o poměrně komplexní téma
- VPN je dle mého názoru také specifické a komplexní téma, kterému bude věnován samostaný článek ­(stejně jako bude věnován samostatný článek oblasti zabezpečení NASu, konfiguraci firewallu a podobně­)
- co konkrétně byste si představoval v oblasti zálohování dat po internetu?

Pokud máte jakékoli další poznámky nebo nápady, určitě je uvítám, jenom prosím berte v úvahu fakt, že je potřeba jednotlivé oblasti logicky oddělit.
Odpovědět1  0
Zumik (63) | 8.3.20138:25
Zdravim, chtěl jsem se zeptat na fóru, ale zeptám se tady. Chtěl bych si postavit 4 diskový NAS ­(4x3 GB­), a zajímalo by mě, jak je to s obnovou RAID 5 pole. Dost jsem se dočetl, že v případě selhání jednoho disku, se při obnově pole stane, že z některého disku se nepovede přečíst nějaký ten sektor a disk je z pole vyřazen a je to v pr... Je jasné, že s větší kapacitou pole ta možnost rozste. Dokonce jsme četl, že u pole, které má přes 10GB už je skoro jisté že se to stane. Tak by mě zajímalo co si o tom myslíte zde, jestl ise tomu dá nějak bránit, nebo jestli to je prostě marný boj. Peníze na postavení NAS a ještě dalšího uložiště pro zálohy nemám. Možná časem. Budu rád za jakékoliv rady ­(zkušenosti­).
Odpovědět0  0
xkrakix (11) | 8.3.20138:57
Zdravim, zkusim odpovedet. Stat se to muze a to z toho duvodu, ze vetsinou se koupi zaroven vsechny disky zaraz ­(stejna sarze, den vyroby atd..­), tim padem je pravdepodobnost, ze kdyz jeden zhavaruje tak brzy se to stane dalsimu. Pri pridani noveho disku totiz se zacnou data replikovat a vsechny disky jsou plne vytizeny. Pokud chces mit jistotu tak pouzij RAID6 nebo RAID10, prijdes o dalsi kapacitu, ale budes mit vetsi odolnost. Nam ve firme se nekolikrat zhroutil RAID5 ­(velke naroky na r­/w­), ale vzdy odesel jen jeden disk a nez odesel dalsi tak vzdy uz vzdy nekolik dni byly data replikovana na vsechny disky. Teda jednou se zhroutil uplne, ale to bylo dano tim, ze nikdo nevymenil havarovany disk kdyz RAID hlasil ze neni v poradku.
Odpovědět0  0
Slamka (11) | 8.3.20139:14
Znamena to ze ked mam tri rozne disky, kupovane v inych casovych intervaloch, rozny vyrobcovia, potom to riziko zlyhania je mensie?
Momentalne prevadzkujem moj domaci NAS ­(postaveny na mini­-ITX­) v RAID1 s 2TB Samsungom a 2TB WD­-Red, no zvazujem prikupenie dalsieho WD­-Redu a prerobenie pola na RAID5.
Odpovědět0  0
Martin Suchánek (20) | 8.3.201311:50
To asi ano, na druhou stranu je vzdy lepsi mit stejne disky stejne revize. BTW zaplatpanbuh ze konecne nekdo vymyslel levne disky s potebnymi vlastnostmi ­(raid edition, 24x7 apod.­) pro NASy, mam na mysli WD RED.
Zkus se ale na RAID1 vs. RAID 5 podivat trochu jinak: pokud nepotrebujes setrit mistem urcite bych zustal u RAID1 , IMHO je paradoxne bezpecnejsi nez petka. Proc?
Vezmu to zesiroka: petka muze byt na porizeni levnejsi, muze to byt kapacitne jedine reseni oproti jednicce ale take muze byt drazsi ­- priklad: pokud bych udelal raid 5 z 1TB disku tak ­(napr. diky cene radice raid5 nebo proto, ze rozumny clovek dela raid z identickych disku takze si pro pripad RAID5 a vys kupuje stejne disky do zasoby­) se mi muze stat, ze cena 2GB uloziste ­(u raid1 resena 2GB disky, u raid5 1GBdisky­) bude drazsi u RAID5. Takze RAID 5 ­(prip. vyssi­) je urcite vhodne nebo nezbytne tam, kde si financne nemohu dovolit zabit polovinu drahe kapacity raid jednickou nebo to proste raid jednickou resit nelze ­(kdyz vezmu ze mam k dispozici ­"pouze­" 3TB disky tak raid 1 10GB proste neudelam­).
Vyhody RAID1 jsou ale nekde jinde:
- rebuild time pri havarii: kdyz klekne disk v raid 5 musi se ­"dopocitat­", coz muze byt a zpravidla i je casove dost narocne, i dny. Kdyz v tomto obdobi klekne druhy disk jste v haji. Nemluvim o tom, ze po dobu rebuildu mate omezeny vykon NASu. Kdyz klekne disk v RAID1, tak se data ­"dokopiruji­", takze vykon NASu neklesa ale je to rychle. Rizika RAID5 v tomto ohledu lehce eliminuje hot spare, kde usetrim cas tim, ze system nemusi cekat na to nez vadny disk vymenim ­(to asi ale nebude tvuj pripad ze­).
- dostupnost dat pri havarii: kdyz klekne raid5 radic jsem v prusvihu, u raid1 vezmu jeden disk a podle typu ci vyrobce budto jednoduse pripojim k libovolnemu­/omezenemu OS ci pouziju utilitu, ale mam ­"jistotu­", ze se k datum dostanu...

