reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA dokončila certifikaci lodí SpaceX Crew Dragon

12.11.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA dokončila certifikaci lodí SpaceX Crew Dragon
Společnost SpaceX už sice pro NASA jednou vynesla astronauty na oběžnou dráhu a stanici ISS, ovšem dosud jí chyběla řádná certifikace. Ta byla právě tento týden udělena, a to vůbec poprvé v historii soukromému subjektu. 
Společnost SpaceX tak definitivně vyhrála závod s Boeingem, neboť NASA v úterý podepsala Human Rating Certification Plan, a to tedy ještě před startem mise SpaceX Crew-1. Šéf NASA Jim Bridenstine to komentoval slovy, že lety raket s lidskou posádkou se definitivně vrací na americkou půdu a konečně už opět půjde o americké rakety a lodě, a to v rámci Commercial Crew Program. 
 
 
Jde tu tak konkrétně o rakety Falcon 9 a lodě Crew Dragon. Rakety Falcon 9 přitom už dříve byly certifikovány agenturou NASA i pro mise s nejvyšší prioritou a významem, čímž byla v podstatě uznána jejich vysoká spolehlivost, ovšem nová certifikace se dá považovat za ještě vyšší stupeň, neboť se díky Crew Dragon týká už i dopravy astronautů.
 
 
SpaceX tak přebírá úlohu raketoplánů, přičemž právě ty získaly certifikaci NASA pro pravidelné lety s posádkou již před téměř čtyřiceti lety a od té doby nebyla žádná taková udělena, až nyní. Předcházela jí řada testů, z nichž jsme mnohé sledovali. V posledním období to byly například padákové zkoušky, ověření záchranného systému pro přerušený start, různé pozemní testy či simulace a to vše vyvrcholilo letos při misi SpaceX Demo-2, kdy do Crew Dragonu nasedli Robert Behnken a Douglas Hurley. Stále šlo o zkoušku, i když už o ostrou, přičemž pravidelné lety začínají právě nyní počínaje misí SpaceX Crew-1.
 
 posádka SpaceX Crew-1
 
Crew-1 ve složení Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker (NASA) a Soichi Noguchi (JAXA) by měla vyrazit na cestu již tuto sobotu, a to z Kennedyho vesmírného centra. Tím NASA definitivně ukončí svou závislost na ruských Sojuzech, které musela využívat po ukončení letů raketoplánů. 
 
Zdroj: NASA


reklama