reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA našla planetu blízce obíhající unikátní mladou hvězdu AU Microscopii

25.6.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA našla planetu blízce obíhající unikátní mladou hvězdu AU Microscopii
AU Microscopii (AU Mic) je hvězdné novorozeně, které se nachází asi 32 světelných let daleko a dosud má kolem sebe výrazný disk jako pozůstatek jejího vzniku, v němž se tvoří planety. Jedna taková o velikosti Neptunu byla nyní objevena. 
Hvězda AU Mic je stará pouze 12 milionů let, čili pokud ji srovnáme s naším Sluncem, nedosahuje ani procenta jeho věku (NASA nicméně nyní uvádí stáří 20 až 30 mil. let). Typově se jedná o červeného trpaslíka třidy M dosahujícího 60 % průměru Slunce, který však do okolí září v porovnání s ním jen s 9% intenzitou, a to proto, že jaderná fúze vodíku v ní ještě ani pořádně nezačala a na celém světelném výkonu se nepodílí ani z 10 procent. Zbytek je tvořen tím, jak se zahřívá materiál stlačován gravitací celé hvězdy.
 
Není tak šance na to, že bychom si AU Mic našli na noční obloze bez výkonného dalekohledu, ale na to tu máme NASA a její zařízení TESS a Spitzer. Tyto vesmírné teleskopy nám u AU Mic našly i planetu srovnatelnou s naším Neptunem. 
 
 
NASA (a tucet dalších agentur či univerzit) bere AU Mic jako jedinečnou hvězdnou laboratoř pro studium formování planet a jejich atmosfér a jak se přitom takové planety ovlivňují se svými hvězdami. K tomu třeba upřesnit, že zrovna tato hvězda je aktuálně velice aktivní ve všech částech elektromagnetického spektra, jak se ostatně od mladého červeného trpaslíka očekává a navíc patří mezi proměnné hvězdy s téměř sinusoidními variacemi v jasu se změřenou periodou 4.865 dní. 
 
Díky TESS a Spitzeru tak můžeme mluvit o planetě AU Mic b s již změřenou velikostí odpovídající Neptunu, jejíž doba jednoho oběhu ale trvá pouze 8,5 dne, což je na takovou planetu u takové hvězdy neobvykle blízko. Proto se Thomas Barclay, spoluautor studie o AU Mic b (NASA Goddard Space Flight Center a University of Maryland) domnívá, že planeta ve skutečnosti vznikla dál od hvězdy a kvůli interakci s diskem plným materiálu postupně migrovala blíž a blíž. 
 
Detekce planet u hvězd typu AU Mic je přitom velice obtížná, a to právě kvůli jejich divoké aktivitě dané silnými magnetickými poli, díky nimž se na povrchu hvězdy objevují velké temné a chladné skvrny, anebo naopak extrémně silné erupce. Ostatně v červenci i srpnu 2018 teleskop TESS zachytil řadu silných erupcí na AU Mic, z nichž některé překonaly i ty nejsilnější erupce, jaké kdy byly zaznamenány na Slunci. Pak je zřejmé, že hledat planety pomocí tranzitivní metody, kdy se hledají pravidelně se objevující poklesy v jasu, je velice těžké. Na druhou stranu to v případě AU Mic b a jejího jen 8,5 dne trvajícího oběhu rozhodně není nemožné, neboť tak časté přechody se dříve či později musí spolehlivě ukázat. 
 
 
A ty se také ukázaly a potvrzeny byly i teleskopem Spitzer, který během svého posledního roku služby zaskočil za TESS v době, kdy si NASA zrovna stahovala data, jak se děje vždy, když je TESS zrovna na své oběžné dráze nejblíže Zemi. A dle údajů obou teleskopů je AU Mic b asi o 8 procent větší než Neptun. Následovala pozorování pomocí pozemních teleskopů měřících radiální rychlost hvězdy, čili to, jak moc s ní její planeta "cloumá". Data z teleskopu Keck, havajské InfraRed Telescope Facility a European Southern Observatory v Chile ukázala, že AU Mic b má maximální hmotnost 58 zemí, což je na druhou stranu několikanásobně více v porovnání s Neptunem (17 Zemí). Možná že právě v tom se odráží i skutečnost, že disk materiálu kolem této hvězdy je označován jako chudý na plyny. 
 
Data z TESS navíc obsahují i dalšího potenciálního kandidáta na ještě jednu planetu u AU Mic a ta by mohla být nalezena během pozorovací kampaně chystané na příští rok, respektive z dat, které ta přinese. Prozatím se astronomové zaměřují na další měření radiální rychlosti hvězdy.  
 
Zdroj: NASA


reklama