Tak, koukam ze jsem se vycerpal a ted do me :­-­)
v kazdem pripade diky autorovi za potrebny clanek, budu v zapeti reagovat ­"z druhe strany­"....
Odpovědět0  0
Slamka (11) | 8.3.201312:51
A preco je lepsie pouzivat rovnake disky rovnakej revizie, ked hrozi riziko nahleho zlyhania viacerych diskov naraz?? To mi pride prave skor nebezpecne..

Mne ako uzivatelovi stale nie je jasne co je lepsie ­- RAID1 ci RAID5. Pozeram na to z hladiska bezpecnej uchovy dat, nie dostupnosti ci rychlosti pristupu dat pocas obnovy pola. Moja skusenost je nasledovna:

V NAS som prevadzkoval 2x2TB Samsung disky v RAID1. Potom som prikupil dalsi 2TB WD­-Red a cielene som ­"rozobral­" RAID1, vymenil v nom jeden Samsung HDD za novy WD­-Red a Samsung som pouzil na data v novom PC ­(nie je 24­/7 disk ako WD­-Red­). Rebuild RAID1 pola prebehlo v pohode a trval asi 4­-5h. NAS mam postaveny na doske Gigabyte D525TUD s Intel Atomom a 2GB RAM. Upozornujem ze pocas rebuildu pola nemam potrebu pristupovat k datam, resp minimalne nie extremne rychlemu pristupu.
Moj plan je prikupit 2GB WD­-Red a postavit RAID5, budem mat zas vsetky data zalohovane ­(pocas prekopania systemu terajsie data akurat preklopim na 2TB disk v PC, preinstalujem NAS a na nove pole to zas preklopim spat­).

Z tohto hladiska mi tie 4TB dat pridu zalohovane lacnejsie ako by som mal prikupit 2x2TB disky a znovu budovat RAID1 pole.
Otazna je vsak bezpecnost pri strate jedneho disku z takehoto RAID5 pola. Ci rebuild zvladnu tie zvysne dva disky.
Pride mi trosku nebezpecne do RAID5 davat viac ako tri disky, lebo tam sa uz zvysuje riziko zlyhania dvoch diskov, to chapem.

Blbe je ze si uvedomujem ze este by som mal mat dalsiu zalohu na nejakom externom disku a ten by mal byt ulozeny mimo domova ­(napr. pripad vyhorenia bytu­), ale myslim ze v pripade ze pride k destrukcii mojho bytu takouto formou, asi budem riesit ine veci ako to ci mi zostali ­"fotky zo zatahov­" ked som mal 20.....
Ked pridu deti, asi sa na to budem inak pozerat a tu externu zalohu mat budem ulozenu napr. u rodicov..
Odpovědět0  0
Martin Suchánek (20) | 8.3.201313:46
No brutální to není a alespoň podle distributora Synology cpou lidi do Synology různá zvěrstva a chodí to, ale stojí vám to za to? Děláte to u RAMky také? U mých zákazníků se občas stane, že se raid rozpadne a nikdo neví proč a je třeba rebuild. Nido vám na to nedá podporu atd....
Jinak ale asi ano, to co popisujes se da akceptovat. Jen z toho textu nerozumím tomu konci, předpokládám že chceš zálohovat 4GB dat, ale to přeci RAID1 neudělám, takže logicky raid5...... no a znovu, u raid 5 musíš počítat s tím, že dlouho data obnovuje a v té době nesmí další disk odejít, jinak je konec ­(k těm datům se už nedostaneš, narozdíl od RAID1, kdy stále šance je­). Rebuild samozřejmě zvládnou dva disky ze tří, to by pak nebyl bezpečný raid že :­-)
Odpovědět0  0
Slamka (11) | 8.3.201315:20
Nuz pravdu poviediac som s hotovym NAS riesenim len zacinal, mal som doma Zyxel s jednym HDD a nestacilo mi to. Pochopil som ze moja cesta je vlastnym zlozenim NAS a fungujem na NAS4Free systeme a nemal som ani jeden problem ani s diskami, ani so systemom ako takym, vsetko funguje bezchybne uz viac ako rok a pol.

