reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA si vystřelila z lidí fotkou "havarovaného létajícího talíře", ale i tak nelhala

7.11.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA si vystřelila z lidí fotkou "havarovaného létajícího talíře", ale i tak nelhala
NASA na svých stránkách Astronomy Picture of the Day pravidelně zveřejňuje zajímavé fotografie a nedávno se na nich objevil další s popiskem "Létající talíř havaroval v poušti v Utahu". O lež se přitom nejedná. 
NASA zveřejnila fotografii "létajícího talíře" havarovaného v poušti záměrně tak, aby přitáhla pozornost. Jde o malý vtípek člověka, který vybírá fotografie pro známé stránky Astronomy Picture of the Day, kam se dávají ty nejnápaditější snímky, jako je třeba tato montáž startu a přistání té samé rakety Falcon 9. Ta totiž 7. října odstartovala z Vandenbergovy základny, aby její první stupeň zase dosedl zpět na místo jen cca 400 metrů od startovací plošiny. 
 
 
O co tedy šlo, když ne o mimozemšťany? Nejde o nijak aktuální snímek, protože byl v Utahu pořízen už v roce 2004, kdy do pouště dopadl návratový modul se vzorky nasbíranými v rámci mise Genesis. Tento modul skutečně tak trochu vypadal jako talíř, vzduchem rozhodně letěl, i když volným pádem a poté na padáku a do pouště neplánovaně havaroval. 
 
 
Mise Genesis odstartovala už v roce 2001 kvůli studiu slunečního větru. Proti tomu nás na Zemi chrání naše magnetické pole, takže pro řádné zkoumání je třeba dostat se mimo něj. Sonda se vydala asi 1,5 milionu kilometrů od Země do 1. libračního bodu (L1), kde se vyvažuje gravitace Země a Slunce (zdroj chybně uvádí 2. librační bod, jenž je na opačné straně od Země). Kolem L1 sonda obíhala a do svého aerogelu zachytávala částice slunečního větru, aby tyto vzorky nakonec vrátila při pozdějším průletu na Zem. 
 
trénink pro zachycení návratového modulu Genesis na padáku
 
Modul se vzorky se měl snést do atmosféry, o ni se zbrzdit a pak ještě snést na padáku. Vážil však 272 kilogramů a reálně hrozilo, že bude padat moc rychle a dopadem se poškodí. NASA tak plánovala, že padák pomocí vrtulníku s hákem na dlouhé tyči zachytí ještě před dopadem, ale to se nakonec nepovedlo, neboť kvůli chybě senzoru měřícího zpomalení sestupu se padák neotevřel. Výsledkem byl "havarovaný létající talíř". 
 
Snímek havarovaného modulu pořídil člen letky US Air Force 388th Range Squadron v době, kdy se čekalo na techniky, kteří museli před manipulací odstranit neodpálené pyrotechnické kapsle, jež měly uvolnit padák. NASA ale i tak získala cenný materiál, protože některé vzorky přežily i volný pád a pomohly osvětlit to, z čeho se skládá naše Slunce. 
 
Zdroj: NASA - APOD


reklama