Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Procesory Zen už máme na trhu, a tak se můžeme pomalu začít dívat do budoucnosti, ve které na nás čeká další iterace této procesorové generace. Můžeme už mluvit konkrétně o Pinnacle Ridge a roku 2018.
vlapek (26) | 8.3.201717:27
Mě osobně budou zajímat až ZENy APU, pokud bude grafika podstatně výkonější jak u APU Intelu a ceny budou na podobné úrovni.
Ale usmívám se, jak se AMD snaží a fanatici jejich klubu podporují ty různé úpravy biosů, ovladačů a dokonce úpravy her pro využití vícejádrových ZENů ... a to z důvodu předehnat alespoň o pár fps Intel.
Odpovědět2  5
Rafan (344) | 8.3.201716:15
Ještě před 3 měsíci nikdo nepředpokládal ­(nevěřil­) že výkon těchto CPU bude na úrovni jaká je včetně tohoto webu. To není výtka, byl to všeobecný úsudek napříč internetem. Nyní se zde objeví pan Vítek a trousí že on čekal více a AMD jeho očekávání nenaplnilo. Přímo nesnáším lidi kteří se chovají podle hesla já neříkám tak ani tak, ale na má slova dojde.
Odpovědět6  5
Jan Vítek (3359) | 8.3.201716:26
Jestli jste si neráčil všimnout, tak samotné AMD vydalo ještě před uvolněním Ryzen na trh své herní testy, kde jejich výkon vypadal lépe, než se nakonec ukázal v řadě her. Ve stejnou dobu se už taky vědělo o jejich výkonu třeba v Cinebench. Až podrobné recenze ukázaly, že v některých hrách mají Ryzen problém s SMT, takže může pomoci jeho vypnutí, ale někde nezabere ani to a 1800X má mnohem menší framerate než jeho soupeř i7­-6900K. Takže ano, těsně před vypuštěním se takové výkyvy obecně neočekávaly.

Vy mi taky laskavě přestaňte vkládat do pusy slova, co jsem neřekl, jako že Ryzen nenaplnily má očekávání. Psal jsem pouze o hrách.
Odpovědět4  3
Rafan (344) | 8.3.201720:21
Skoro každý redaktor komentoval zveřejňované testy jako prezentaci testů co budou nejlépe vyhovovat Ryzenu a nabádali čekat na obšírnější testy. Je to klasické PR před vydáním produktu které dělá každá firma. stejně tak jako Intel se pokoušel školit redaktory jak mají testovat CPU při porovnávání jejich procesorů s Ryzenem. Když se vystříhám predikcím co a jak bude výkonné ještě než to mám v ruce, nemohu pak mluvit o zklamání. Že mohou mít Zeny problém se softwarem ­(včetně her­) který byl původně vyvíjen na jiném hardware by se ale asi předpokládat dalo, nebyl by to v historii PC první případ a našel by se i záměrné přepisování aplikací aby byla konkurence poškozena­(viz Itelovský kompiler­). Tím samozřejmě ale nechci říci že v tomto případě někdo schválně tvořil soft tak aby měl Ryzen problémy. Tentokrát je to opravdu jen proto že soft Ryzen nezná a tak procesor nepracuje maximálně efektivně. Bylo by spíše obrovské překvapení, kdyby se problémy neobjevily.
Odpovědět2  2
Jan Vítek (3359) | 8.3.201720:42
Ano možná to skoro každý tak komentoval a já jsem byl jeden z nich: https:­/­/www.svethardware.cz­/recenze­-amd­-ryzen­-jsou­-tu­-co­-vsechno­-nam­-nabidnou­/44008­-5 ­(článek byl samozřejmě psán před dostupností nezávislých testů­)

A jak se nyní ukázalo, problémy s SMT jdou nejspíše na vrub Microsoftu a jeho scheduleru ve Windows 10, což mimochodem ukazuje, že problémy s výkonem ve hrách skutečně asi nejsou vina AMD, takže Ryzeny opravdu nepodávají takové výkony, které se očekávaly, a to kvůli softwaru. Nakonec píšete i to samé, takže opravdu nevím, proč jste tak musel reagovat.
Odpovědět3  0
Rafan (344) | 8.3.201722:49
No vidíte kdyby jste to podal v tomto duchu, nemusel jsem chytit na první našlápnutí. Takhle ve mě bouchly saze a kdyby mě prdla žilka máte mě na svědomí :­-­)­).
Odpovědět0  0
Aros (547) | 9.3.201715:35
No trochu vina AMD to asi bude. Ne snad protože mají špatné CPU, ale proto, že se s MS nedomluvili dříve. Architekturu už znají roky, takže přece nemohl být problém připravit plánovač předem. Neříkám řádně otestovat, to se dalo udělat až na předprodukčních vzorcích, ale připravené to být mohlo a na simulacích i předběžně otestováno.

Ale žádná tragédie to zase taky není, než budou procesory dostupné většině lidí, jako že teď nejsou, tak už bude nový plánovač k mání. Ale bohužel to AMD stejně mírně poškodí image ­(první dojem, který nyní teda celkově zvládli moc dobře je hrozně důležitý a podvědomě se ním lidi řídí, i když konkrétní problémy už jsou vyřešeny­).
Odpovědět0  0
seznaj (23) | 8.3.201717:15
Nemohu souhlasit s tímto výrokem Rafana. Na tento web chodím velice často. Pan Vítek byl zdravě pozitivní ohledně Ryzenu i celé AMD. Myslím, že jsou jeho názory nejobjektivnější z celého českého webu. Někdy jsou u autorů články poznamenané jejich názorem na věc, ale tady to necitím. A nebo mám stejný názory jako pan Vítek :­-­) Ale je to můj názor. :­-­) Chápu, že Vy můžete mít jiný názor.
Odpovědět5  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.