Co sa tej zalohy tyka, pisem ze momentalne ­"zalohujem­" v RAID1 2TB dat. Na to aby som prikupil dalsie 2TB a ponechal RAID1 musim kupit 2ks 2TB HDD. Preto moja otazka je ze ­"ako spolahliva je zaloha dat v RAID5 ked mi na tie 4TB v ­"zalohe­" staci prikupit jeden kus HDD?­".
Aky vplyv na zalohu v RAID5 maju prave rozne znacky a vyrobne serie HDD?
V prvom prispevku pises ze je nebezpecne pouzivat rovnaku znacku a seriu z titulu ze ked odide jeden HDD, je velka pravdepodobnost ze s rovnakou chybou odide aj dalsi disk a duplom ked ich zatazime rebuildom pola v R5.
V dalsom prispevku pises ze ma zmysel pouzivat prave rovnake disky a rovnake serie.
Som z toho magor.

Mne laicky z toho totiz vylieza ze je pre RAID5 lepsie pouzit roznych vyrobcov a rozne serie HDD, pretoze ked odide jeden HDD, nemam tam tu sancu ze je zla cela seria HDD a odide dalsi.
Odpovědět0  0
Martin Suchánek (20) | 8.3.201323:47
K tomu, zda je možné mixovat různé verze disků či dokonce disky různých výrobců by se měl vyjádřit někdo, kdo s tím má rozsáhlé zkušenosti. Já bych se toho bál a osobně bych upřednostnil identickou sérii disků.
"Na to aby som prikupil dalsie 2TB a ponechal RAID1 musim kupit 2ks 2TB HDD.­"Možná že už je to tím že už je půlnoc, ale jak chceš udělat ze 4ks 2GB jedno RAID1?
No a konecne mas to jen na zalohu nebo na ostra data? To je docela rozdil, protoze pokud to mas jen zalohy ostrych dat tak si dovedu predstavit, ze se na raid vykasles....
Odpovědět0  0
Slamka (11) | 8.3.201323:57
Si ma nepochopil s tym prikupenym jednym diskom.
Myslim tym ze ak chcem k mojim existujucim 2TB v RAID1 prikupit dalsich 2TB, musim kupit dva HDD a mat 2xRAID1 po 2TB, celkovo 4ks HDD. :­)
Ak kupim len jeden disk, budem mat 3ks 2TB HDD a ak existujuce pole rozbijem a spravim nove pole RAID5, vyuzijem 4TB pri pomerne stale ­"zachovanej urovni ochrany dat proti ich strate­".

NAS pouzivam na ukladanie vsetkej muziky, fotiek, filmov, dokumentov. Je to take odkladisko..
Ak pisem dokument, pisem ho na HDD fyzicky v PC a ked je hotovy, odlozim do NAS.
Odpovědět0  0
Martin Suchánek (20) | 9.3.20130:04
Tak to ano, uz jsem doma :­-­)
Ja bych v takovem pripade sel urcite do raid 5, nevyhody a vyhody jsem uz psal. v provozovani 2xraid1 nevidim smysl ­- udrzujes dve pole tj. dvojnasobek potencialnich problemu, mas mnoho disku a pritom ti data zabiraji nejvice mista....
Odpovědět0  0
Zumik (63) | 8.3.201311:19
Díky za odpověď, to co tvrdíš je rozhodně pravda a již s tím počítám. Šlo mi ovšem o něco trochu jiného. Na webu linuxexpres.cz jsem se dočetl toto:
"Po výměně defektního disku za nový začíná rekonstrukce pole. To obnáší přečtení všech sektorů ze všech disků. Disky si ovšem někdy usmyslí, že některý sektor z nějakého důvodu nepřečtou ­(o tomhle pojednává lehce katastrofický článek Why RAID 5 stops working in 2009, který zmiňuji především kvůli zajímavým komentářům­). Pokud se na takový sektor natrefí během rekonstrukce, vypadne obvykle příslušný disk z pole, a máme velký problém.

