reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA sledovala asteroid 2022 EB5 na kolizním kurzu, dopadl u Norska

16.3.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA sledovala asteroid 2022 EB5 na kolizním kurzu, dopadl u Norska
Systém americké NASA pro sledování potenciálních hrozeb sledoval poslední hodiny existence asteroidu 2022 EB5, než se ten zřítil do atmosféry nad Norským mořem. Nepředstavoval přitom žádný reálný problém.
Asteroid 2022 EB5 byl přitom detekován teprve dvě hodiny před dopadem a objevil jej K. Sarneczky z maďarské observatoře Piszkéstető. Ten ihned informoval Minor Planet Center, jehož pracovníci aktualizovali příslušný seznam na Near-Earth Object Confirmation Page. Pak už zareagoval systém NASA Scout, v jehož rámci byla spočítána trajektorie asteroidu a bylo potvrzeno, že ten spadne do zemské atmosféry. 
 
webová aplikace NASA Eyes on Asteroids
 
Na základě onoho zjištění bylo ihned zalarmováno Center for Near Earth Object Studies (CNEOS) a Planetary Defense Coordination Office americké NASA, přičemž Scout mohl pracovat jen se 14 pozorováními provedenými během 40 minut z pouze jedné observatoře, takže zprvu bylo určeno místo dopadu s vysokou nepřesností, a to zhruba mezi západním pobřežím Grónska a Norskem. Poté se ale do sledování zapojily další observatoře a určena byla už přesná trajektorie i místo dopadu. 
 
Systém Scout pak určil, že 2022 EB5 vstoupí do atmosféry jihozápadně od norského ostrovu Jan Mayen, čili velice zhruba na půli cesty mezi Grónskem a Norskem, ale spíše blíže ke Grónsku. To se potvrdilo a asteroid se nakonec dle infrazvukových detektorů rozpadl v atmosféře 11.března ve 22:23 našeho času. 
 
Proč ale nebyl zachycen mnohem dříve, když šlo o těleso, které bylo na kolizním kurzu se Zemí a poté už nebyl čas na jakoukoliv reakci? Je třeba vzít v potaz, že 2022 EB5 byl dle pozorování i energie vytvořené při svém rozpadu jen cca dvoumetrové těleso a tak velké objekty lze obvykle detekovat jen v řádu hodin před dopadem. Jde také o asteroidy, jaké do naší atmosféry vletí v průměru jednou za deset měsíců a příslušná americká Planetary Defense Coordination Office se na ně z pochopitelných důvodů ani nezaměřuje. Pokud ale jsou detekovány, stanou se z nich i tak zajímavé cíle pro pozorování i cvičení systémů planetární obrany.
 
Asteroid 2022 EB5 byl navíc teprve páté těleso o velikosti několika málo metrů, které se podařilo zachytit už před dopadem. Prvním byl 2008 TC3, který se rozpadl nad Súdánem. 
 
Zdroj: NASA


reklama