reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Minulý týden jsme psali o tom, jak se rover Perseverance pokusil na Marsu získat svůj první vzorek, který by uložil do připravených zkumavkových schránek, jež se chystají pro pozdější odeslání na Zemi. Ovšem pokus to byl neúspěšný. 
tik-tak (111) | 18.8.202118:19
To nekontaktovali žiadneho odborníka na vŕtanie ? Ten by im to vysvetlil a poprípade aj ukázal , naviac sediment sa rozpadne ešte skôr ako vulkanická hornina , pokial to nie je ovšem íl­/ílovec ­( na Zemi ako plastelína ­- na Marse prach­)čo však predpokladá na svoj vznik vodu. A aj ten sa asi po miliónoch rokov mení na častice z ktorých pozostáva , chcelo by to asi vŕtať hlbšie ako pár centimetrov :­-D , má zmysel vřtať vulkanity ? Tie budú z velkej časti rovnaké na Marse či inde , zaujímavejšie by boli rozhodne sedimenty ­(usadeniny­) nie veterné , ale vodné .... a bio matroš určite neprežije na povrchu planéty , skôr by som hľadal dutiny , jaskyne , kde je aspoň teoretická šanca. Už len z dôvodu úkrytu posádky pred radiáciou z vesmíru.
Odpovědět0  4
honza1616 (3625) | 19.8.20212:01
Tak to ze vyvrtali vulkanickou horninu byl právě omyl a jak správně píšeš, oni by měli hledat sedimenty... oni hledají sedimenty, takový byl plan od počátku,
proto taky přistál rover v bývalém jezeře a aktuálně se rover nachází v říční deště, jen si prostě na první pokus vybrali špatný kámen

A co se týká biomaterialu, nikdo nepočítá ze by se našlo neco živého, hledají se zkamenělé bakterie a biomarkery
A do jeskyní bych nejezdil, zajímalo by mě jak by jsi řešil situaci kdy s roverem ztratíš spojení, tim by celá mise za xx Mld USD skončila
Odpovědět4  1
Radek Jahoda (60) | 18.8.202112:14
Nechci dělat chytrýho, ale to je nenapadlo, že když vrtají horninu a není tam žádná voda, která by horninu spojila, tak se ten prach vysype? Nebo snad čekali, že uvnitř toho vrtáku zůstane jen spojitá hornina? To by mohlo fungovat u čistýho kamene, ale pak by zase hrozilo, že vysunou vrták a kámen zůstane na místě a nezvedne se. Prostě to chlapci nějak nedomysleli... Teď budou popojíždět a hledat horninu, která by se nevysypala? Odhadoval bych, že na povrchu, kde není voda, bude prostě jenom sednutý prach a ten asi těžko navrtají. Snad jen vyjet na nějaký kopec­/vyvýšeninu, kde by ten prach být nemusel, ale vrtáním se to stejně na prach rozsype. Moc šancí jim nedávám.
Odpovědět2  3
doriel (497) | 20.8.202113:41
Tak mohli udělat nějaký vrták, který v sobě ten prach uzavře, neříkejte mi, že spoléhali, že se to tam ­"nějak přilepí­", když tam není voda :­)
Stačilo udělat mechanickou lopatičku a košťátko, ne? :)
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 17.8.202116:21
... asi nikdy nedrželi v ruce vrtačku... :D
Odpovědět4  10
wrah666 (6205) | 17.8.202116:58
To ukázal už ­"krtek.­" Naprosté nepochopení faktu, že na konci sbíječky stojí metrákový chlap..

Jo a když jsme u toho, tak se obávám, že než NASA dostane tyhle vzorky zpátky na zem, tak bude mít MUSK ­(a asi i číňané­) na Marsu pár maníků, co se rozhlédnou a klidně odeberou stovky vzorků.. A vsadím se, že by se našlo XY jedinců, co by letěli i s jistotou, že je to cesta jen tam a pak 100% smrt.. Jen pro ten zápis do dějin a možnost vidět, co nikdo jiný neviděl. ­(Ehm, mě by nevzali kvůli zdravotnímu stavu, ale jinak bych stál ve frontě..)
Odpovědět3  11
doriel (497) | 20.8.202113:43
souhlas, já bych letěl, ikdybych věděl že se nevrátím a umřu tam.
Odpovědět0  0
sroobik (602) | 21.8.202118:32
ale nejakym normalnym sposobom, nie ako v netflix Stowaway.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.