Důvodů, proč některý sektor nepůjde přečíst, může být celá řada, počínaje výpadkem proudu, když zrovna probíhá zápis, nebo prostě vznik špatného sektoru. Ano, moderní pevné disky mají oblast záložních ­(spare­) sektorů, kam špatné sektory realokují. Jenomže, realokace špatného sektoru se provádí při zápisu, nikoliv při čtení ­(čtení se totiž může podařit některým z opakovaných pokusů­). Tudíž nás realokace v tomto směru nezachrání.­"
Přečetl jsem si i článek na který se tam odkazují a četl jsem i obsáhlou diskusi k tomuto problému, ale je to docela už starý článek a navíc jsem narazil na svoji slabší angličtinu. Proto se ptám zda, je tento problém aktuálni či ne.
Odpovědět0  0
Radan Tuhý (44) | 8.3.201317:02
Dle mého názoru je tento problém na teoretické úrovni aktuální v podstatě pořád ­(bez ohledu na katastrofické scénáře ze zmiňovaných článků­). Na druhou stranu ­- za 5 let práce na administrátorské úrovni v datancentru se mi ještě nikdy nestalo, že by u pole typu RAID 5 neproběhl rebuild.

Chování pole při zmiňovaném problému je do velké míry také podmíněno řadičem, takže tohle opravdu nelze zobecnit. Na toto téma by šlo vést zálodlouhé diskuze a hodně silně pochybuju o tom, že bychom dospěli k nějakému zásadnímu objevu.

RAID všeobecně chrání data před poruchou disku ukládáním dat na více disků. Způsob ukládání může šetřit místo ­(a o něco zvyšovat pravděpodobnost selhání tohoto řešení­) a naopak. Proto je všude poměrně jasně a důrazně řečeno, že RAID nenahrazuje zálohování, a to právě mimo jiné z tohoto důvodu.

Nabízí se tedy otázka volby ­- jaký je tedy vlastně nejvhodnější RAID? ;­-­) Jsem poměrně zvědavý, kdo by na toto dokázal odpovědět. Obecně platí, že je potřeba najít vhodné řešení aplikované na konkrétní situaci ­/ zadání ­/ prostředí.

Pokud máme NAS, který obsahuje dvě pozice pro disky, je tedy celkem jasné, že toho moc nevymyslíme. Pokud máme 3 pozice, je možné udělat buď RAID 5, nebo RAID 1 + Hot Spare. Pokud máme pozice 4, můžeme buď udělat RAID 5 + Hot Spare, nebo RAID 6, nebo RAID 10. Každá varianta má svoje pro a proti, nicméně vůbec žádná konfigurace nám prostě nezaručí, že při nějaké velmi nepravděpodobné shodě okolností všechna data ztratíme. Proto je důležité data jednoduše zálohovat. Možností je v dnešní době poměrně hodně.

A neznamená to, že je RAID tím pádem k ničemu. Implementace RAIDu snižuje pravděpodobnost selhání pole a ztráty dat. Snižuje ­(proto RAID­), ovšem neeliminuje ­(proto záloha­).
Odpovědět0  0
Zumik (63) | 8.3.201323:09
Je naprosto jasné, že RAID nenahrazuje zálohování. To je fakt. Nadruhou stranu je taky jasné, že prakticky žádné zálohování není 100%, stejně jako raid. Vždy je možnost, že selžou jak disky v raidu, tak disky v záloze. V mém případě nemám peníze na tvorbu rozsáhlých záloh. Proto jsem chtěl volit RAID, jakožto částečnou náhradu za zálohování.
Jde ovšem o to, že něktří lidé z vlastních zkušeností tvrdí, že RAID 5 není bezpežný a je hodně vysoká pravděpodobnost, že při pádu pole o všechna data přijdete. Pokud by byla pravděpodobnost takové situace řekněme 30­-50%, tak lze říci, že RAID 5 je téměř k ničemu. V tom případě, z mého pohledu ani nemusím ty data uchovávat, jelkož o ně stejně někdy přijdu. Já takovousituaci řeším, jelikož mi doešel síťoví disk, na kterém jsem měl zálohy, fotky, videa atd. Většinu dat jsem měl uložený jinde ­(NB, ezterní disk, desktop­) a tím jsem o ně nepřišel, ale jsou tu i data, které jsem jinde neměl, jsou nahraditelná, ale pokud bych věděl, že o ně přijdu, tak je ani nemusím skladovat.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.