reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.5.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA InSight představuje další velký úspěch, ale i malou prohru americké agentury. Začíná být však zřejmé, že mise tohoto modulu už brzy skončí, neboť mu dochází energie po nánosech prachu na solárních panelech. 
DarkRichelieu (1230) | 18.5.202210:26
Doteď mě fascinuje, že neznají nějaký smetáček třeba i v hodnotě 2.000.000 USD jak bývá u těchto programů zvykem přimontovaný k předem naprogramované robotické ruce pro očištění panelů.
Odpovědět3  1
batmaster (699) | 18.5.202212:02
Asi je pro ně přednější využití hmotnosti na vědecké přístroje. Ono vézt sebou ­"smetáček­" a ruku, které omete dva dvoumetrové panely by se váhově­/cenou nevyplatilo. Navíc čím složitější věc, tím se může rychleji pokazit.
Mají předem naplánovanou životnost, splnění programu časově rozvržené na období které sonda v pohodě splní a další čas je ­"jen­" bonus.
Odpovědět5  0
coremar (429) | 18.5.202215:20
No, mě by spíš zajímalo, jak je možný, že se jim vyplatí tam poslat něco, co si splní pár úkolů a pak umře jen proto, že se tomu zanesou panely, i když si to splní. Přijde mi to docela jako plýtvání. Myslím, že nějaký rameno to už má, stačilo by tomu přidat nástroj na čištění panelů, když už teda potřebují posílat na Mars technologií dost nevhodnou pro tamní atmosférické podmínky. Řekl bych, že by se dalo postavit zařízení­/rover, který splní tyto úkoly a pak by se dalších X let mohlo věnovat něčemu jinému, případně sloužit ke dlouhodobému pozorování a měření stejných věci. Ano, asi jim to stačilo atd. Ale teď tam bude jen zas další smetí za mnoho milionů, které ještě mohlo klidně 20 let sloužit, jen kdyby se tomu čistily panely. Přijde mi, že když se může přes 20 let vyvíjet důmyslný vesmírný teleskop, který dokáže pracovat a fungovat v dost šílených podmínkách, nebo když dokážeme poslat relativně složité zařízení na Mars, tak nějaký vesmírný smeták už bude prakticky prkotina.
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 19.5.202215:29
Ruku mají. Podle mého by teleskopický nástavec se smetáčkem stál velmi málo a vážil do kila. Ale je to NASA, tam se na logiku moc nehraje.. ­(On se vykládá vtip, jak Američané zjistili, že ve vesmíru nepíše propiska, tak dali rok výzkumu a kolik milionů dolarů na vývoj propisovačky, která píše i ve stavu beztíže.. Rusové používali tužku za pár kopějek. Realita sice byla jinde, ale s tou logičností postupu tan vtip sedí. Amíci jdou často tou nejdražší a nejnelogičtější cestou..)
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.