reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA podepsala se SpaceX dohodu pro vyhýbání se vesmírným kolizím

22.3.2021, Jan Vítek, aktualita
NASA podepsala se SpaceX dohodu pro vyhýbání se vesmírným kolizím
Společnost SpaceX už dnes bez debat patří do čela firem a organizací s ohledem na počet aktuálně provozovaných satelitů. Systém Starlink už je dávno trnem v oku astronomů, ale představuje potenciální hrozbu i pro další zařízení na orbitě. 
Společnost SpaceX je pouze jednou z těch, které mají v záměru vybudovat na oběžné dráze rozsáhlou síť komunikačních satelitů učených především pro rozšíření dostupnosti internetové konektivity. Ovšem pro SpaceX už nejde jen o záměr, ale o realitu, neboť nyní už kolem Země obíhá více než tisíc jejích satelitů, i když i to je pouze začátek. 
 
stopy satelitů Starlink na snímku z teleskopu
 
Vesmírné agentury včetně americké NASA tak řeší, co s tím mohou dělat, neboť s rostoucím počtem satelitů pochopitelně roste i šance na kolizi, přičemž každá taková nehoda může jen zvětšit problém s vesmírným smetím. O čem je ale dohoda mezi NASA a SpaceX? 
 
NASA pochopitelně potřebuje záruky, že její mise nebudou ohroženy kroužícími satelity, a tak se s firmou SpaceX dohodla, že na to společně dohlédnou. Samotná dohoda, která je k dispozici zde (PDF) nezahrnuje žádné platby. Namísto toho si bude NASA se SpaceX vzájemně "drbat záda", čili obě strany díky dohodě získají něco, co žádají. 
 
V případě agentury NASA je přínos dohody zřejmý, přičemž ta si konkrétně u SpaceX zajistila možnost úpravy oběžných drah jednotlivých satelitů tak, aby ty nemohly ohrozit žádné její zařízení. Satelity Starlink totiž mají ve výbavě iontový pohon, který budou pro tento účel používat. SpaceX také bude muset NASA informovat v případě, že její satelity budou zrovna neovladatelné (či jen s obtížemi), což zahrnuje i kritický čas mezi jejich hromadným vypuštěním a dosažením konečné hladiny. A nakonec se SpaceX zavázalo, že Starlink se nikdy neocitnou v nebezpečné blízkosti Mezinárodní vesmírné stanice. 
 
Na druhou stranu bude SpaceX od NASA dostávat podrobná data o pozici všech jejích satelitech a jiných zařízeních, což je ostatně samozřejmé, neboť to bude zapotřebí právě i k provádění výhybných manévrů. Dále poskytne odbornou pomoc k tomu, aby příští verze satelitů Starlink měly méně odrazivý povrch, a byly tak ze Země i méně viditelné. 
 
NASA zde konala na základě zákona Space Act, který jí dává možnost vyjednávat s firmami, aby mohla plnit své cíle. 
 


reklama