reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA vypustí sondu k asteroidu, sledovat můžete živě

8.9.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA vypustí sondu k asteroidu, sledovat můžete živě
Dnes v noci našeho času by měla startovat raketa Atlas V, která s sebou ponese sondu OSIRIS-REx. Jejím cílem bude asteroid, z nějž by měla zpět na Zemi dopravit vzorky materiálu pro další zkoumání.
OSIRIS-REx je zkratkou pro předlouhé označení "Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer". Cílem této mise je studovat asteroid 101955 Bennu, který by měl být plný uhlíku a v roce 2023 by se vědci měli dočkat navrátivších se vzorků. Z nich chtějí zjistit další informace o vzniku a vývoji našeho systému, do čehož spadá i formování planet a zdroj organického materiálu, z nějž mohl vzniknout život na Zemi. OSIRIS-REx bude také první americká sonda, která k nám dopraví vzorky z asteroidu, pokud samozřejmě bude úspěšná.



Tato mise přijde NASA na cca 800 milionů dolarů, do čehož se ale nepočítá start rakety Atlas V, který stojí 183,5 milionu. Samotnou sondu postavila společnost Lockheed Martin, která ji také otestovala a jedná se o třetí misi zahrnující vyslání sondy do hloubky Sluneční soustavy v rámci programu New Frontiers. Dříve to byla sonda Juno, která aktuálně dělá astronomům radost kroužíc kolem Jupiteru a pak New Horizons mířící do Kuiperova pásu.

OSIRIS-REx bude startovat na raketě Atlas V dnes v 19:05 místního času, což u nás znamená dnes v noci 01:05, čili už v pátek. Start budete moci sledovat na NASA TV, popřípadě přímo v následujícím video streamu.


Celá mise tak bude trvat přibližně sedm let, přičemž sonda by měla dorazit k asteroidu Bennu už v srpnu roku 2018. Pak jej bude zkoumat, aby zjistila, odkud bude nejlepší si vzít vzorek a dle očekávání by měla na Zemi přivézt přinejmenším 60 gramů. Tento vzorek asteroidu bude pochopitelně neocenitelný v tom, že na rozdíl od zbytků těles, která samovolně přiletěla skrz atmosféru, bude relativně netknutý a nekontaminovaný. Sonda se pak od asteroidu odpoutá dle plánu v březnu 2021 a v září 2023 se vrátí na Zemi.

Zdroj: NASA

reklama